Van Hyfte: “Wil absoluut tonen wat ik waard ben” De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Van Hyfte: “Wil absoluut tonen wat ik waard ben”

Tom Van Hyfte
Derde keer, goeie keer voor Tom Van Hyfte. De polyvalente centrale middenvelder stond in zijn carrière al twee keer dicht bij een overgang naar OH Leuven. Nu, op zijn 33ste, komt hij dan toch naar het King Power at Den Dreef Stadion.

- Tom Van Hyfte tekent voor één seizoen bij OH Leuven.
- De centrale middenvelder wil zijn nieuwe maats helpen promoveren.
- De ex-kapitein van Beerschot, Roda JC en MVV vindt zichzelf geen pure leider, maar is wat graag bereid om de kar te trekken met de andere ervaren spelers bij OHL.


De voorbije twee seizoenen maakte Van Hyfte het mooie weer bij Beerschot. De Gentenaar nam er de aanvoerdersband over van Hernan Losada en stond met de Mannekes twee keer in de dubbele finalewedstrijden voor promotie. “Mijn contract bij Beerschot liep af en ik moest op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik had eerst een goed gesprek met technisch directeur Wim De Corte en daags nadien ook met Vince Euvrard en Frank Vecauteren.”

Tom Van Hyfte

Die goeie gesprekken leidden voor de Master in communicatiemanagement tot een contract voor één seizoen bij OHL. Van Hyfte stond eerder in zijn carrière al twee keer dicht bij een overgang naar Leuven. “Voor ik naar MVV trok, was er interesse van OHL. Ook twee jaar geleden waren er contacten. Toen was nog niet helemaal duidelijk welke richting OH Leuven zou uitgaan en opteerde ik voor Beerschot.”

Met Van Hyfte haalt OHL een polyvalente centrale middenvelder binnen met tonnen ervaring. Iemand die de Proximus League goed kent ook. “Ik ben geen pure spelmaker”, zegt Tom. “Vorig seizoen speelde ik bij Beerschot wel enkele keren op de 10, maar dan niet in de rol van bijvoorbeeld een Xavier Mercier. Mijn beste posities zijn de 6 of de 8, afhankelijk hoe de driehoek op het middenveld staat. Met mijn loopvermogen en zin voor infiltraties moet ik de ploeg iets kunnen bijbrengen.”

Tom Van Hyfte

“De coach en sportief raadgever schetsten me erg duidelijk dat er op die posities jongens lopen die vorig seizoen al hun strepen verdienden. Ik weet dus waar ik aan begin. Het zal aan mij zijn om de spelers eerst te leren kennen en me dan in de ploeg te spelen. Ik ben op mijn 33ste nog steeds erg gemotiveerd en wil me absoluut bewijzen. De persoon Van Hyfte is ondergeschikt aan het hogere doel en dat is de promotie bewerkstelligen. Er huist veel potentie in deze groep, waarin jongens zitten die nog kunnen doorgroeien. De trainersstaf bewees vorig seizoen al op korte tijd dat ze een ploeg kan smeden.”

Ik kan zowel op de 6 als op de 8 uit de voeten. Eventueel zelfs op de 10, maar dan niet als zuivere spelverdeler. Tom Van Hyfte

Zowel bij Beerschot, Roda JC als MVV fungeerde Van Hyfte als kapitein. Toch ziet hij zichzelf niet als een pure leider. “Ik ben niet iemand die het hoge woord voert. Maar ik probeer wel een voorbeeld te zijn voor anderen in de ploeg. Met de jaren ben ik natuurlijk ook gegroeid in die rol. Ik ben een speler die stuurt, de reeks goed kent en de kar trekt. Ik zorg voor maturiteit en wil zo mijn steentje bijdragen. De groep heeft zeker genoeg jongens die me zullen helpen om de kar te trekken.”

Tom Van Hyfte

In zijn tijd bij MVV en Roda JC leerde de jongen uit Evergem, die in Wippelgem in de klas zat met het nichtje van Luc De Vos, opkomen voor zichzelf. “Bij VW Hamme voetbalde ik in een grote vriendengroep en woonde ik nog thuis. Als je dan naar Nederland trekt en op eigen benen moet leren staan, besef je al snel dat je niet over je heen mag laten lopen. Die tijd in Nederland heeft me zeker gevormd tot de speler die ik nu ben.”

De voorbije tien dagen was Van Hyfte op zichzelf aangewezen om te trainen en fit te blijven. Zijn contract bij Beerschot liep eind juni immers af. “Na de dubbele promotiefinale met Beerschot tegen KV Mechelen heb ik eerst twee weken vakantie genomen. Nadien volgde ik het programma van mijn ex-club en sloot ik aan bij de trainingen. De voorbije anderhalve week heb ik gelopen, interval gedaan, fitness, … om mezelf fit te houden. Het wordt uiteraard opnieuw wennen aan de voetbalaccenten. Nu, de stage komt eraan dus dat is ideaal om de jongens te leren kennen en fysiek en tactisch de zaken op punt te stellen.”