Hoe zou het zijn met… De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Hoe zou het zijn met…

Chuka 1
Chukaaa! Chukaaa! Chukaaa! Die kreet rolt tussen 2011 en 2013 geregeld van de tribunes in een volgepakt Den Dreef. In twee seizoenen scoort de Nigeriaan Derick Ogbu Chuka 18 keer voor OH Leuven. Nadien voetbalt Derick in zowat alle uithoeken van de wereld. Nu woont hij in Hasselt en stoomt hij zich daar klaar om te vlammen bij een nieuwe club.

Via Henk ten Cate, zijn ex-coach bij de Qatarese topclub Umm Salal, belandt Derick Ogbu Chuka in de zomer van 2011 in Europa. “Henk introduceerde me bij PSV Eindhoven. Daar speelde ik mee in de laatste oefenwedstrijd van de Nederlandse topclub en scoorde ik het enige doelpunt. Coach Fred Rutten wou me er graag bij, maar niet-EU spelers kosten een pak geld in Nederland en PSV zat op dat moment wat krap bij kas”, legt Chuka uit.

Op dat moment zoeken de Leuvenaars, voor het eerst in zowat 60 jaar net gepromoveerd naar de Jupiler Pro League, een vlotscorende spits. Ze stunten dan wel in hun openingsmatch tegen RSC Anderlecht, maar verliezen vervolgens drie keer op rij. Lichte paniek is het logische resultaat. OHL-coach Ronny Van Geneugden heeft goeie contacten met ten Cate en met PSV en overtuigt Chuka naar Den Dreef te komen.

Chuka

“Ik kon kiezen uit een pak interessante clubs in Europa. Ronny zei me dat ik in een leuke stad zou terechtkomen, bij een echte familieclub die gestaag groeit en waar de fans achter het team staan. Wat kun je je meer wensen als 20-jarige voetballer”, lacht Chuka. Als hij de voornaam van zijn ex-coach bij Leuven uitspreekt, lijkt het wel alsof hij het heeft over Wayne Rooney.

Chuka start voor het eerst op het veld van KSC Lokeren, op speeldag vijf. De Nigeriaan scoort op Daknam in blessuretijd het enige doelpunt en verpest zo het verjaardagsfeestje van Roger Lambrecht. De toenmalige voorzitter van de Waaslanders viert die avond zijn 80 jaar in mineur. De week daarop treft Chuka twee keer raak in de thuiswedstrijd tegen RAEC Mons en de trein is vertrokken.

Chuka

“We hadden een heel goed team, man! Hoe heette de Stier ook weer? Ruytinx, ja. Je had ook nog Remacle, Raymaekers, … De fans schaarden zich ook al snel achter ons en Van Geneugden had een heel goeie relatie met de spelers. Op straat herkenden de fans me en spraken ze me aan. Het bestuur van de club gaf me alles wat ik wou: een mooi appartement, nieuwe meubels, steeds op tijd mijn loon. Ik voelde me er als een zoon van de club. Daar ben ik die mensen tot op vandaag nog steeds heel erg dankbaar voor. Dat seizoen is één van mijn beste seizoenen ooit. Ah, wat een fantastische tijd!”

Derick Chuka

Aan het einde van zijn eerste seizoen bij OH Leuven staan er 10 goals achter de naam van de Nigeriaanse spits. “Niet slecht, maar ook niet super. Vergeet niet dat OHL één van de kleinere clubs was in de Belgische competitie. Stel je voor dat ik bij Anderlecht of Club Brugge had gespeeld. Hoeveel goals zou ik dan niet gemaakt hebben!”

Bij de start van het seizoen 2012-2013 loopt het niet voor Chuka. Hij sukkelt wat met kleine blessures en dat eerste doelpunt blijft maar uit. “Toch liet Ronny mij gewoon staan. Hij prentte me in dat de doelpunten wel zouden komen. Ik moest gewoon hard blijven werken voor het team. De rest zou dan wel volgen.” Chuka bedankt voor dat vertrouwen in de wedstrijd op Charleroi. Hij scoort op de tiende speeldag drie keer en zorgt ook nog voor een assist. OHL wint met 0-4 op Mambourg en op de Leuvense Oude Markt is het weer feest.

Chuka

Na twee seizoenen Leuven wil Chuka andere lucht opsnuiven. “Ik wou me testen in een andere competitie en meedingen om een ticket voor de Champions League.” Cluj FC doet een goed bod. OHL werkt mee aan de transfer en Chuka trekt naar een topteam in Roemenië. Hij blijft er slechts één seizoen en voelt er zich nooit echt thuis. “Pas toen ik er al zat, merkte ik dat spelers niet op tijd hun loon kregen. Het zat niet echt goed in mijn hoofd en daar leden mijn prestaties onder.” De Nigeriaan scoort toch zes keer en levert vier assists af. Cluj eindigt in de Liga 1 op een teleurstellende vijfde plaats. 

Derick Chuka

Gelukkig volgt er snel na dat seizoen een monsteraanbod van het Chinese Liaoning FC. “Nooit gedacht dat ik ooit zou voetballen in de Chinese Super League, maar dat bod kon ik echt niet weigeren”, zegt Chuka. De Chinezen zouden naar verluidt 1,2 miljoen Dollar betaald hebben voor de Leuvense chouchou. In anderhalf seizoen scoort Derick er zestien keer. “Het niveau van het voetbal ligt een stuk lager dan in Europa. Het zijn de drie buitenlanders die elke ploeg mag opstellen die het verschil moeten maken.”

Chuka scoort meteen twee keer in zijn eerste wedstrijd voor Liaoning FC en verwijst Kevin Oris, het seizoen daarvoor nog topscorer in de Japanse J-League, naar de bank. “Ik kwam in China aan en Oris raakte niet meer van de bank”, grijnst Derick. De nomade raakt uitgekeken op China en vertrekt alweer na anderhalf seizoen. “Ik trok naar Japan en ging voetballen voor Ventoferet Kofu. Zowel op als naast het veld amuseerde ik me er veel beter dan in China. Japanners leunen veel meer aan bij Europeanen en zijn een stuk opener dan Chinezen.”

Derick Chuka

Het Japanse avontuur is na een half seizoen alweer voorbij en Chuka maakt nadien eerder korte omzwervingen bij Debreceni VSC, FC Tskhinvali en het Egyptische Ittihad Alexandria. Betalingsproblemen bij die Egyptische topclub maken dat hij er zijn contract verbreekt in juni 2019. “Afrikaanse spelers worden gek als een club het contract niet respecteert.”

Derick keert terug naar België, volgt er de inburgeringscursus en leert Nederlands. Ondertussen volgt er een mondeling akkoord met een Chinese club. Die wil Chuka er graag bij hebben vanaf januari 2020 en vraagt hem in tussentijd geen langetermijncontract te tekenen bij een andere club. “Ik legde aanbiedingen naast me neer van clubs uit Wit-Rusland, Cyprus, Griekenland, Belgische clubs ook uit de Proximus League.”

Derick Chuka

“Ik bleef trainen in België om fit naar China te kunnen trekken. In december van vorig jaar volgde het officiële bod van de Chinese club. Ik regelde mijn visum en kreeg vliegtuigtickets opgestuurd om naar China te reizen.” Het coronavirus gooide echter roet in het eten. “Drie dagen voor ik zou afreizen, brak het virus uit in China. Nu wacht ik in België op een nieuwe club. Ik sta open voor zowel Belgische als buitenlandse clubs en ben fit om weer te scoren op het veld.”