Brys: “Hoge pressing van Oostende maakt opbouw lastig” De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Brys: “Hoge pressing van Oostende maakt opbouw lastig”

Marc Brys 1
De trip naar KV Oostende wordt zaterdag allesbehalve een gezellig dagje uitwaaien aan zee voor de Leuvenaars. De kustjongens wonnen vorig weekend immers op het veld van KV Mechelen en verloren, met hun specifieke wapens, nu al drie weken op rij niet meer in de competitie.

- Zaterdag staan er in de Diaz Arena met KVO Oostende en OH Leuven twee ploegen tegenover elkaar die in een goeie flow zitten.
- Het vernieuwde KVO pakt uit met agressief voetbal, waarbij hoge pressing en het slim hanteren van de snelle omschakeling de belangrijkste ingrediënten vormen.
- Croizet en Maertens lijken klaar voor de strijd, achter de naam van zowel Ngawa als Malinov staat een vraagteken.

Marc Brys

Na de overwinningen tegen Waasland-Beveren en Standard de Liège wacht er de manschappen van coach Marc Brys dit weekend de verre verplaatsing naar de Diaz Arena. “We hebben de voorbije weken wat credibiliteit opgebouwd naar de buitenwereld. Die moeten we absoluut behouden. Het zou al te gek zijn om de teugels wat te vieren en geen vervolg te breien aan ons goeie parcours”, stelt de Leuvense coach.

Marc Brys

“Die goeie resultaten dienen een voedingsbodem te zijn voor meer. We moeten progressie blijven maken. Wanneer het goed gaat, moet je net harder en nog doelgerichter werken. Da’s nu de uitdaging waar we voor staan. Daarom bereiden we die partij op Oostende voor met de nodige ernst en focus. Het warme weer speelde ons de afgelopen dagen wat parten in de voorbereiding op die partij. Daarom liet ik de training op dinsdagnamiddag vallen. In zo’n heet weer zou ik de spelers enkel afgemat hebben.”

Marc Brys

Vorig weekend recupereerde Brys met Maertens al een eerste pion op zijn schaakbord. “Thieu trainde de voorbije dagen goed.” Croizet, die tegen Standard noodgedwongen naar de kant moest, lijkt ook fit voor de dienst. “Yohan maakte de donderdagtraining helemaal vol, zonder problemen.” Achter de naam van Ngawa en Malinov staat er een vraagteken voor zaterdag. “We zullen zien”, houdt Brys zich op de vlakte. “We gaan geen risico’s nemen.”

Mathieu Maertens

Zowel Duplus als Tshimanga maken enorme progressie in hun revalidatie en liggen voor op schema. “Mooi om te zien hoe die twee gasten elke dag opnieuw vol aan de bak gaan. Fred kan, onder voorbehoud, morgen zelfs de opwarming meedoen met de groep. Sinds begin deze week revalideert Schuermans op de club. Ik was heel blij Ken terug te zien. Voor die jongen betekent dat een belangrijke stap en toch een beetje houvast in een lange revalidatieperiode. Ook met Aguemon gaat het de goeie kant op.”

Marc Brys

KV Oostende 2.0 valt sinds de overname in niets meer te vergelijken met het KVO van vorig seizoen. “Het is een team dat heel hoog pressie zet, met vier à vijf man. Dat combineert Oostende met agressief voetbal, waarbij de nadruk ligt op de snelle omschakeling. Dat maakt dat je moeilijk kunt opbouwen tegen zo’n ploeg. Om dat soort voetbal te spelen, trok de club heel bewust jonge, fysiek sterke spelers aan met een grote motor.”

Na die zes op zes moeten we nog harder werken, nog gerichter ook. Da’s nu de uitdaging. Marc Brys

Het vernieuwde Oostende verloor zijn eerste twee wedstrijden, maar lijkt nu op dreef met twee gelijke spelen en een overwinning in blessuretijd op KV Mechelen. Brys ziet het anders. “Ik zag alle wedstrijden van Oostende dit seizoen en vind dat ze meer verdienen dan die vijf punten. Vorig weekend pakten ze voor het eerst de drie punten, in misschien wel hun minst goeie partij van de vijf. Laat ze zaterdag dus maar goed spelen”, glimlacht Brys.

Marc Brys

“Bij Oostende zitten een drietal jongens die er uitspringen omdat ze extreem meer meters maken dan de andere spelers. Dat zijn zaken die we weten en waar we ons zullen op instellen”, zegt Brys. OH Leuven kan daar jongens in vorm als Mercier en Sowah tegenover zetten. “Xavier kende een heel goeie voorbereiding, waarin hij slechts één training miste. Conditioneel staat hij een stuk verder dan vorig seizoen. Dat maakt dat hij langer fris in het hoofd zit tijdens een wedstrijd en hij dus ook langer goeie keuzes kan blijven maken. Zo slaagt hij er ook in zijn geweldig fijne techniek langer te etaleren. Die jongen doet soms dingen op het geniale af.”

Xavier Mercier

Ook Sowah speelde zich de voorbije weken serieus in de kijker bij OHL. De Ghanees verzet enorm veel werk, pikt de tactische consignes van Brys snel op en toont zich daarbij ook nog eens vaak beslissend. “Kamal is een slimme, geraffineerde voetballer. Maar je moet hem wel de nodige vrijheid gunnen. Doe je dat als coach niet, dan verliest hij veel van zijn mogelijkheden.”

Kamal Sowah

“Vergis je niet in die jongen, ondanks die vrijheid loopt hij enorm veel terug en doet hij meer dan zijn verdedigende taken. Je merkt dat Kamal zich goed in zijn vel voelt. Da’s enorm belangrijk voor een speler. Uiteraard moet er elke dag opnieuw keihard gewerkt worden op elke training, maar dat belet niet dat het ook plezant mag zijn.”

Marc Brys

Dat er aan de Korbeekdamstraat hard gewerkt wordt op training zie je in onderstaande video, waarin de doelmannen een prominente rol spelen:

Video

Training: doelmannen in actie

OHL maakt zich op voor de verre verplaatsing naar de kust. Zaterdag kijkt het daar Oostende in de ogen.