Brys: “We zijn er klaar voor” De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Brys: “We zijn er klaar voor”

Marc Brys 1
Eindelijk! Zondagavond om 19u duelleren OH Leuven en Beerschot in het King Power at Den Dreef Stadion dan toch voor een ticketje 1A. Coach Marc Brys zag zijn manschappen de voorbije zeven weken progressie boeken en gelooft rotsvast in een goeie afloop tegen zijn ex-werkgever.

- Bijna vijf maanden na de heenwedstrijd van de dubbele promotiewedstrijd op het Kiel vindt zondagavond deel twee van deze thriller plaats.
- Op Kehli na kan coach Brys putten uit zijn volledige selectie.
- De voorbereiding op deze levensbelangrijke match was, op zijn zachtst gezegd, niet ideaal. Daar zoekt Brys echter geen excuses in.

Marc Brys 1

“Deze groep heeft heel hard gewerkt en toegeleefd naar 2 augustus. Je ziet ook de focus en de gezonde spanning toenemen de laatste dagen. Wij zijn er klaar voor”, laat Brys daar alvast geen twijfel over bestaan. “Bij alles en iedereen binnen deze club ligt de focus op de levensbelangrijke wedstrijd van zondag. In ons hoofd is er gewoon niets na 2 augustus.”

Marc Brys

Voor de clash tegen Beerschot kan Brys rekenen op zijn volledige kern. Enkel Kehli, die al een tijd sukkelde met de rug, ziet de terugwedstrijd van de promotiefinale aan zijn neus voorbijgaan. “In die zeven weken dat we samenleven en samen trainen, kregen we zo goed als niet af te rekenen met blessures. De jongens maakten hun meters en pikten mijn filosofie over voetbal goed op. Ik heb het geluk te mogen werken met een groep die openstaat voor nieuwe ideeën.”

In de voorbereidingsperiode won OH Leuven van eersteklassers als Standard Luik, Zulte Waregem, KAS Eupen en KV Mechelen. Dat moet vertrouwen geven voor de partij van zondag. “Vooral de progressie die de groep boekte de afgelopen weken en de kwaliteit van het spel dat steeds crescendo ging, vormen voor mij een referentiepunt. Het resultaat op zich van die oefenwedstrijden interesseert mij eigenlijk weinig tot niets. Maar dat ik accenten waarop we trainen terugzie in die partijen, daar draait het om.”

Marc Brys

De voorbereiding naar de meest belangrijke wedstrijd in de relatief jonge geschiedenis van de club verliep, op zijn zachtst gezegd, niet optimaal. De laatste keer dat OH Leuven voor de knikkers speelde, ligt ondertussen al bijna vijf maanden achter de rug. Brys is er de man niet naar om daar excuses in te zoeken: “We moeten kijken naar de zaken die we in de hand hebben en steeds vanuit het positieve werken.”

“Natuurlijk was het niet makkelijk werken de afgelopen weken, maar laat ons daar niet over kankeren. Er zijn op dit moment andere dingen waarover we ons zorgen moeten maken”, verwijst de Antwerpenaar naar het opnieuw opflakkeren van het coronavirus. “We zullen zondag wel ons publiek missen. Zeker in de momenten dat het eventueel wat minder zou gaan. Oké, we zitten in onze eigen kleedkamer en spelen op ons veld. Maar da’s toch maar een magere troost. Dat effect schat ik minder hoog in dan de steun van onze fans. Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om de Leuvense supporters op te roepen om zondag de coronamaatregelen na te leven.”

Marc Brys

In de partij op het Kiel dwong Beerschot begin maart een goeie uitgangspositie af. Al bleek in vorige edities van de dubbele promotiefinale al enkele keren dat zo’n 1-0 uit de heenwedstrijd dan toch niet volstaat voor promotie. “Over die 3-1 praat ik niet graag”, grijnst Brys. Twee seizoenen geleden miste hij met Beerschot immers op een haar na de promotie, toen die score na 90 minuten op het bord stond in de terugwedstrijd tegen Cercle Brugge.  

In ons hoofd is er niets na 2 augustus. Alles en iedereen focust enkel op die datum. Marc Brys

“Elke match heeft zijn scenario’s. Wij moeten ervoor zorgen dat we door onze overgave de partij kunnen sturen, onze wil kunnen opleggen. Als dat lukt, ben je al een heel eind op de goeie weg. Al geeft dat uiteraard geen zekerheid over het gewenste resultaat. Een heel aantal zaken heb je als trainer en spelersgroep nu eenmaal niet in de hand. Maar ik kan de Leuvense supporters wel garanderen dat we zondag met zijn allen tot het uiterste zullen gaan.”

Marc Brys

Brys verwacht uiteraard een moeilijke wedstrijd, maar is als sportman pur sang wel blij dat het pleit op het veld beslecht wordt. “Het is de enige faire manier om je plaats op te eisen in 1ste klasse. De sterkste wint en zo moet het zijn. Iedereen speelt zondag de meest belangrijke wedstrijd uit zijn carrière. Ook ik. Spanning en focus heb je nodig om op zo’n momenten boven jezelf uit te stijgen. Stress kun je missen als kiespijn, want dat werkt enkel verlammend. Je moet ook kunnen genieten van zo’n topmoment.”

Marc Brys

OH Leuven beschikt met jongens als Mercier, Duplus, Limbombe, Van Hyfte en Kehli over een handvol ervaringsdeskundigen in het spelen van promotiefinales. “Zowel zij als ikzelf bevonden ons al eens in die situatie. Het is aan ons om die ervaring te delen met de andere gasten en hen zo goed mogelijk voor te bereiden. Da’s zeker een voordeel.”

Duplus en Mercier

Een ander voordeel is dat Brys zijn pupil Hernan Losada door en door kent. Hij haalde de huidige coach van Beerschot jaren geleden naar ons land, samen met vier andere Argentijnse spelers. “Ik vormde Hernan om van spelmaker tot een speler die eerder van op de buitenkant zijn acties opzette. Daar ontbolsterde hij helemaal. Het is zeker geen nadeel dat ik weet hoe Hernan in elkaar zit”, glimlacht Brys fijntjes.