A-Team

Scoreloos gelijkspel tegen Cercle Brugge

OH Leuven raakte vrijdagavond niet verder dan een 0-0-gelijkspel in eigen thuis tegen Cercle Brugge. Het was voor het eerst dat een wedstrijd tussen beide teams op het hoogste niveau op 0-0 eindigde.

Emotioneel moment voor de aftrap. Een minuut lang werd er geapplaudisseerd om coach Marc Brys, die onlangs afscheid nam van zijn moeder, te steunen. Er verschenen drie nieuwe namen aan de aftrap in vergelijking met de wedstrijd tegen Seraing. Mendyl, Ouédraogo en Nsingi hielden Tamari, Dom en Kiyine op de bank. Bij Cercle Brugge kwam Marcelin in de ploeg voor Daland.

Cercle Brugge stak als eerste haar neus aan het venster. Een trap van Denkey ging voorlangs. Na tien minuten ging Nsingi neer na een duel met Marcelin, maar een fout kreeg onze aanvaller niet. Ook de eerste grote kans van de wedstrijd was voor de bezoekers. Ueda kopte een voorzet van Siquet net naast.

Het signaal voor onze jongens om het gaspedaal harder in te drukken. Nsingi bracht goed voor richting Thorsteinsson. Die laatste ging neer in het zestienmetergebied en claimden tevergeefs een strafschop. Vijf minuten later kwamen we weer gevaarlijk in de zestien van Cercle Brugge. Een lage en harde voorzet van Patris bereikte Thorsteinsson net niet. Vlak voor de rust probeerde Gonzalez het uit de draai, maar zijn vluchtschot ging over en een kopbal van Marcelin na een hoekschop ging nog naast de kooi van Cojocaru.

Ook geen doelpunten na de rust

Cercle Brugge begon ook na de pauze het best. Denkey vond in de korte hoek Cojocaru op zijn weg. Onze doelman moest twee minuten later opnieuw zijn kunnen tonen op een knal van Ueda. De Leuvense reactie kwam er via Patris. Zijn poging ging hoog over. Iets voorbij het uur kon Schrijvers in de zestien achteruit leggen, maar Gonzalez werd niet gevonden. Een harde trap van Nsingi ging even later over.

Patris bleef zijn stempel drukken op de rechterflank. Zijn voorzet/schot werd gekeerd door doelman Majecki. Na een hoekschop kwam het gevaar opnieuw van Patris, maar zijn kopbal was te centraal. We gingen in de slotfase vol op zoek naar de winnende treffer. Echte doelpogingen bleven echter uit en zo moesten we tevreden zijn met een punt.

Brys: "Kregen toch verschillende 100 procent kansen"

“Wij wisten wat de kracht van dit Cercle Brugge is”, stelt coach Marc Brys. “Ze overrompelden de laatste weken de tegenstanders door hele hoge en agressieve pressing te zetten. Ze deden het fantastisch goed. Het was aan ons om daar oplossingen tegen te vinden. Dat lag dan zeker niet in de korte opbouw, maar in het afwisselend gebruikmaken van en kort en lang spel zodanig dat ze begonnen te twijfelen waar ze moesten druk gaan zetten.

“Met die ingesteldheid hebben wij toch verschillende honderd procent kansen gekregen. Er was ook die discutabele fase waar Marcelin onze aanvaller Nsingi van de sokken liep. Wij hebben alles gedaan om deze wedstrijd naar ons toe trekken. Het was duidelijk dat Cercle Brugge tevreden was met een punt en wij absoluut voor de drie punten voetbalden.

“Wij hebben het nagelaten om de rits kansen die we kregen af te werken. Dat is het grote manco, niet alleen vandaag, maar al een aantal weken. Dat zorgt dat onze prestaties qua perceptie geminimaliseerd worden. Wat wij vandaag aan ons spel hebben toegevoegd is de viriliteit, die het spel van Cercle Brugge bijvoorbeeld uitstraalt. Wij hebben dat overgenomen, lieten ons niet overpoweren door hen en bleven het meeste van de tijd daar tussenuit. We hebben het verstandig en goed gedaan.”

“Door het onderhoud met de supporters was het duidelijk dat we de wedstrijd vooral op mentaal vlak moesten trachten te winnen. Ik kan alleen maar tevreden zijn, alleen blijft het belangrijkste een overwinning en dat blijft veel te lang uit. We moeten rustig blijven en ons spel blijven spelen. Ik hoop dat we nog veel punten kunnen pakken, want deze groep verdient dat echt”, besluit Brys.