Henry: “Mercier brengt de ploeg enorm veel bij” De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Henry: “Mercier brengt de ploeg enorm veel bij”

Thomas Henry
Het voormalige koningskoppel van AS Beauvais Oise liet Den Dreef vrijdagavond kraaien van de pret. Net na de rust schotelde Mercier zijn maatje Henry de openingsgoal voor. Een kwartiertje later draaiden de Fransen de rollen vrolijk om. Toen zorgde Thomas voor het voorbereidende werk en legde Xavier koel binnen. Met een speciale vermelding voor Maertens die een vleugje West-Vlaamse slimheid toevoegde aan het Franse vernuft.

- Met zijn negende doelpunt van het seizoen brak Henry de wedstrijd kort na de rust open, op aangeven van Mercier.
- Wat later verdubbelde Xavier die Leuvense voorsprong en zo zette hij de thuisploeg op rozen.
- Het Franse duo kent elkaar uit de tijd dat ze samenspeelden bij AS Beauvais Oise. Opmerkelijk: daar opereerde Mercier in de spits en hielp Henry zijn coach uit de nood op zowat elke positie.

Thomas Henry

Het duo Mercier - Henry sloeg vrijdagavond twee keer genadeloos toe tegen de Waaslanders. De twee Fransen vinden elkaar de laatste weken blindelings op het veld en de ene wijst de andere aan om het succesrecept te verklaren. In een vrij gesloten eerste helft strooide Mercier kwistig met slimme diepe ballen, maar daar kwam de eerste 45 minuten amper gevaar uit. 

Xavier Mercier

“We hadden het wat moeilijk om het juiste ritme te vinden in de wedstrijd”, legt Thomas Henry uit. “Het was echt niet makkelijk voetballen tegen een Lokeren dat goed verdedigde met die grote jongens achterin. De tegenstander wachtte ons op en heeft met Van Damme een heel slimme speler lopen. In zo’n wedstrijden is het eerste doelpunt scoren altijd het moeilijkste. Eens we op 1-0 kwamen, ging het een stuk makkelijker.”

Dat openingsdoelpunt kort na de rust was het logische gevolg van het goeie samenspel tussen Mercier en Henry. “Xavier deed het zware werk bij dat doelpunt”, klinkt het erg bescheiden bij de topschutter van de Proximus League. “Dat zijn zaken waarop we hard werken op training. Xavier weet perfect waar hij de bal moet geven, ik weet exact waar ik moet lopen om af te werken.”

Thomas Henry

Mercier nam het tweede Leuvense doelpunt voor zijn rekening. Maertens zorgde voor de assist, maar ook Thomas had meer dan een voetje in de 2-0. “Ik wou eerst meteen passen, maar besloot dan toch om een extra controle uit te voeren omdat ik vreesde dat de verdediger er alsnog tussen zou zitten. Thieu bediende Mercier en die werkte koel af. Altijd fijn als we scoren na een lang uitgesponnen aanval over verschillende stationnetjes.” 

Ik ben niet bezig met hoeveel keer ik scoor of wil scoren. Als ik op negen goals blijf steken en we straks opgaan naar eerste klasse, teken ik nu meteen voor dat scenario. Thomas Henry

Met twee doelpunten in evenveel wedstrijden loopt Mercier in de kijker. Toen de Fransman vrijdag een kwartier voor het einde mocht gaan rusten, veerde het Leuvense publiek recht en scandeerde het de naam van de Franse balvirtuoos. “Ik ken Xavier al heel lang, want we speelden nog samen bij AS Beauvais Oise. Ik weet dus heel goed wat hij een ploeg kan bijbrengen. Hij is niet enkel iemand die voor assists zorgt en scoort. Hij is de echte motor van de ploeg en is ook nog eens heel genereus in het werk dat hij opknapt voor de ploeg. Ik ben blij voor hem dat hij scoort, want dat verdient hij. Xavier is een harde werker en een heel fijne gast.”

Xavier Mercier

Bij Beauvais speelde Mercier diep in de spits, terwijl Henry vaak op de rechterflank opereerde. Beide jongens zijn heel polyvalent. “Xavier kan op alle posities op het middenveld uit de voeten. Ook als verdedigende middenvelder, ja. Vergis je niet, hij recupereert best wat ballen en zakt regelmatig diep terug om het leer op te halen en vandaar de actie op te zetten.”

Als Mercier het etiket ‘polyvalent’ opgeplakt krijgt, wat dan te zeggen van Henry? In zijn thuisland voetbalde de bonkige spits op zowat alle posities. “Ik speelde er op de beide flanken, maar ook op de zes en de acht. Zelfs op de linksachter depanneerde ik de ploeg regelmatig. Als de coach een probleem had op een bepaalde positie, dan keek hij naar mij. In het belang van de ploeg probeerde ik die lacune dan op te vangen.”

Thomas Henry

Pas vorig seizoen zette coach Bracconi de Fransman diep in de spits bij AFC Tubize. “Ik ben hem daar nog altijd dankbaar voor”, zegt Thomas. “Ondertussen sta ik anderhalf seizoen op dezelfde positie. Als je op één positie speelt, weet je beter waar je moet lopen en dat komt je prestaties ten goede”, zegt de man die ondertussen al negen keer raak trof en op weg lijkt naar de titel van topschutter in de Proximus League.

Toch is de Fransman niet bezig met persoonlijk succes. Net als in zijn tijd bij Beauvais speelt hij in functie van het team. “Ik heb niet een bepaald aantal doelpunten in mijn hoofd dat ik dit seizoen wil maken. Zo zit ik niet in elkaar. Het belangrijkste is dat ik met mijn doelpunten belangrijk kan zijn voor de ploeg. Wat ben ik ermee als ik er straks 25 heb gemaakt en we niet promoveren naar eerste klasse? Als ik blijf steken op negen doelpunten en we stijgen naar de Jupiler Pro League, dan teken ik nu meteen voor dat scenario.”