Ngawa: “OHL is keuze van het hart” De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Ngawa: “OHL is keuze van het hart”

Pierre-Yves Ngawa
OH Leuven sluit wat graag zijn ex-kapitein opnieuw in de armen. Pierre-Yves Ngawa speelde eerder al twee seizoenen aan Den Dreef. De voorbije twee jaar was hij actief in de Italiaanse Serie B.

- Pierre-Yves Ngawa tekende een contract voor twee seizoenen bij OH Leuven.
- Na twee campagnes in de Serie B keert de Luikenaar terug op het oude nest.
- Zelf noemt de ex-kapitein van de Leuvenaars het een keuze van het hart.
- In Italië trok Ngawa zijn streng als links- en rechtsachter, maar speelde hij ook centraal achterin met drie of vier verdedigers.

Pierre-Yves Ngawa

De 27-jarige Pierre-Yves Ngawa is erg blij om terug te zijn aan Den Dreef. Geflankeerd door zijn vader legt hij uit dat de keuze voor Oud-Heverlee Leuven eentje van het hart is. “Na twee seizoenen in de Serie B, wou ik graag naar België terugkeren. OH Leuven genoot daarbij mijn absolute voorkeur. In mijn hart bleef ik altijd OHL’er, ook toen ik in Italië speelde.”

Tussen 2015 en 2017 voetbalde Ngawa al aan Den Dreef. Eerst in eerste klasse, nadien ook in de tweede afdeling. Pierre-Yves veroverde begin oktober 2016 definitief de Leuvense harten. In de tweede helft van de thuiswedstrijd tegen Lommel United kreeg hij rood, nadat hij Geert Berben onderuit had gehaald. De Leuvense kapitein zette zich prompt in tribune 4 om daar, nog getooid in zijn voetbaltenue, tussen de fans zijn team aan te moedigen. “Het loonde, want we kwamen nog terug tot 2-2”, herinnert Pierre-Yves het zich nog alsof het gisteren was.

Ngawa2

Na die twee seizoenen bij OH Leuven trok Ngawa naar Italië. Zijn eerste seizoen bij Avellino, een ploeg uit de Serie B, werd een succes. “Ik speelde er 35 matchen en hielp het team waar ik kon. Dat mag je letterlijk nemen: rechtsback, linksback, centraal achterin in een verdediging met drie of met vier.”

Bij Sint-Truiden heb ik nog aan de zijde gespeeld van Vince Euvrard. Pierre-Yves Ngawa

Ook het tweede seizoen in de Serie B startte goed voor Pierre-Yves. “Tot januari van dit jaar speelde ik alles bij Perugia. Ik leerde in die periode enorm veel bij van mijn coach, Alessandro Nesta. Vooral op tactisch vlak is hij echt een kraan.” Tijdens de wintermercato leende Perugia de Luikenaar uit aan Foggia en toen ging het al snel fout. “Ik had weinig zin in die uitleenbeurt en Nesta wilde me graag houden. Maar beide clubs zijn met elkaar verweven en dus had ik geen keuze.”

Pierre-Yves Ngawa

In zijn vijfde competitiewedstrijd voor Foggia blesseerde Ngawa zich aan de adductoren. “Op zich vrij onschuldig, maar die blessure werd niet goed behandeld en het zou het einde betekenen van mijn seizoen. Nadien kende de club zware financiële problemen die leidden tot het faillissement. Ik had nog een contract voor twee seizoenen bij Perugia, maar wou graag terugkeren naar België.” 

Die terugkeer bewerkstelligde Ngawa met zijn keuze voor OHL. “Ik heb altijd een speciale band gehad met deze club. Ook mijn ouders deelden mijn goeie gevoel. Er is hier wel enorm veel veranderd sinds de komst van King Power. Kijk maar naar de accommodatie. Die is echt fantastisch en behoort tot de top in België.”

Pierre-Yves Ngawa

Bij OH Leuven vindt Pierre-Yves met Laurent Henkinet, Jenthe Mertens en Sascha Kotysch jongens terug waarmee hij al samen speelde. “Daarnaast zijn er in de Leuvense kern ook een aantal spelers waartegen ik het ooit opnam. Ik denk dan aan Fred Duplus en Derrick Tshimanga. Ik voetbalde zelfs nog aan de zijde van Vince Euvrard bij Sint-Truiden.”     

Ngawa groeide de afgelopen twee seizoenen enorm als verdediger in de Serie B. “Ik ondervond dat het geen fabeltje is dat het er in Italië heel tactisch aan toe gaat. Het niveau in de Serie B mag je zeker niet onderschatten. Er stijgen elk seizoen drie teams naar de Serie A. Dat maakt dat de meeste clubs uit de Serie B al wel eens op het hoogste niveau hebben gevoetbald. Ik had enkele aanbiedingen uit de Serie B, maar ik wil OH Leuven de sprong helpen maken naar de Jupiler Pro League.”