Euvrard: “Als het echt moet, doen we het telkens” De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Euvrard: “Als het echt moet, doen we het telkens”

Vince Euvrard
Wat een ontlading vrijdagavond iets voor half elf in het Stade Yvan Georges. Het thuis zo goed als onklopbare Excelsior Virton ging voor de bijl tegen OH Leuven. De manschappen van Vince Euvard pakten, met één wedstrijd minder op de teller dan de zeven andere ploegen, meer dan verdiend de eersteperiodetitel in de Gaume.

- OH Leuven staat er op de grote momenten. Dat bewees het vrijdag nog eens, tot spijt van wie het benijdt.
- Thomas Henry effende met zijn achtste doelpunt van het seizoen de weg naar winst in de Gaume.
- Vince Euvrard leidde de Leuvenaars in amper negen maanden tijd weg van de laatste plaats in de Proximus League, won Play-off 3 en pakte gisteren de eersteperiodetitel.
- De Leuvense coach wil nu even genieten van het succes, maar eist dat vanaf maandag de focus ligt op de wedstrijd van vrijdag tegen Beerschot.

Feestje op Virton

“Als het moet, doen we het gewoon hé”, zegt Vince Euvrard na de heel erg knappe uitoverwinning op Excelsior Virton. “Onder druk presteren we telkens opnieuw. Na de 0 op 6 tegen KSC Lokeren en KSV Roeselare moesten we absoluut winnen op het veld van Lommel SK. Dat speelden we klaar. Nadien dienden we drie punten thuis te houden tegen KVC Westerlo. Ook die opdracht volbrachten we met verve. Vorige week waren we volgens mij op weg om ook Union Saint-Gilloise te kloppen.”

“Als je drie keer presteert onder zware druk, dan put je daar als team enorm veel vertrouwen uit. Dan weet je dat je ook tegen een heel sterk team als Virton, met een ijzersterke thuisreputatie, de drie punten kunt pakken. Excelsior heeft heel veel kwaliteiten en mogelijkheden in de rangen. Diepgang in de rug, voetballen tussen de lijnen, sterk in duel… noem maar op. Heel knap dat we zo’n sterke tegenstander in zo’n belangrijke wedstrijd konden verslaan.”

Vince Euvrard

Na 19 minuten voetballen, scoorde Henry op aangeven van Mercier. Dat maakte de lastige klus een stuk eenvoudiger voor de Leuvenaars. “Het was uiteraard belangrijk om dat eerste doelpunt te maken”, stelt Euvrard. “Goed werk van Xavier trouwens, die perfect voorzette, en van Thomas die rustig binnentikte. Dat doelpunt viel op een moment dat er nog geen echt uitgespeelde kansen te noteren waren.”

Thomas Henry

Nadien lieten de bezoekers het na om de voorsprong te verdubbelen en de wedstrijd helemaal op slot te doen. “Ngawa en Sowah waren heel erg dicht bij dat tweede doelpunt. Als je die kansen laat liggen, weet je dat je in de problemen kunt komen. Virton bleef drukken en dan was het zaak om te overleven. Dat lukte, dankzij een heel goeie verdediging, een uitstekende doelman en een tikkeltje geluk”, doelt Vince op de bal tegen de kruising. 

We mogen nu even genieten van deze periodetitel, maar maandag ligt de focus alweer op de komst van Beerschot. Vince Euvrard

Een goed kwartier voor affluiten, gooide Euvrard enigszins verrassend Kotysch in de strijd. Sascha bleef wekenlang langs de kant met een spierblessure. Een surprise van de chef dus, want die had woensdag laten optekenen dat de centrale verdediger nog niet klaar was om te spelen. “Begin deze week vond de medische staf het nog te vroeg om Sascha te brengen. Maar dit was zo’n speciale wedstrijd dat je alle scenario’s in overweging moet nemen. Later in de week heb ik met Kotysch gepraat en hij gaf aan dat het kon.”

Vince Euvrard

“Uiteindelijk sprak ik met speler en medische staf af dat we hem zouden brengen na 70 minuten, in het scenario dat we op voorsprong stonden. Sasch kan met zijn ervaring en kopkracht heel veel bijbrengen aan het team. Uiteindelijk is het perfect verlopen zoals ik het in gedachten had.”

Een plaatsje in de promotiefinale is een feit voor OH Leuven. Nu is het zaak om die dubbele wedstrijd om promotie onnodig te maken. Daarvoor moeten de Leuvenaars dan wel ook de tweede periode op hun naam schrijven. “Laat ons nu maar even genieten van deze periodetitel. Vanaf maandag gaan de kopjes dan weer richting Beerschot. Ik heb het al heel vaak gezegd en ik blijf mezelf herhalen: we moeten elke dag opnieuw progressie blijven maken.”

Vince Euvrard

“We zullen trachten ook in de tweede periode competitief te zijn en hopelijk kunnen we dan die finale ontlopen”, zegt Euvrard die de Leuvenaars in negen maanden tijd weg loodste van de laatste plaats in de Proximus League, Play-off 3 won en vrijdag de eersteperiodetitel in de wacht sleepte. Knap werk, coach!