Jonge talenten blijven prikkelen De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Jonge talenten blijven prikkelen

OHL Jeugd 1
Een kleine 700 jeugdspelers van OH Leuven moeten lijdzaam toekijken langs de zijlijn hoe het coronavirus ook hun favoriete spelletje volledig in zijn macht heeft. De online OHL-challenges, een individueel performance programma en een schema met de nadruk op techniek bieden in deze barre tijden toch enigszins een alternatief voor de opgeschorte groepstrainingen. En wat met onze Beloften? Zullen zij dit seizoen nog wel voetballen?

- U7 tot U9 Elite kreeg een techniekprogramma mee naar huis. De U10 Elite tot en met onze Beloften werken aan hun individueel performance programma.
- De jongens en meisjes die uitkomen in de Provinciale of de Regionale reeksen maken vooral gebruik van de online OHL Challenges om hun conditie en balgevoel te onderhouden.
- De Leuvense Beloften werken een individueel loopprogramma af en houden hun gewicht op peil met de hulp van onze voedingsdeskundige.
- Coach Gunter Vandebroeck hoopt snel zijn jonge talenten te kunnen samenroepen, maar vreest dat de competitie erop zit voor zijn spelers.

OHL Jeugd

Er rolt al een tijdje geen bal meer op de twee jeugdcomplexen van OH Leuven. Zowel in Kessel-Lo als in Oud-Heverlee liggen de velden er desolaat bij. Normaal gezien geven zowat 700 jeugdspelers daar bijna dagelijks het beste van zichzelf. Door het opschorten van de groepstrainingen zijn deze jonge talentjes wat meer op zichzelf aangewezen. Uiteraard kunnen zij ook in deze ongeziene tijden rekenen op de ondersteuning van de vele OHL-coaches.

Coach OHL Jeugd

“De U7 tot U9 Elite werkt een techniekprogramma af. De U10 Elite tot en met onze Beloften kregen een individueel performance programma mee naar huis”, maakt Jeroen Trogh die ondersteuning heel concreet. “Onze jeugd op Provinciaal en Regionaal niveau gaven we geen specifieke oefeningen mee. We triggeren hen vooral met de online OHL-challenges, die veel succes kennen bij onze jeugd. Maar ook de ouders zijn wat blij dat we zo toch wat structuur bieden aan hun kinderen”, glimlacht Jeroen. “Alle clubs die deel uitmaken van onze Regional Academy ontvingen een performance programma en techniekoefeningen.”

Jeroen Trogh

Net als alle andere medewerkers van OH Leuven, doet Trogh al sinds vorige week maandag aan telewerk. Hij overlegt voortdurend met zijn collega Ben Geukens en met Henk Mariman, Academy Manager. Zij sturen via Skype-gesprekken bij waar nodig. De kans dat de jeugdploegen dit seizoen nog wedstrijden betwisten, acht Jeroen Trogh eerder klein. “Ik vrees daar echt voor. We moeten met zijn allen wat realistisch zijn. In de jeugdcompetities dienen enkel nog de Play-offs afgewerkt te worden. Bij de Beloften is dat anders. Daar moet men de reguliere competitie nog afwerken.” 

De online OHL Challenges kennen een groot succes bij onze jeugdspelers. Ook de ouders zijn daar trouwens fan van. Jeroen Trogh

Gunter Vandebroeck, coach van de Beloften, denkt dat het kampioenschap bij de Beloften er ook op zit. “Heel eerlijk, ik ga ervan uit dat we volgend seizoen met dezelfde acht ploegen aan de competitie zullen beginnen. In principe zakken de nummers zeven en acht bij de Beloften. Maar we zitten met een onafgewerkte competitie waarbij verschillende teams minder wedstrijden speelden dan enkele andere ploegen. Vóór 19 april kunnen we al zeker niet hervatten. Dan is de rekening snel gemaakt, denk ik. Ik veronderstel dat de kalendermakers hun handen al vol zullen hebben met het professioneel voetbal voor volwassenen terug in een kader te gieten."

OHL Beloften

Of de competitie bij de Beloften dit seizoen hervat, da’s dus koffiedik kijken. Dat belet uiteraard niet dat de Beloften zich ook in deze ongeziene tijden maximaal verzorgen en hun conditie onderhouden. “Elke speler werkt een individueel loopprogramma af, met daarin ook aandacht voor krachttraining. Daarnaast besteden we, nu onze Beloften wat minder bewegen, speciale aandacht aan hun voeding”, duidt Vandebroeck. “Onze voedingsdeskundige zette een challenge online. Spelers worden zo gestimuleerd zelf aan de slag te gaan en enkele gezonde maaltijden te bereiden. Dat leverde alvast leuke beelden op via hun vlog.”

Gunter Vandebroeck

De staf tracht zo veel mogelijk online contact te houden met de spelers om hen zo maximaal te ondersteunen en te prikkelen. “Zaken als groepsdynamiek en het competitieve aspect kun je helaas niet simuleren. Het spreekt voor zich dat iedereen veel liever samen op het veld zou staan. Maar dat kan nu eenmaal niet en dat moeten we accepteren”, klinkt het nuchter bij de Beloftencoach.

We besteden nu extra aandacht aan de voeding van onze Beloften en ondersteunen hen met individuele programma’s. Gunter Vandebroeck

Het leven van Vandebroeck ziet er sinds de maatregelen rond het coronavirus plots heel anders uit. “Uiteraard mis ik het veld, de spelers en de trainers, het toewerken naar de wedstrijden, het samen winnen en verliezen. Ik kan het wel plaatsen. De gezondheid van de bevolking staat nu op de eerste plaats. Ik wacht af en probeer zo solidair mogelijk te zijn in deze ongeziene tijden. Ik hoop dat iedereen het veilig houdt. Ondertussen werk ik verder achter de schermen.”

Gunter Vandebroeck

De maand april staat in het jeugdvoetbal gelijk aan het invullen van de kernen naar volgend seizoen. “Da’s een hele moeilijke nu”, zucht Jeroen Trogh. “Eind maart zouden we een aantal testmomenten houden voor talentvolle spelertjes die onze scouts hadden opgepikt. Dat zal uiteraard niet lukken. Begin volgende week starten we met de evaluaties van alle jeugdspelers. Voor het eerst zal dat niet face-to-face kunnen, maar via Skype of telefoon.”

OHL Jeugd

“April is traditiegetrouw ook de transfermaand in het jeugdvoetbal”, vult Gunter aan. “In dat opzicht is het jammer dat de terugwedstrijd van de dubbele promotiefinale tegen Beerschot nog niet heeft kunnen plaatsvinden. Heel veel jeugdspelers, en vooral dan hun ouders, vinden het erg belangrijk dat hun zoon speelt bij een club die uitkomt in de Jupiler Pro League. Nochtans staat het jeugdvoetbal los van de prestaties van de eerste ploeg. In alle jeugdreeksen spelen we al drie seizoenen op het allerhoogste niveau. Dit seizoen namen de Beloften het op tegen de top acht in België. Zekerheid over promotie zou het werk heel wat vergemakkelijkt hebben. Maar goed, het is wat het is.”