Held van de week: OHL Old Star Johan Vangaver De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Held van de week: OHL Old Star Johan Vangaver

Johan Vangaver 1
In de rubriek ‘Held van de week’ brengen we hulde aan OHL-fans die in deze ongeziene tijden in de frontlinie staan. Kop omhoog, borst vooruit gaan zij onversaagd voorop in de strijd. Deze keer brengen we een iets ander verhaal. Dat van Johan Vangaver, speler bij de OHL Old Stars. Johan leverde een persoonlijke strijd met het coronavirus. Hij raakte besmet door het virus en vocht letterlijk voor zijn leven.

Zondag 29 maart testte Johan Vangaver in het UZ Gasthuisberg positief op corona. De foto van zijn longen toonde meer wit dan donker. “Mijn longen bleken zwaar aangetast, maar op dat moment voelde ik mij nog relatief oké”, begint Johan het verhaal van zijn lijdensweg. Op 3 april volgde de overplaatsing naar de intensieve afdeling. “Daar was ik de enige patiënt die geen beademing nodig had. Ik kon toen nog een praatje slaan met de proffen en het verpleegkundig personeel.”

Johan Vangaver

Op 14 april ging het licht uit bij Johan. Letterlijk. “Ik heb een tiental dagen aan het beademingstoestel gelegen, maar weet echt niets meer van die periode. Ik lag in een soort van coma.” Liefst 15 kilo was Johan vermagerd toen hij uit zijn erg diepe slaap ontwaakte en merkte dat hij vastgebonden lag in een ziekenhuisbed. “Ik kon zelfs niet meer op mijn benen staan en moest opnieuw leren stappen. Mijn spiermassa was zo goed als volledig weg. Later hoorde ik dat mijn leven echt aan een zijden draadje heeft gehangen.” 

Sinds 7 mei werkt Johan thuis hard verder aan zijn revalidatie. Tijdens de beademingsperiode raakte een spier van zijn voet gekneld. Dat maakt dat hij die voet nog steeds niet omhoog kan doen. “Dat blijkt wel meer te gebeuren bij patiënten die lang aan het beademingstoestel gelegen hebben. Mijn voet zou volledig kunnen genezen, maar de dokters kunnen me dat op dit moment niet garanderen. Het stappen lukt ondertussen vrij aardig en ik voel me relatief goed.”

Johan Vangaver

Via deze weg wil Johan het verpleegkundig personeel van het UZ Gasthuisberg bedanken voor hun goeie zorgen. “De proffen en de verpleegsters leefden echt met me mee. Bij het ontwaken, hielpen ze me zelfs met het opsnorren van de codes van mijn gsm”, glimlacht hij. Voor de mensen die het niet al te nauw nemen met het naleven van de regels, heeft Johan een duidelijke boodschap: “Je weet niet waar je het virus opraapt. Hou je dan ook maximaal aan de regels. Geloof mij, het is echt geen lachertje als het virus je te pakken krijgt.”

Johan Vangaver

Sinds november van vorig jaar voetbalt de ex-informaticus bij KBC Bank en Verzekeringen bij de OHL Old Stars. “Op 1 maart ging ik met pensioen en amper een maand later lag ik in het ziekenhuis. Mijn ploeggenoten van de Old Stars hopen in de zomermaanden opnieuw te kunnen trainen. Dat komt sowieso te vroeg voor mij. Tot eind juli werk ik nog drie kinesessies per week af. Het blijft ook afwachten hoe het evolueert met mijn voet. Nu, de derde time is ook belangrijk, he.”

OHL Old Stars Club Brugge