Kotysch: “We moeten voor de overwinning gaan”

Sascha Kotysch
Centrale verdediger Sascha Kotysch weet dat OH Leuven zich redt als hij en zijn maten vrijdag achterin de nul houden. Toch pleit de Duitser ervoor om vol voor de overwinning te gaan op het veld van Tubize.

- Kotysch wil vrijdag niet speculeren op een gelijkspel in het Stade Leburton.
- Hij hoopt de klus te kunnen klaren in Tubize, nadat het team de voorbije weken grote stappen heeft gezet richting het behoud.
- Eens de redding een feit, wil de Duitse verdediger werken naar volgend seizoen.

Sascha Kotysch

Als OH Leuven vrijdagavond de nul kan houden op Tubize, is het gered. Kotysch wil meer: “Ik vind dat we voor de overwinning moeten gaan. We mogen niet speculeren op een gelijkspel.” De ex-Truienaar hoopt de goeie lijn van de voorbije weken te kunnen doortrekken in het Stade Leburton. “Het is mooi dat we onze laatste wedstrijd konden winnen, thuis tegen KSV Roeselare. Dat was echt belangrijk, ook op mentaal vlak. Nu moeten we het gewoon afmaken.”

Tegen de West-Vlamingen scoorde Kotysch voor het eerst sinds hij het truitje draagt van Oud-Heverlee Leuven. “Het maakt niet uit wie er vrijdag de doelpunten maakt. Als de ballen maar binnengaan en we de wedstrijd winnen. Iedereen beseft het belang van deze partij. We hebben de voorbije weken een grote stap gezet. Maar het is zeker nog niet gedaan. Daarom moeten we ons opnieuw volledig focussen. We zullen weer even hard moeten werken als de voorbije weken om een goed resultaat te behalen.”

Sascha Kotysch

Wanneer de centrale verdediger voor het laatst scoorde met Sint-Truiden weet hij niet meer. “Lang geleden in elk geval”, glimlacht hij met vragende ogen. “Zo vaak spelen ze me voorin niet aan natuurlijk. Ach, ik ben uiteraard blij met mijn doelpunt tegen Roeselare. Het viel op een goed moment in de wedstrijd. Zo konden we de partij doodmaken en rustig uitspelen. Wie scoort, is van geen tel. Zolang de bal er maar ingaat.” Voor wie van statistieken houdt: het laatste doelpunt van Sascha dateerde van november 2016, in de bekerpartij tegen KV Mechelen.

Het maakt niet uit wie er vrijdag scoort, zolang de ballen maar binnengaan. Sascha Kotysch

OH Leuven verloor nog maar één keer in deze play-offs, uitgerekend tegen AFC Tubize. “In die thuismatch gaven we één kans weg”, herinnert Kotysch zich. “Dat betaalden we toen cash. We moeten die wedstrijd goed in ons achterhoofd houden om te beseffen dat we niet zomaar eventjes naar Tubize kunnen gaan om die match te winnen. We moeten lessen trekken uit die thuisnederlaag.”

Sascha Kotysch

“We zullen alleszins beter voetbal moeten brengen dan in onze thuiswedstrijd tegen de Waals-Brabanders”, weet Kotysch. “In onze laatste twee matchen hebben we getoond dat we toch aardige combinaties op de mat kunnen leggen. Ik hoop dat we dat vrijdag kunnen herhalen op het veld van Tubize.”

Over een dikke week zit het seizoen erop voor Sascha Kotysch. Voor de Duitser valt dat seizoen uiteen in twee delen. In de heenronde speelde hij bij Sint-Truiden enkel in de beker van België. Bij zijn komst naar Den Dreef groeide hij al snel uit tot een steunpilaar in de Leuvense defensie. “Het was speciaal om na negen jaar in een andere club terecht te komen”, klinkt het eerlijk. “Maar de jongens hebben me meteen goed opgenomen in de groep. Het is een heel fijne groep.”

Sascha Kotysch

“De resultaten vielen in het begin wat tegen. We wisselden ook al snel van trainer, da’s uiteraard niet fijn. We hebben die scheve situatie toch vrij goed rechtgetrokken. Ik hoop dat we het vrijdag kunnen afmaken en ons redden. Dat was het hoofddoel toen ik naar OH Leuven kwam. Eens de redding een feit, kunnen we werken naar volgend seizoen.”