Brys: “Goed teruggevochten” De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Brys: “Goed teruggevochten”

Marc Brys 1
Ondanks een 2-0 achterstand aan de rust knokte OH Leuven zich zondagavond in het Lotto Park terug in de wedstrijd. Kapitein Duplus en jubilaris Maertens brachten de bezoekers langszij. Met een tikkeltje geluk had het schot van de goed ingevallen Tamari de Leuvenaars zelfs de volle buit opgeleverd.

- Coach Marc Brys toont zich, na het gelijkspel tegen recordkampioen Anderlecht, erg tevreden met de goeie mentaliteit en de veerkracht die zijn team aan de dag legde tegen de Brusselaars.
- Toch baalt hij wat omdat acht loepzuivere doelkansen niet resulteerden in de volle buit.
- De kwiek ingevallen Tamari zag in blessuretijd zijn schot stranden tegen de binnenkant van de paal.

“We slikten vóór de rust twee doelpunten, omdat we wat gedesoriënteerd waren in die twee fases. Toch gaven we in de eerste helft weinig weg”, analyseert coach Marc Brys na het gelijkspel op het veld van RSC Anderlecht. “Uiteraard toonde Anderlecht zich dominant in die eerste periode. Wij voetbalden zoals we graag spelen: snel omschakelen en zo de tegenstander pijn doen. Wij creëerden de kansen, maar de Brusselaars scoorden. We kwamen enkele keren alleen voor de doelman”, vat de Leuvense coach de eerste 45 minuten goed samen.

Marc Brys

“Ik proefde aan de rust geen ontgoocheling of paniek bij mijn spelers. Ondanks die dubbele achterstand zagen ze nog steeds kansen om iets te rapen. Ik heb hen tijdens de pauze opgedragen om geduldig te blijven zoeken naar de aansluitingstreffer. Daarnaast vroeg ik hen ook goed in de organisatie te blijven, trachten te voetballen en de ruimtes proberen te benutten achter de linies van Anderlecht. Zo creëerden we ook onze kansen vóór de rust. Ik wist dat het tweede doelpunt zou vallen, indien we op 2-1 konden komen.”

Marc Brys

Die aansluitingstreffer viel erg snel na de rust, getekend kapitein Duplus. Fred scoorde vorige week ook al in de beker tegen Knokke FC. “Dat doelpunt gaf ons uiteraard heel veel vertrouwen en zorgde voor vertwijfeling bij de tegenstander. De jongens gingen nadien door op hun elan en bleven vooral geduldig voetballen. Ze toonden zich ook mentaal erg sterk en vochten knap terug. We forceerden een handvol kansen in de tweede helft. Ik denk dan zeker aan die trap van Tamari tegen de binnenkant van de paal.”

Marc Brys

In blessuretijd zorgde de goed ingevallen Jordaniër inderdaad bijna voor het Leuvense delirium. Helaas spatte zijn trap uiteen op de staak. “Jammer dat we de drie punten niet pakten. Als je acht loepzuivere kansen bij elkaar voetbalt op Anderlecht zou je die match eigenlijk winnend moeten kunnen afsluiten. Maar nog eens, knap die onwrikbaarheid die het team toonde in alle geledingen. Da’s mooi om te zien.”

Die onwrikbaarheid in alle geledingen van het team, da’s echt knap om te zien. Marc Brys

Brys toont zich ook tevreden over het debuut van de kwieke en aalvlugge Tamari. “Het was nog wat te vroeg om Mousa van bij de aftrap te brengen. Die jongen moet zich nog wat aanpassen. In de Jupiler Pro League gaat het er iets sneller aan toe dan hij gewend is, iets fysieker en wat brutaler ook. Dat moet hij nog oppikken. Maar je ziet wel dat hij de bagage heeft om iets te forceren en een match open te breken.”

Mousa Tamari

De Leuvense coach verraste door in extremis Ngawa aan de aftrap te brengen en niet Hubert. De naam van David stond nochtans op het wedstrijdblad. Brys legt uit: “Ik dacht dat Anderlecht met twee spitsen zou starten en twee offensieve mensen met Verschaeren en Tau. Daarom wou ik achterin met vijf man spelen. Uiteindelijk bleek dat Anderlecht niet zo aan de match begon, maar met een extra spits op de buitenkant. Ik had uiteraard kunnen wijzigen, maar ik merkte dat het goed zat met Duplus iets hoger en Sowah die wat meer op de acht speelde om zo Cullen op te vangen. Kamal deed dat goed en daarom heb ik uiteindelijk niets veranderd.”

Fred Duplus vs. Anderlecht

Malinov pakte al erg vroeg in de wedstrijd een gele kaart en flirtte nadien met rood. “Ik vond het wat overdreven om geel te trekken voor die fout. Maar goed, hij kreeg die kaart wel. Nadien maakte hij een fout waarvoor hij altijd geel had moeten krijgen. Daar kwam hij echt goed weg. Ik riep hem langs de lijn toe dat hij eraf zou gaan als hij niet opnieuw sec zou gaan voetballen. Dat heeft hij zeker geprobeerd.”

“Kristiyan is een heel slimme jongen die zich onder controle heeft, al lijkt dat misschien niet altijd zo. Ik heb hem er uiteindelijk toch afgehaald omdat er in de tweede helft meer gaten begonnen te vallen. Dat maakte dat hij meer moest herstellen en dat betekent dan al eens de noodrem hanteren. Daarom wisselde ik hem, uit voorzorg.”

Malinov

Hieronder kun je nog eens genieten van de hoogtepunten van de partij tegen RSC Anderlecht:

Video

Highlights Anderlecht-OH Leuven

Onze jongens pakten een verdiend punt op het veld van Anderlecht na een sterke comeback. Duplus en Maertens zorgden voor de doelpunten.