Maertens: “Eerste keer op Anderlecht” De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Maertens: “Eerste keer op Anderlecht”

Mathieu Maertens
Honderd officiële wedstrijden spelen voor eenzelfde club. Zo heel vaak gebeurt dat niet meer in het moderne voetbal. Mathieu Maertens trekt zondag in het Lotto Park voor de honderdste keer een truitje van OH Leuven aan. De West-Vlaming kwam overigens nog nooit in actie in het vroegere Astridpark.

- Mathieu Maertens hoopt zondag, in zijn honderdste wedstrijd voor OHL, op een goed resultaat.
- De 25-jarige West-Vlaming verwacht een open partij tussen twee ploegen die willen voetballen.
- De overwinning op Virton steekt er voor Maertens torenhoog bovenuit. Daar pakten de Leuvenaars de periodetitel in de Proximus League.

Je kunt Maertens bezwaarlijk een jobhopper noemen. De middenvelder met drie longen trok 72 keer het shirt van Cercle Brugge aan. In principe maakt hij zondag de honderd wedstrijden vol voor OHL. Niemand in de huidige kern doet beter. “Ik zie het als een eer voor mezelf”, klinkt het bescheiden. “Ja, ik ben er best wel trots op.”

Mathieu Maertens

Het hoofdstuk OH Leuven begint voor Maertens op 5 augustus 2017. Thieu staat op de openingsspeeldag van het seizoen 2017-2018 de volle 90 minuten tussen de krijtlijnen tegen Lierse. Naast Maertens, zijn enkel Schuermans en Aguemon de overlevers van de achttien jongens die toen op het wedstrijdblad stonden. “Ik herinner me nog dat we 2-1 leidden in die thuismatch. Invaller Boussaid maakte ons nog twee punten afhandig.”

Mathieu Maertens

Wanneer Maertens er één wedstrijd moet uitpikken, volgt het antwoord snel: “De match op Virton. We pakten daar de eersteperiodetitel en dat resulteerde later in de promotie naar de Jupiler Pro League. Vóór aanvang van het seizoen was promotie het hoofddoel. Ik herinner me ook een 7-1 overwinning in de competitie tegen mijn ex-ploeg Cercle Brugge in mijn eerste seizoen. Die wedstrijd scoorde ik ook voor het eerst voor OHL.”

Ik ben er best trots op dat ik straks mijn honderdste wedstrijd speel voor OH Leuven. Mathieu Maertens

Dat Thieu zijn honderdste wedstrijd voor de Leuvenaars speelt in het Lotto Park, maakt het nog net iets specialer. “Ik voetbalde nog nooit op Anderlecht. Ook niet in mijn tijd bij Cercle Brugge. Da’s wat vreemd, want ondertussen speelde ik in zowat alle Belgische stadions in 1A en 1B. Ik verwacht een open match tussen twee voetballende ploegen met veel doelpogingen langs beide zijden. Hopelijk slagen wij er in de ruimtes beter te benutten dan Anderlecht.”

Mathieu Maertens

Zijn honderdste voor OHL vieren, zit er zondagavond helaas niet in. Daarvoor zijn de coronacijfers veel te slecht. Meteen gaan slapen, zit er ook al niet in voor Mathieu. “Ik raak heel moeilijk in slaap na een wedstrijd. Zeker wanneer we zo laat nog voetballen. De adrenaline blijft nog een hele tijd door mijn lichaam stromen. Misschien zorg ik nog wat voor mijn zoontje. Hij gaat sinds enkele weken naar de crèche en raapt daar al eens een verkoudheid op.” In geval van nood zijn er nog altijd de afleveringen van De Kampioenen. Maertens is zware fan.

Coach Brys posteerde Maertens de voorbije weken als eens op links om zo centraal plaats te maken voor andere jongens. Het maakt Mathieu niet veel uit waar hij speelt. “Ik wil vooral voetballen. Onder Vince Euvrard speelde ik in het begin ook op de linkerflank. Dat belette me niet om regelmatig mijn doelpuntje mee te pikken. Op links kan ik iets meer infiltreren en voor gevaar zorgen. Of ik nu centraal of op links sta, op beide posities moet ik veel loopwerk verrichten.”

Brys en Maertens

Maertens ligt nog tot minstens juni 2022 onder contract bij OH Leuven. “Ik hoop nog veel matchen te kunnen spelen voor OHL. Het was altijd mijn droom ooit in eerste klasse te kunnen voetballen. Die droom kwam uit, maar het stopt nu uiteraard niet. Ik heb niet echt een carrièreplanning in mijn hoofd. Het hangt van mij en mijn statistieken af hoe mijn carrière verder evolueert. Uiteraard heb je ook altijd een dosis geluk nodig.” Met die statistieken valt het overigens wel mee: 22 goals en 9 assists in 99 wedstrijden voor OHL.