Sowah: “Wist dat Xavier bal daar zou neerleggen” De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Sowah: “Wist dat Xavier bal daar zou neerleggen”

Kamal Sowah 1
Kamal Sowah tekende een klein kwartier voor affluiten voor de winning-goal tegen Standard de Liège. Coach Marc Brys posteerde de Ghanees zaterdag op de linkerflank. Daar kreeg het Leuvense loopwonder meer ruimte om zijn acties op te zetten en beslissend te zijn.

- Het eerste doelpunt van het seizoen van Sowah zorgde voor de eerste driepunter thuis. 
- Meteen de eerste keer in competitieverband dat OHL zich sterker toonde dan de Luikenaars.
- Sowah voelt zich best in zijn sas op de linkerflank, waar hij slim naar binnen kan komen met zijn loopacties.
- Kamal kreeg er vorige week met Jonah Osabutey een landgenoot bij. Beide Ghanezen kunnen het uitstekend met elkaar vinden.

Marc Brys en Kamal Sowah

“We speelden een heel erg goeie wedstrijd en vochten enorm hard voor de drie punten”, zegt Kamal Sowah met zijn typische, ontwapenende glimlach. “Heel sterk van het hele team om drie punten te pakken tegen een topclub in België. Zelf ben ik uiteraard erg blij met mijn eerste doelpunt van het seizoen. Extra leuk is dat ik die goal kon maken voor onze fans. Er ging een extatisch gevoel door me heen toen ik scoorde.”

Goal Kamal Sowah - OHLSTA

Een klein kwartier voor het laatste fluitsignaal speelde Xavier Mercier heel slim diep. Sowah wist, nog voor Xavier de bal had beroerd, waar de Fransman de bal zou spelen. “Ik moest enkel de loopactie maken en de bal overhoeks afwerken”, klinkt het eenvoudig uit de mond van de Ghanees. “Zelfs als ik de bal niet krijg, dan weet ik dat ik met mijn loopactie ruimte creëer voor een andere speler.”

Kamal Sowah

Het doelpunt is het gevolg van de vele arbeid die er wordt geleverd onder Team Brys. “We werken op training hard en heel doelgericht aan looplijnen en aan automatismen. Soms voel je als speler op instinct waar de bal zal komen. Maar deze looplijnen zijn ingestudeerd. De technische staf slijpt die automatismen in ons spel. Vanaf dag één dat Brys aankwam, werken we daar heel bewust aan.” 

Heel erg fijn dat er met Osabutey ‘a brother from Ghana’ in het team zit. We zoeken elkaar heel vaak op. Kamal Sowah

Coach Brys speelde Sowah zaterdag op de linkerflank uit. “In de openingsfase kleefde Kamal wat te veel op de lijn. Gaandeweg kwam hij beter naar binnen en zorgde hij zo voor gevaar”, zegt de Antwerpenaar. “Ik kreeg op die linkerkant wat meer ruimte om acties te maken en naar binnen te komen. Op die positie voetbalde ik al eerder, dus geen probleem om mijn streng daar te trekken”, kan Sowah zich wel vinden in die relatief nieuwe rol.

Kamal Sowah

Vóór het uitbreken van het coronavirus toonde Sowah al dat hij in een uitstekende vorm verkeert. Die goeie lijn trok hij de voorbije weken gewoon door. Ook naast het veld voelt de Ghanees zich kiplekker. Zeker nu hij met Jonah Osabutey een landgenoot zag neerstrijken op Den Dreef. “A brother from Ghana. We voelen elkaar heel goed aan. Hopelijk raakt hij snel wedstrijdfit en staan we samen tussen de krijtlijnen. Ik ga hem zeker helpen met zijn integratie op en naast het veld.”

Kamal Sowah

“Jonah zoekt nog een vaste woonplaats en verblijft voorlopig in een hotel, op twee minuten wandelen van waar ik woon. We zoeken elkaar heel vaak op. Ik leerde hem vorig seizoen kennen toen we beiden in hetzelfde hotel verbleven op afzondering van een uitwedstrijd. Nadien hielden we contact. Toen hij in Leuven tekende, hield hij dat bewust stil om mij te verrassen. Een fantastische verrassing!”

Hieronder een video met de hoogtepunten van de clash tegen Standard de Liège:

Video

Highlights OHL-Standard (1-0)

OHL won voor het eerst in het King Power at Den Dreef Stadion dit seizoen en deed dat meteen tegen topclub Standard. Kamal Sowah zorgde voor het verlossende doelpunt.