Borges: “Moeten compact spelen tegen Lommel” De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Borges: “Moeten compact spelen tegen Lommel”

Tristan Borges
Tristan Borges heeft zich al in de harten gevoetbald van de Leuvense fans. Daarvoor had de jonge Canadees exact tien speelminuten nodig in de thuismatch tegen KSV Roeselare. De creatieve middenvelder betekent extra munitie voor coach Vince Euvrard op de weg naar promotie.

- De jonge Tristan Borges pikte zijn eerste speelminuten mee bij OH Leuven en liet meteen een goeie indruk na.
- Zowel de spelersgroep als de Leuvense fans heetten de Canadees een warm welkom op Den Dreef.
- De Speler van het jaar in de Canadese Premier League hoopt snel beslissend te zijn voor zijn nieuwe werkgever.
- Misschien lukt dat zaterdag zelfs al tegen het altijd moeilijk te bekampen Lommel SK van Maes.

Tristan Borges

De integratie van Tristan Borges in de Leuvense groep verloopt naar wens. “De spelers vingen me perfect op en ze stuwen me naar een hoger niveau”, zegt de kwieke Canadees. “In mijn thuisland zat ik misschien iets te veel in een comfortabele positie. Hier in Europa moet ik mijn grenzen verleggen. Ik kwam bij OH Leuven in een kwaliteitsvolle groep terecht, waar een uitstekende mentaliteit heerst. Je voelt aan alles dat iedereen hier absoluut wil promoveren naar de Jupiler Pro League. Dat staat me erg aan.”

Ook naast het veld, vindt Borges stilaan zijn draai. “Ik verblijf nog even op hotel, maar eind deze week verhuis ik naar een appartement in Haasrode.” Daar zal Tristan alleen wonen. “Da’s absoluut geen probleem. Ik hou ervan om op mezelf te zijn. Toen ik op mijn 16de naar Heerenveen trok, woonde ik eerst één seizoen bij een gastgezin. Het seizoen daarop woonde ik alleen.”

Tristan Borges

Bij de roemrijke club uit Friesland voetbalde de creatieve middenvelder 2,5 seizoenen. Hij leerde er ook een mondje Nederlands praten. “Echt een lastige taal om onder de knie te krijgen”, puft Borges. “Mijn kennis van het Nederlands beperkt zich vooral tot een aantal belangrijke voetbaltermen. België doet me in veel aan Nederland denken. Vriendelijke mensen die allemaal Engels praten. Dat helpt mijn integratie enorm. De stad moet ik nog ontdekken. Met mijn familie bezocht ik wel wat restaurants en winkels. Maar ik had nog niet echt de tijd om een goed idee te krijgen van mijn nieuwe habitat.”

In de thuiswedstrijd tegen KSV Roeselare kreeg Tristan al dik tien minuten om te tonen wat hij kan. “Ik houd een goed gevoel over aan mijn debuut. Ik liet enkele goeie dingen zien aan de bal”, klinkt het zelfverzekerd. “Mijn echte debuut bij OHL maakte ik trouwens op het veld van RSC Anderlecht. Daar speelde ik al 45 minuten mee. Die speelminuten hielpen mij zaterdag zeker tegen Roeselare. Gun me nog wat tijd om gewoon te worden aan de speelstijl hier.”

Tristan Borges

“In mijn thuisland speelde mijn ploegmaats in functie van mij. Da’s hier uiteraard anders. De intensiteit ligt in Europa een pak hoger dan in Canada. Ook op fysiek vlak, is het zeker aanpassen geblazen. Maar je krijgt als aanvaller best wel wat ruimte in de Proximus League. Dat viel me zaterdag toch op in mijn korte invalbeurt. Ik moet bij mijn nieuwe werkgever een echte game changer worden. Iemand die iets verrrassends brengt.”

Zowel de spelers als de Leuvense fans gaven me een heel warm welkom. Ik wil hen daarvoor bedanken door zo snel mogelijk beslissend te zijn. Tristan Borges

In de Canadian Premier League voetbalde Tristan Borges in het Tim Hortons Fields voor gemiddeld 6 à 7.000 fans. Het stadion van Forge FC is genoemd naar een grote Canadese fastfoodketen in koffie en donuts. “De Leuvense fans hebben me enorm gesteund zaterdagavond. Ik wil hen daar zo snel mogelijk voor bedanken door zo vaak mogelijk beslissend te zijn.”

Tristan Borges

De jonge Canadees hoopt op nieuwe speelminuten, zaterdag tegen Lommel SK. Hij weet overigens verrassend veel over de Noord-Limburgers. “We mogen die jongens absoluut geen ruimte geven. Doen we dat wel, dan kunnen zij goed voetbal op de mat leggen. Het wordt zaak om hoog te pressen en snel de bal te veroveren. Eens we het leer hebben, kunnen we kansen creëren. Maar nog eens, we dienen vooral compact te spelen.”

Tristan kan straks twee keer geschiedenis schrijven in hetzelfde seizoen. Met Forge FC won hij onlangs de landstitel in de eerste professionele editie van de Canadese Premier League. Over enkele weken kan hij één van de spelers worden die voor het eerst rechtstreeks promoveren naar de Jupiler Pro League. “Ik heb een fantastisch 2019 achter de rug. Ik pakte niet alleen de landstitel met mijn club, maar ook nog eens drie persoonlijke trofeeën.”

Tristan Borges

“Nu ligt de focus op het behalen van de promotie met OH Leuven. In de zomer kan ik dan hopelijk even genieten van wat ik al heb bereikt in mijn nog jonge carrière. Maar laat ik eerst maar trachten beslissend te zijn voor mijn nieuwe team. Assists en doelpunten zijn daarvoor de belangrijkste ingrediënten.”