Mercier lijkt klaar om te knallen De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Mercier lijkt klaar om te knallen

Xavier Mercier 1
Xavier Mercier heeft er, in tegenstelling tot vorig seizoen, een perfecte voorbereiding opzitten. De fijnbesnaarde Fransman is topfit en vormt zondag één van de wapens in het arsenaal waarover coach Brys beschikt tegen zijn ex-werkgever.

- Brys kan zondag rekenen op een topfitte en uiterst gemotiveerde Mercier.
- De Fransman wil, net als twee seizoenen geleden met Cercle Brugge tegen Beerschot, beslissend zijn in de terugwedstrijd van de dubbele promotiefinale en de titel pakken met OHL.
- Mercier denkt dat de partij wel eens zou beslist kunnen worden in de laatste minuten. Dat was de voorbije twee edities ook al zo en toen trok Beerschot telkens aan het kortste eind.

Xavier Mercier

Zondag staan met Holzhauser en Mercier de twee beste passeurs uit de Proximus League tegenover elkaar. Zowel Xavier als Raphaël tekenden in de reguliere competitie voor acht assists. “Ik snap dat journalisten dat graag uitspelen”, glimlacht Mercier. “Zelf ben ik daar echt niet mee bezig. Ik wil gewoon de titel pakken met OH Leuven. Maar we zullen Holzhauser zondag zeker in de gaten moeten houden en hem kort dekken.”

Xavier Mercier

“Ik zal proberen zo veel mogelijk ruimte te creëren voor mezelf en voor mijn medemaats”, zegt de man die twee seizoenen geleden scoorde in de terugwedstrijd van de dubbele promotiefinale tegen Beerschot. Zo had de Fransman een belangrijk aandeel in de promotie van Cercle Brugge.

Xavier Mercier

In de heenwedstrijd op het Kiel, kwam Xav slechts een dik kwartier in actie. De dagen die vooraf gingen aan die partij bracht Mercier in bed door. “Een banale ziekte, die roet in het eten gooide.” Nu maakt de Franse spelmaker het uitstekend. “Het gaat erg goed met me. De lockdown heeft mijn lichaam echt deugd gedaan. Zo kon het even recupereren van alle stampen die het te incasseren kreeg. Ik heb in die maanden goed gewerkt en verteerde de zeven weken in de voorbereiding probleemloos.”

Xavier Mercier

Niet alleen met de vorm van Mercier gaat het crescendo. Het collectief liet in de voorbereiding mooie dingen zien en goeie resultaten optekenen. Zo won OH Leuven tegen liefst vier eersteklassers. “Het is uiteraard altijd fijn om te winnen. Zeker tegen teams die uitkomen in een hogere reeks. Die resultaten geven vertrouwen voor zondag. We corrigeerden zaken en pikten de filosofie van de coach rond voetbal goed op. Hij gaat voor een soort van bewegingsvoetbal. De spelers zijn overtuigd van zijn aanpak en gaan daarin mee.”

De lockdown heeft mijn lichaam goed gedaan. Ik miste geen enkele training tijdens de voorbereiding. Xavier Mercier

Hamvraag: hoe pakken we het zondag best aan met die 1-0 uitgangspositie uit de heenwedstrijd? “We voetbalden op het Kiel misschien iets te defensief, vooral dan in de eerste helft. We kwamen er toen te weinig uit en mochten blij zijn met die 1-0 ruststand. Met dank trouwens aan Henkinet, die ons enkele keren behoedde voor een grotere achterstand. Maar we hoeven niet meer te kijken naar die match. We zitten nu bijna vijf maanden verder, na een voorbereiding van zeven weken met een andere trainersstaf.”

Xavier Mercier

“Ik verwacht een wedstrijd met veel engagement, duels op het scherpst van de snee. De titel staat toch op het spel. Wij zullen proberen goed te starten. Al mogen we ons ook niet vergalopperen in die eerste match om de knikkers na een handvol maanden. We moeten het fysiek 90 en misschien zelfs 120 minuten volhouden. De vermoeidheid, de frustraties, het mentale aspect, … zijn zaken waarmee we slim zullen moeten omgaan. Een snel doelpunt zou ons uiteraard aardig op weg zetten. Maar als dat uitblijft, of zelfs als we achter zouden komen, moeten we in de titel blijven geloven tot de slotseconde. De laatste twee promotiefinales werden pas beslist in de slotminuten. We gaan er alles aan doen om de afwezige fans te plezieren. Ik ben ervan overtuigd dat zij op een verantwoorde manier voor ons zullen supporteren in hun bubbel.”

Xavier Mercier

Mercier wil zondag eerst op het veld knallen om nadien de champagnekurken te laten knallen in de Leuvense catacomben. Zal hij daarvoor dan zijn eigen champagne meebrengen? “Ik weet waarop je doelt”, glimlacht Xav. “Neen, ik heb geen familiebanden met champagnehuis Mercier uit Epernay. Helaas.”