Held van de week: zorgkundige Kim Forceville De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Held van de week: zorgkundige Kim Forceville

Held van de week Kim Forceville 1
In de rubriek ‘Held van de week’ brengen we hulde aan OHL-fans die in deze ongeziene tijden in de frontlinie staan. Kop omhoog, borst vooruit gaan zij onversaagd voorop in de strijd. Deze mensen zijn de echte helden van onze maatschappij. Die omschrijving past Kim Forceville als een handschoen. Nu meer dan ooit.

Kim werkt al bijna twee decennia als zorgkundige. Het gros van die periode in Woonzorgcentrum Betlehem in Herent. Daar verzorgt ze dementerende ouderen. “Ik oefen die job dolgraag en met heel veel liefde uit. Je geeft heel veel, maar krijgt misschien nog wel meer terug van zowel de bewoners als van hun familie. Je moet wel in de wieg gelegd zijn voor dat werk.”

Held van de week Kim Forceville

De woonzorgcentra staan sinds de uitbraak van het coronavirus in het oog van de storm. “We hebben nochtans heel snel maatregelen genomen in het centrum waar ik werk. Vroeger zelfs dan ons werd gevraagd door de overheid. We kwamen echt in een emotionele rollercoaster terecht. Plots verloren we veel meer ouderen dan we gewoon waren. Da’s mentaal erg moeilijk om dragen. Ook fysiek wordt er toch wel een en ander van ons gevergd. We werken zowat volledig ingepakt. We dragen een FFP2-mondmasker, een bril, schort, handschoenen en werken met spatschermen.”

“Veel bewoners herkennen ons zelfs niet meer en zien niet of we al dan niet lachen. Ze snappen niet wat wat er gebeurt. We mogen onze ouderen ook niet meer knuffelen. Bovendien kunnen die ouderen hun gevoelens nog niet delen met hun familie. Nu, het is uiteraard niet allemaal kommer en kwel. Een aantal van onze bewoners overwon de ziekte. Daar trekken we ons allemaal aan op.”

Held van de week Kim Forceville

Net als in de meeste woonzorgcentra keert ook in WZC Betlehem de rust stilaan wat terug. “We denken nu na hoe we het best bezoek opnieuw kunnen toelaten. Maar het virus is zeker nog niet weg. Hier in het woonzorgcentrum hebben we nog steeds drie Covid-afdelingen. De zorgkundigen hopen over een week of twee ook verlost te zijn van die zware pakken.”

In deze moeilijke tijden zou voetbal op Den Dreef een welkome uitlaatklep zijn voor Kim. “Ik heb nu natuurlijk andere dingen aan mijn hoofd dan voetbal. Maar toch… Op Den Dreef hoef ik even niet aan het werk te denken en kan ik mij helemaal ontspannen. Ik mis vooral het sociale aspect, het samen supporteren voor de ploeg. Ik heb ondertussen al tien jaar een abonnement. Zowat elke thuiswedstrijd ben ik trouw op post, samen met mijn papa en mijn schoonbroer.”

Held van de week Kim Forceville

“Vroeger zaten we in de J. Toen dat niet meer kon, opteerden we voor de K. Ondertussen gaat mijn dochter van zeventien ook kijken met vrienden. Ik had nooit gedacht dat de OHL-microbe haar ook te pakken zou krijgen. De uitmatchen van OHL pik ik eveneens mee. Samen met mijn schoonbroer ben ik aangesloten bij Supportersclub LCDB.”