Rodriguez: “Ik mis de adrenaline” De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Rodriguez: “Ik mis de adrenaline”

Carlos Rodriguez 1
In deze ongeziene tijden trachten de OHL-spelers hun fysiek te onderhouden via een individueel programma. Die solide basis vormt een goed startpunt als de groepstrainingen opnieuw hervatten. Een voorbereidingsfase van een viertal weken moet de spelersgroep dan topfit krijgen voor wat er dit seizoen eventueel nog op het programma staat.

- Physical coach en hoogleraar Carlos Rodriguez vindt het belangrijk dat spelers de juiste balans vinden tussen het maximaal onderhouden van hun uithouding enerzijds en het vermijden van blessures anderzijds.
- De bedoeling is om er in deze ongeziene tijden voor te zorgen dat spelers zo weinig mogelijk verliezen van hun basisconditie.
- Die goeie conditie moet dan het startpunt zijn als de groepstrainingen hervatten en er heel gericht gewerkt kan worden op explosiviteit en kracht.
- De sportieve uitspattingen van de ex-triatleet beperken zich tot mountainbiketochten met zijn kinderen.

Carlos Rodriguez

Stretchingsoefeningen, lopen, blessurepreventie en oefeningen om het lichaam in vorm te houden, aangevuld met wat spelvormen en dat alles overgoten met een competitief sausje. Dat zijn zowat de belangrijkste ingrediënten van het dagelijks oefenprogramma dat de manschappen van Vince Euvrard dezer dagen plichtsbewust afwerken. “De spelers trachten hun fysiek maximaal te onderhouden, zodat ze over een goeie basis beschikken wanneer de groepstrainingen opnieuw opstarten”, legt physical coach Carlos Rodriguez uit. 

Carlos Rodriguez

Tussen de start van de groepstrainingen en de eerste officiële wedstrijd liggen er in principe vier weken. “In die weken kunnen we, naast uithouding, ook heel gericht werken op kracht en explosiviteit. Het lichaam van een sporter is zoals een bolide in de Formule 1 en moet je dus perfect afstellen”, weet de physical coach van OHL uit ondervinding. “Op dit moment is het een balans zoeken tussen de uithouding maximaal onderhouden en zorgen dat spelers niet geblesseerd raken.” 

Individuele programma’s zorgen ervoor dat spelers hun basisfysiek onderhouden. Carlos Rodriguez

“Ik mis zelf vooral de adrenaline”, aldus Rodriguez. “Wij zijn allemaal competitiebeesten en stonden op twee dagen van een heel erg belangrijke wedstrijd, toen de overheid die maatregelen oplegde om het coronavirus in te dijken. We waren helemaal klaar voor die terugwedstrijd, overtuigd dat we zouden promoveren. Plots valt dat weg. Ik zie uiteraard wel de noodzaak in van het strikt opvolgen van die maatregelen. Zelf houd ik mij daar trouwens maximaal aan.”

Carlos Rodriguez

“Deze gezondheidscrisis brengt zowel het beste als het slechtste naar boven bij mensen. De beelden van het hamsteren in de supermarkten maakten me zeer triest. Maar je ziet ook heel veel goeie initiatieven ontstaan. Zo was ik bijvoorbeeld geraakt door de oproep van onze club om ook in deze tijden bloed te blijven geven. Ik vind dat knap en dat maakt me trots tot de OHL-familie te behoren.”

Opwarming spelers

Carlos is niet alleen physical coach van OHL, maar werkt ook als hoogleraar en geeft dus les aan 18 tot 25-jarigen in Luik. Het leven op de universiteit en de hogeschool viel de voorbije weken zo goed als stil. “Ik hoor mijn studenten niet zo vaak. Misschien hebben ze wel schrik voor hun prof”, lacht de geboren en getogen Luikenaar. “Ze lijken zich eerder zorgen te maken over hun stage dan over het virus.”

Carlos Rodriguez

Heeft de ex-triatleet nu opnieuw wat tijd om te zwemmen, te fietsen of te lopen? “Triatlon, da’s verleden tijd. Ik probeer wel zo veel mogelijk te gaan mountainbiken met mijn twee kinderen. Dat doe ik niet zo zeer voor mezelf, maar meer om ervoor te zorgen dat ze opgroeien tot actieve volwassenen. Zo vervul ik mijn rol van vader. Een leuk neveneffect is dat mijn kinderen aardig vermoeid zijn na zo’n tocht en mijn vrouw en ik ’s avonds toch wat rust kennen.”