Kotysch: “Meer durven voetballen” De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Kotysch: “Meer durven voetballen”

Sascha Kotysch 1
Nadat OH Leuven een puntje thuishield in zijn openingswedstrijd van de competitie hinkt Sascha Kotysch op twee gedachten. Blij omdat de nul van de tabellen is, maar ook bedroefd. De centrale verdediger zag immers vier collega’s uitvallen met een blessure tegen de Panda’s. De Duitser hoopt dat een gehavend OHL zaterdag toch iets kan meepakken op het veld van oude rivaal KRC Genk.

- OH Leuven voetbalde tegen Eupen erg compact en met een laag verdedigend blok. Zo wilden de Leuvenaars de snelle flanken van de Panda’s opvangen.
- Kotysch toont zich tevreden met dat eerste puntje in de Jupiler Pro League, maar stelt dat OHL de komende weken wat meer moet durven voetballen.
- De ex-Kanarie kijkt nu al reikhalzend uit naar zaterdag. Hij hoopt dat de Leuvenaars iets kunnen mee graaien tegen de Genkies.

Sascha Kotysch

“We mogen best tevreden zijn met dat ene puntje tegen KAS Eupen”, zegt Kotysch na de puntendeling tegen de Panda’s. “Het was maandagavond een gesloten en dus lastige wedstrijd. Net voor de rust verloren we zowel Maertens als Tshimanga met een blessure. In de slotfase viel ook Schuermans nog uit. De groep kreeg daar toch telkens een zware klap te verwerken.”

Derrick Tshimanga

Echt goed voetbal bracht OHL niet op de mat in zijn comeback op het hoogste niveau. De manschappen van coach Brys vormden wel een hechte en solide groep en vochten voor elke morzel grond. “We hebben geprobeerd om compact te voetballen, met een blok dat wat lager stond dan gewoonlijk”, legt Kotysch ook. “Zo wilden we de snelle flanken en de kwieke aanvallers van Eupen opvangen. Het is zeker waar dat de tegenstander de bal vaker had, zonder echt uitgespeelde kansen te forceren.”

Net voor het uur bracht Kotysch de thuisploeg op voorsprong uit een ingestudeerde stilstaande fase. Mercier speelde de ex-Kanarie perfect aan en Sascha duwde overhoeks binnen. “Details en stilstaande fases maken vaak het verschil in het voetbal. Logisch dus dat we trainen op die standaardsituaties. Leuk wanneer dat werk tijdens de week zijn vruchten afwerpt in de wedstrijd.”

Sascha Kotysch

“Na die 1-0 was het zaak om die partij uit te spelen. Dat is ons helaas niet gelukt omdat we kort na de tweede drankpauze een vermijdbaar tegendoelpunt slikten.” Kotysch slaat mea culpa: “Ik kon er slechts half tussen zitten en kreeg de bal daardoor niet goed weg. In tweede instantie wist Eupen dan toch te scoren. Dat wringt een beetje. Ook al mogen we al bij al blij zijn met dat ene puntje.”

Sascha Kotysch

Zoals al aangehaald, mag het in balbezit zeker wat meer zijn bij de Leuvenaars. Dat geeft Kotysch ook grif toe. “We weten zelf ook wel dat er nog veel werk is en dat veel zaken gewoon beter moeten. Zo moeten we de komende weken meer durven voetballen. Een aantal jongens speelden maandag voor het eerst in 1A. Voor anderen was het alweer een hele tijd geleden dat ze nog voetbalden op het hoogste niveau. Dat zal wel geleid hebben tot wat zenuwachtigheid. Misschien wilden we het wel net iets te graag en daardoor forceerden we het wat.” 

Die match van zaterdag tegen Racing Genk is toch wel speciaal voor mij als ex-Kanarie. Sascha Kotysch

Knap van Kotysch dat hij zich na een terugronde met heel wat blessures toch in de basis knokte op het hoogste niveau. Bovendien deed Sascha dat onder een coach die bij Sint-Truiden geen beroep meer wenste te doen op hem. “Ik ken Brys als een heel oprechte man. Iemand die veel verlangt van een speler, maar ook veel teruggeeft. Hij maakte destijds bij STVV keuzes in het belang van de ploeg. Da’s nu eenmaal één van de taken van een coach. Ik verwijt hem hoegenaamd niets.”

Sascha Kotysch

“We hadden een goed gesprek toen hij aankwam bij OH Leuven. STVV was voor ons allebei een afgesloten hoofdstuk. Het was aan mij om te bewijzen dat ik een plaats verdien in de basiself. Daarvoor doe ik op training elke dag mijn stinkende best, zodat ik mezelf niets kan verwijten achteraf. Als dat niet genoeg blijkt om te spelen, dan is dat zo en moet ik mij daarbij neerleggen.”

Zaterdag wacht er OH Leuven alweer een nieuwe opdracht, met de altijd lastige verplaatsing naar KRC Genk. Een speciale match voor Kotysch die negen seizoenen het beste van zichzelf gaf bij rivaal Sint-Truiden. “Die Limburgse derby’s, daar keek ik elke keer reikhalzend naar uit”, glimlacht Sascha. “Het belooft geen makkelijke klus te worden voor ons. Genk heeft echt een goeie ploeg. We moeten trachten om als groep te verdedigen en aan te vallen. Doen we dat goed, dan maken we een kans om ook daar iets mee te graaien.”

Sascha Kotysch

Toch nog even terug naar die beruchte Limburgse derby tussen Sint-Truiden en KRC Genk. “De laatste seizoenen wonnen we vrij vaak met STVV tegen Racing Genk. Zeker in de thuiswedstrijden trokken we aan het langste eind. In mijn beginjaren bij Sint-Truiden beten we onze tanden al eens stuk op de Genkies. Hopelijk kunnen we zaterdag iets meepakken. Dan kunnen we spreken van een geslaagde comeback op het hoogste niveau.”