Held van de week: Verpleegkundige Patrick Kempe De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Held van de week: Verpleegkundige Patrick Kempe

Held van de week Patrick Kempe 1
In de rubriek ‘Held van de week’ brengen we hulde aan OHL-fans die in deze ongeziene tijden in de frontlinie staan. Kop omhoog, borst vooruit gaan zij onversaagd voorop in de strijd. Deze mensen zijn de echte helden van onze maatschappij. Patrick Kempe is al 34 jaar actief in de geestelijke gezondheidszorg en vreest een pak extra werk door het coronavirus.

De van opleiding psychiatrisch verpleegkundige maakt sinds twee jaar deel uit van het mobiele crisisteam. Patrick en zijn collega’s bezoeken mensen die kampen met een mentale crisis en ontvangt hen ook in het UZ Gasthuisberg. “Ons team tracht vermijdend te werken bij mensen die het mentaal en psychisch moeilijk hebben. We proberen een opname te vermijden. Uiteindelijk herstellen patiënten best in hun eigen, vertrouwde omgeving.”

Held van de week Patrick Kempe

Een huisarts, psychiater, sociale dienst of de politie verwijzen mensen met problemen door naar Patrick Kempe. “Ik zie mijn patiënten gedurende een viertal weken, maar wel op zeer intensieve basis. Dat kan zelfs elke dag zijn. Ik leg de klemtoon op de crisis, op het hier en nu. Alcoholproblemen, angst, depressie, psychose kunnen leiden tot zo’n crisis. Vaak gaat het om een combinatie, zoals bijvoorbeeld angst en depressie.”

Coronacrisis of niet, het mobiele crisisteam heeft zijn activiteiten geen dag stilgelegd. Ook de huisbezoeken vonden nog steeds plaats, met mondmasker en handschoenen uiteraard. “De eerste weken van de lockdown light hebben we die huisbezoeken wel wat beperkt en werkten we vaak via telefoon en videoconsultatie. Dat was wat zoeken voor mij. Bij mensen die symptomen vertonen van het coronavirus gaan we uiteraard niet op huisbezoek. Patiënten die besmet raakten met het virus, kwamen op een speciale afdeling terecht.”

Held van de week Patrick Kempe

De maatregelen om het coronavirus te bestrijden, raken mensen met psychische problemen dubbel zo hard. “Hun structuur valt weg en ze raken wat geïsoleerd. Zowat 60% van de ambulante begeleidingen zijn on hold gezet. Daar schuilt uiteraard een groot gevaar in. Ik verwacht een golf in onze sector van mensen die angstig en paniekerig blijven. Maar ook depressies en burn-outs zullen zwaar toenemen.”

Held van de week Patrick Kempe

Zowat zeven jaar geleden ging Patrick naar een wedstrijd op Den Dreef kijken en hij was meteen verkocht. “Allemaal de schuld van Bjorn Ruytinx”, zegt Kempe. “Ik heb hem dat trouwens al gezegd. Bjorn viel me meteen op door zijn inzet, zijn kracht en zijn vermogen om het publiek op te jutten. De familiale en veilige sfeer deed de rest. De voorbije vijf seizoenen had ik een abonnement. Eerst in de J, later in de K en nu in Tribune 3. Voor volgend seizoen neem ik sowieso een abonnement.”

Held van de week Patrick Kempe

“De laatste vier seizoenen ga ik ook mee op verplaatsing met supportersclub de Louvanisten. Die organisatie is altijd perfect in orde. Net voor je me belde heb ik mijn uittickets geteld van de voorbije seizoenen. Ik kwam aan 63 stuks. Jammer wel dat dé match van de voorbije jaren niet heeft kunnen plaatsvinden. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat we op en over Beerschot zouden gegaan zijn in een zinderende Dreef.”