Aandacht voor lot van vluchtelingen De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Aandacht voor lot van vluchtelingen

OHL World Team
De Verenigde Naties vragen al 19 jaar aandacht voor het lot van de vluchtelingen. Daarom roepen ze elk jaar 20 juni uit tot Internationale Dag van de Vluchteling. Wij laten twee spelers aan het woord van het OHL World Team.

Bruce Wilfried Kue Tetda en Jan ali Nazari voetballen bij het OHL World Team. Da’s het vluchtelingenteam dat onze club bijna drie jaar geleden oprichtte. Zowel erkende als niet-erkende vluchtelingen krijgen er de kans om minstens één keer per week te trainen en wedstrijden te spelen in de reeks van de zondagsreserven. Het voetbal helpt deze vluchtelingen hun Nederlands te oefenen en vergemakkelijkt hun integratie in de maatschappij.

“Is het vandaag Internationale Dag van de Vluchteling? Dat wist ik helemaal niet”, zeggen zowel Brice als Jan ali in stereo. Brice speelt als defensieve middenvelder bij het OHL World Team. Zijn ploeggenoot tracht op de rechtsback de tegenstander te beletten gevaarlijke voorzetten te geven van op de flank.  

Actiefoto OHL World Team.JPG

Brice draagt officieel niet het etiket van vluchteling. “Ik ben met een studentenvisum naar Leuven gekomen en hoop straks aan de KU Leuven af te studeren als Master Business Administration. Maar ik ken de problematiek wel, want ik heb een tante die leeft als vluchtelinge.”

Een ander verhaal horen we van Jan ali. Hij ontvluchtte in 2015 de oorlog in zijn thuisland en ruilde Afghanistan in voor België. “Enkele vrienden van me trokken naar België en ik ben hen gevolgd. In Afghanistan voetbalde ik ook al, maar stel je daar niet te veel van voor. Je speelt er niet zoals hier op gras of kunstgras”, vertelt hij in vlekkeloos Nederlands.

Jan Ali

In het begin had Jan ali het knap lastig om zich aan te passen aan zijn nieuwe leefomgeving. Ondertussen werkt hij al ruim een jaar in een slagerij in Wijgmaal en volgt hij Nederlandse les in avondonderwijs. Via het World Team kan hij zijn favoriete sport beoefenen en leerde hij bovendien een pak vrienden kennen. “Ik voel me echt thuis in Leuven. Eens de oorlog voorbij is in mijn land, zou ik mijn familie graag willen opzoeken”, zegt de 21-jarige Afghaan.

Brice komt uit Kameroen en kwam eerder toevallig terecht in Leuven. “Heel eerlijk, Londen was mijn eerste keuze. Daar lukte het niet om een visum te pakken te krijgen. Toen ik de brochures van KU Leuven onder ogen kreeg, besloot ik mijn kans te wagen in België. Die keuze heb ik mij nog geen moment beklaagd. Leuven is een heel fijne stad met een goed aanbod voor studenten.”

OHL World Team

De student Business Administration speelde regelmatig voetbal op het Leuvense Sportkot. “Ze noemden me daar steevast Samuel Eto’o, waarop ik dan antwoordde: neen, het is gewoon Brice”, lacht de Kameroener. Het was op het Sportkot dat Yusuf Farah hem voor het eerst aansprak. Yusuf werkt als projectdeskundige vluchtelingen bij de Stad Leuven en is één van de bezielers van het OHL World Team.

“Ik had contact met clubs die op een vrij hoog niveau voetbalden, maar ik wou me volop concentreren op mijn studies. Yusuf legde me uit waar het OHL World Team voor staat en ik was meteen verkocht. Dankzij het voetbal kom ik makkelijk in contact met anderen en ik vond er vrienden voor het leven. Toen ik het financieel wat moeilijk had, kon ik ook rekenen op hulp. Het OHL World Team overstijgt het voetbal.”

Suleman OHL World Team.JPG

Na een moeilijk seizoen kijken Brice en Jan ali reikhalzend uit naar de nieuwe campagne. “Er huist best veel talent in onze zeer heterogene groep. De jongens beschikken over veel techniek, maar tactisch kan en moet het allemaal veel beter. We missen wat structuur in het elftal, wat automatismen ook. We spelen nog te weinig als een team. De taalbarrière speelde ons vorig seizoen ook parten. Iedereen leert nu Nederlands. Als we mekaar beter begrijpen op en naast het veld, komt het straks zeker goed.”