Ngawa: “Niveau 1B enorm gestegen” De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Ngawa: “Niveau 1B enorm gestegen”

Pierre-Yves Ngawa
Een spierblessure gooide roet in de comeback van Pierre-Yves Ngawa bij OH Leuven. De sterke verdediger mist nog wel wat ritme, maar stelt dat Vince Euvrard op hem kan rekenen zondag. De ex-kapitein van OHL speelde twee memorabele wedstrijden tegen Lommel SK.

- Pierre-Yves Ngawa lijkt, na een spierblessure die hij opliep op Daknam, opnieuw klaar voor de strijd.
- De ex-kapitein van de Leuvenaars verwacht zondag een gevecht op leven en dood tegen Lommel SK.
- De polyvalente verdediger stelt onomwonden dat zijn team alle thuismatchen moet winnen als het zijn doelstelling wil behalen.

Pierre-Yves Ngawa

Vijf weken geleden streek Pierre-Yves Ngawa neer op Den Dreef. De Luikenaar viel een kwartier voor affluiten in op Daknam en blesseerde zich daar bij zijn eerste sprint. Voor die invalbeurt pikte hij bij de Aspiranten 45 minuten mee tegen Knokke FC en 65 minuten op het veld van KSV Bornem. Pierre mist uiteraard nog wat wedstrijdritme, maar lijkt klaar voor de dienst. “De coach kan op mij rekenen”, klinkt het resoluut. “Dat kan zowel centraal achterin als op de rechts- of de linksback.”

“Ik voel mij goed bij OHL, ben helemaal ingeburgerd en versta me uitstekend met zowel de spelers als de staf. Alleen jammer dat die spierblessure op Lokeren roet in het eten gooide”, zucht Pierre. “In mijn eerste sprintje op Daknam liep ik die blessure op. Nochtans toonden de testen aan die ik klaar was voor die wedstrijd. Ik had ook wat matchritme opgedaan bij de Aspiranten. Tijdens de opwarming in Lokeren liep het goed. Alles wees erop dat het echt de goeie kant opging. Brute pech.”

Pierre-Yves Ngawa

Pierre werkte de voorbije weken hard aan zijn comeback en de blessure van Kotysch verhoogt de kans op nieuwe speelminuten voor de Luikenaar. “Ik ben klaar om te starten, al ontbeer ik nog wat ritme. Hubert is trouwens ook een optie om Sascha te vervangen., net als Gillekens Onze coach beschikt over een ruime en kwalitatief sterk kern. Kijk maar welke namen er bij ons op de bank zaten tegen Union. Als de trainer me zondag nodig heeft, zal ik er staan. Ik praat niet zo graag over mezelf als individu, maar liever over de ploeg als collectief.”

Als we willen promoveren, moeten we thuis winnen tegen elke ploeg. We weten dus wat er ons te doen staat zondag. Pierre-Yves Ngawa

De polyvalente verdediger verwacht zondag een gevecht op leven en dood tegen Lommel. “Lommel is een collectief sterk geheel dat zich altijd 100% geeft. Ik hoorde al dat het team wat wijzigingen onderging in het tussenseizoen. Ik ken er nog Cerigioni, maar ook met Hendrickx en Cauwenberg voetbalde ik nog samen. Vorig seizoen hebben we getoond dat we deze ploeg aankunnen. We voetballen zondag thuis. Als we ons doel willen bereiken, moeten we thuis winnen tegen elke ploeg. We staan nu op de eerste plaats en daar willen we blijven.”

Pierre-Yves Ngawa

In het seizoen 2016/2017 speelde Ngawa twee memorabele thuiswedstrijden tegen Lommel. Op de achtste speeldag pakte Pierre-Yves rood in de 73ste minuut. “We stonden 0-1 achter en een dik kwartier voor affluiten, wou ik absoluut een tweede tegendoelpunt vermijden. Daarom haalde ik een doorgebroken speler neer, wat mij een logische rode kaart opleverde. Nadien heb ik de rest van de wedstrijd bekeken achter het doel, bij de Leuvense fans. Uiteindelijk sleepten we toch nog één puntje uit de brand. Mooie tijden.”

Later in die campagne beslisten OHL en Lommel op de laatste speeldag van Play-off 3 wie naar 1ste Amateur zakte. Ngawa stond 90 minuten tussen de lijnen en de Leuvenaars redden hun vel dankzij een doelpunt van Kostovski. “Wat een stresserende match was me dat! Echt alles zat er in die wedstrijd. Gelukkig dwongen we in die partij het behoud af, ten nadele van Lommel.”

Pierre-Yves Ngawa

Na die erg geladen wedstrijd verkaste Ngawa naar de Serie B. “Het niveau ligt nu een pak hoger in de Proximus League in vergelijking met twee seizoenen geleden. Ik maakte het eerste seizoen in 1B mee. Spelers snapten het concept toen niet zo goed en vonden het gek om vier keer tegen hetzelfde team uit te komen. Je voelde aan alles dat het een overgangsperiode was. Ondertussen vind ik de benaming 1B correct. Het zijn immers acht ploegen die zich kunnen meten met, of minstens heel dicht aanleunen bij, 1A. Kijk maar naar de ruime kern bij elke ploeg uit de Proximus League.”