OHL Younited hunkert naar perspectief De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

OHL Younited hunkert naar perspectief

World-001
De maatregelen om het coronavirus te verjagen, hakken serieus in op ons sociale leven. Dat geldt zeker voor de spelers van ons Younited team. Zij hadden het voor de crisis al erg lastig en dreigen nu nog meer geïsoleerd te raken. Ze hunkeren dan ook naar perspectief en hopen snel opnieuw te kunnen samenkomen om een balletje te trappen en een kom soep te drinken.

- Onze spelers van het OHL Younited team zijn extra kwetsbaar in deze ongeziene tijden.
- Zowel hun trainingsmomenten als hun wedstrijden vinden tot nader order niet plaats.
- Het OHL Younited team bestaat ondertussen bijna tien jaar. Voetbal vormt het middel om kwetsbare mensen samen te brengen.

Hannes Geysen en zijn collega’s van het Centrum voor Algemeen Welzijn trachten wekelijks contact te houden met de spelers van het OHL Younited team. Die spelers zijn extra kwetsbaar in deze uitdagende tijden. Ze kampen immers met problemen rond huisvesting, psychische gezondheid, welzijn, armoede en verslaving. Ze vinden in hun voetbalteam meer dan enkel ploegmaats. Ze vinden er een echte thuis.

“De trainingsmomenten zijn uiteraard weggevallen voor onze spelers en ook ons clublokaal, De Meander, heeft voorlopig zijn deuren gesloten. Met Pasen maakten we een paaspakketje dat we met de fiets aan huis leverden. Zo proberen we de spelers vast te houden. We hopen hen zo snel mogelijk iets meer concreets te kunnen aanbieden.”

Younited

Vorige week vergaderde Younited Belgium, de organisatie die de 28 teams overkoepelt, hoe de toekomst er zou kunnen uitzien. “We zijn benieuwd wat er op korte termijn opnieuw kan. Tijdens de zomermaanden traint ons team op het Leuvense Sportkot. We hopen dat snel opnieuw te kunnen doen. Uiteraard met het naleven van de noodzakelijke regels om het virus te bestrijden.”

OHL Younited kan rekenen op twee sportieve en drie sociale coaches. We zoeken nog een extra sportieve coach. Hannes Geysen

Hannes, die binnen het CAW specifiek werkt rond mensen met woonproblemen, stond een kleine tien jaar geleden aan de doopvont van het OHL Younited team. “We lieten ons toen inspireren door een tv-reeks rond een Antwerpse ploeg voor daklozen, waarvan Gilles De Bilde peter was. Samen met het OCMW Leuven en de stad Leuven richtten we toen een ploeg op. Ons huidige team bestaat uit een heel diverse mix: mannen en vrouwen, jongeren en vijftigplussers, spelers met een verschillende culturele achtergrond ook.” 

Younited

De filosofie van het Younited team is kristalhelder: voetbal gebruiken als middel om mensen samen te brengen die het moeilijk hebben in onze maatschappij. “Het sociale aspect overheerst op het competitieve”, zegt Geysen. “Uiteraard willen we onze wedstrijden winnen in de Centerliga. Da’s een lokale zaalvoetbalcompetitie waarin we het opnemen tegen andere sociale organisaties. Maar fair-play en respect voor elkaar op en naast het veld zijn belangrijker. Het gaat eerder om een sociaal project dan om een sportief project.”

“We hebben daarom een charter met kernwaarden opgesteld. Zo verwachten we bijvoorbeeld dat onze spelers op tijd aankomen op de trainingen. Die vinden normaal elke dinsdag plaats tussen 18u en 19u in Sporthal De Rijschool. Nadien volgt er steevast een groepsmoment in ons clublokaal De Meander. Daar praten de spelers met elkaar bij een boterham en een kom soep.”

Younited

Het OHL Younited team kan rekenen op drie sociale coaches en twee sportieve trainers. “Onze twee sportieve trainers coachen het team op vrijwillige basis. Dat zijn gasten met een passie voor voetbal, die ook beschikken over een grote dosis empathie. Nog eens, het sociale aspect staat op de voorgrond. Zo krijgt elke speler evenveel minuten in de wedstrijden via een beurtrol. Daar wijken we niet van af. Zelfs niet in een spannende wedstrijd. Ik zorg voor de begeleiding op sociaal vlak. Dat doe ik samen met een collega uit het Inloopcentrum en iemand uit het OCMW. We zijn trouwens op zoek naar een extra sportieve trainer. Als er OHL-fans geïnteresseerd zouden zijn…”