Euvrard: “Situatie doet me denken aan mijn tijd in Saoedi-Arabië” De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Euvrard: “Situatie doet me denken aan mijn tijd in Saoedi-Arabië”

Vince Euvrard 1
Zowel de manschappen van Vince Euvrard als die van Jimmy Coenraets proberen zich zo goed mogelijk aan te passen aan de ongeziene tijden die we momenteel met zijn allen beleven. Groepstrainingen maken noodgedwongen plaats voor individuele weekprogramma’s en online opvolging. De gezondheid van spelers en speelsters is nu prioriteit nummer één.

- Individuele weekprogramma’s moeten spelers en speelsters van zowel OH Leuven, OHL Vrouwen als Jong OHL fit houden voor een eventuele herstart van de competitie.
- Vince Euvrard en Jimmy Coenraets houden, via Skype en andere technologieën, maximaal contact met hun spelersgroep.
- Tot tegenbericht, gaat Euvrard nog steeds uit van een scenario waarin zijn team de terugwedstrijd van de dubbele promotiefinale speelt.
- Jimmy Coenraets, die zowel OHL Vrouwen als Jong OHL traint, pleit ervoor om uit gezondheidsoverwegingen de competities niet meer te hervatten bij de vrouwen.

OHL Mannen

Je zal maar voetbaltrainer zijn in deze onzekere tijden waarin het coronavirus Koning Voetbal tackelt langs achter. De A-kernspelers van OH Leuven werken nog tot minstens 5 april hun individuele weekprogramma af. Noodgedwongen. “We moeten realistisch zijn. De kans dat we op 6 april met zijn allen opnieuw op het voetbalveld staan, lijkt me erg klein”, zegt Vince Euvrard. “Ik hoor virologen spreken over acht weken, voor de maatregelen om het coronavirus in te dijken stapsgewijs zouden versoepeld worden.”

Vince Euvrard

“Het is en blijft een periode waarin elke burger van dit land met veel vragen en onzekerheden worstelt. Da’s in de voetbalwereld uiteraard niet anders. De gezondheid van de spelers, de technische en de medische staf, de fans en hun naasten zijn nu prioriteit nummer één. In die context probeer je de spelers enerzijds zo veel mogelijk te ondersteunen op persoonlijk vlak en ze anderzijds ook professioneel te blijven prikkelen.”

Vince Euvrard

Net om gezondheidsredenen blijven de buitenlandse OHL-spelers in België. “We beschikken in dit land over zeer goede gezondheidszorgen. Bovendien kunnen we die spelers het beste opvolgen als we ze dicht bij ons hebben”, legt Euvrard uit. “Je merkt ook dat steeds meer landen hun grenzen sluiten. Spelers die we naar hun thuisland zouden laten vertrekken, raken misschien niet meer op tijd terug in België. Ik besef best dat die spelers een heel lastige periode doormaken. Ze zijn nuchter en professioneel genoeg om te begrijpen dat we die beslissing hebben genomen om hen te beschermen en met de doelstellingen van de club in ons achterhoofd.”

Abou Keita

“Deze situatie doet me denken aan mijn periode in Saoedi-Arabië. Temperaturen van 45 tot 50 graden overdag maakten toen dat ik vaak op mijn hotelkamer gekluisterd zat met meer tijd dan goed is voor een mens. Ik had enkel online contact met familie en vrienden. Ontspanningsmogelijkheden, ik denk aan restaurants of bioscoop, waren er nauwelijks. Op moeilijke momenten heeft het mij toen erg geholpen om stil te staan bij de vraag ‘Waar wil ik staan en wat wil ik geleerd hebben als ik uit deze periode kom?’ Vanuit die reflectie kun je voor jezelf bepalen hoe je van zo’n periode toch nog iets constructiefs kunt maken. Ik heb die vraag ook aan de spelers voorgelegd. Het antwoord daarop is uiteraard zeer individueel. Voor een Franstalige speler die droomt van een carrière in Engeland kan het nuttig zijn om Engels te leren of zijn Engels te verbeteren. Voor andere spelers is het dan misschien weer het moment om wat meer tijd door te brengen met vrouw en kinderen.” 

Je probeert, in een moeilijke context, spelers enerzijds zo veel mogelijk te ondersteunen en ze anderzijds ook professioneel te blijven prikkelen. Vince Euvrard

Hoe komt Vince die tijd zelf door? “Maak je maar geen zorgen, ik heb me nog geen moment verveeld.”, klinkt er door de telefoon een glimlach in de stem van de Leuvense oefenmeester. “Natuurlijk mis ik het veld en het contact met de spelers. Als je op zoek bent naar sappige verhalen, moet ik je ontgoochelen. Ik ben bezeten door het voetbal en door mijn job als coach. Dat maakt mijn leven een eerder saai gegeven voor buitenstaanders. Ook nu ben ik nog steeds bezig met het analyseren van spelers, trainingen, wedstrijden en het nadenken over hoe ik spelers nog beter kan helpen in hun ontwikkeling als individu en in het team.”

Vince Euvrard

De voorbije dagen verschenen er in de pers een aantal mogelijke scenario’s over hoe het nu verder moet met de competitie in de Jupiler Pro League en de Proximus League. “Ik heb begrepen dat de Pro League vier scenario’s heeft uitgewerkt. Die gaan van een volledige competitie afwerken met Play-offs tot het stoppen van de competitie en volgend seizoen starten met 18 teams in eerste klasse. We kunnen over al die scenario’s speculeren tot morgenvroeg. Maar dat zal ons niets wijzer maken. Voor de spelers is het belangrijk dat ze zowel fysiek als mentaal gezond blijven en alle maatregelen van de overheid goed opvolgen. Daarnaast dienen ze hun gewicht op peil te houden, hun conditie te onderhouden en moeten ze klaar zijn voor de groepstrainingen wanneer die hervatten.”

Vince Euvrard

Ook de speelsters van OHL Vrouwen en Jong OHL hebben een gedetailleerd oefenprogramma meegekregen. Dat programma, waarin er ook aandacht is voor krachtoefeningen, loopt voorlopig tot en met 5 april. “Elke avond sturen de speelsters hun individueel dagrapport door naar onze physical coach”, legt Jimmy Coenraets uit.

OHL Vrouwen

Jimmy, die zowel OHL Vrouwen als Jong OHL onder zijn hoede heeft, merkt dat vooral de jonge meisjes het lastig hebben met het wegvallen van de structuur. “Ze beseffen ondertussen ook wel dat ze op 6 april niet opnieuw op het veld zullen staan met hun ploeggenoten. De oudere speelsters kunnen het allemaal wat beter plaatsen en voeren hun oefenprogramma minutieus uit.”

Ons huiswerk voor volgend seizoen is zo goed als af. Hopelijk kunnen we binnenkort alle nieuwkomers voorstellen. Jimmy Coenraets

De maatregelen om het coronavirus in te dijken, hebben ook een enorme impact op het leven van Coenraets. “Tot voor kort stond ik zes avonden per week op het veld. Nu zit ik plots elke avond thuis. Ik mis het voetbal enorm. Daar ga ik niet over liegen. Maar de gezondheid van de bevolking staat nu voorop. Ik heb aan mijn speelsters ook uitdrukkelijk gevraagd om elkaar nu niet op te zoeken en zich maximaal te houden aan de maatregelen opgedragen door de overheid. De evaluatiegesprekken met onze speelsters lopen op dit moment. Dat gebeurt uiteraard allemaal online.”

Jimmy Coenraets

“Ik denk niet dat we in mei al terug voetballen in de Superleague en de 1ste klasse van het vrouwenvoetbal”, klinkt het realistisch bij Coenraets. “De meest intelligente optie voor mij, is de competities niet meer te hervatten dit seizoen. Wat mij betreft, zou dat onverantwoord zijn. Iedereen die het vrouwenvoetbal wat volgt, zal het met mij eens zijn dat Anderlecht zich de verdiende kampioen mag noemen in de Superleague. Ons land heeft slechts recht op één Europees ticket. Geef dat gewoon aan Anderlecht. In de 1ste klasse telt Aalst een straat voorsprong. Ook daar kan geen discussie bestaan over de kampioen.”

OHL Vrouwen

Achter de schermen is er de voorbije weken en maanden hard gewerkt aan de kern van OHL Vrouwen en Jong OHL voor volgend seizoen. “Ons huiswerk is zo goed als af”, verrast Coenraets. “Zowel bij OHL Vrouwen als bij Jong OHL haalden we een handvol nieuwe speelsters. We wachten nog op de bevestiging van één extra speelster. We hopen die nieuwe aanwinsten binnenkort te kunnen voorstellen. Er stonden testen gepland voor enkele buitenlandse meisjes die hier komen studeren. Die testen kunnen eventueel later nog gebeuren.”

Jimmy Coenraets