Brys: “Vol aan de bak zaterdag” De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Brys: “Vol aan de bak zaterdag”

Marc Brys 1
Slaagt OH Leuven er zaterdagavond in om Club Brugge minstens één puntje afhandig te maken? Lukt dat, dan zouden de Leuvenaars in de heenronde iets rapen tegen alle G5-clubs. Straf! Coach Marc Brys toont tonnen respect voor het werk van collega Philippe Clement en zijn technische staf, maar belooft ook tegen Club voor de drie punten te gaan.

- Competitieleider en ploeg in vorm Club Brugge zakt zaterdag af naar het King Power at Den Dreef Stadion.
- Brys beseft dat zijn team voor een erg lastig karwei staat tegen de goed geoliede machine van Club Brugge.
- Hij kan zaterdag opnieuw rekenen op Ouedraogo. Aguemon ligt voor op zijn revalidatieschema. Schuermans en Kehli zijn langdurig out. 

“Het systeem van Club Brugge werkt. Da’s wel duidelijk. Ik lees bijna dagelijks iets over Vincent Kompany, maar zelden berichten de media over het uitstekende werk dat Clement en zijn staf verrichten bij Club Brugge.” De toon is meteen gezet. Wat volgt, is een lofbetuiging van Marc Brys aan het adres van zijn collega-coach.

Marc Brys

“Je ziet heel duidelijk de hand van Clement bij Club Brugge. Heel erg knap en gedurfd dat de technische staf van Club tegen Zenit Sint-Petersburg zo veel initiatief toonde en vol voor de overwinning ging. Ik ben als Belg erg trots op die uitslag in de Champions League en zeker op de manier waarop die tot stand kwam. Chapeau, echt waar! Club Brugge is veruit het beste wat het Belgisch voetbal momenteel te bieden heeft.”

Clement

In de voorbereiding op dit seizoen ontmoetten beide ploegen elkaar al eens in het Brugse oefencomplex Belfius Basecamp. Toen wonnen de West-Vlamingen met duidelijke 4-1 cijfers in een wedstrijd van twee keer 60 minuten. “Club Brugge was toen nog zoekende in zijn eerste oefenwedstrijd. Ondertussen heeft het zich ontpopt tot een machine, die een nog hoger rendement haalt dan vorig seizoen. Het Club van nu is in niets meer te vergelijken met het zoekende team van begin juli.”

Daan Vekemans

De komst van ploeg in vorm Club Brugge naar Den Dreef boezemt de Leuvense coach geen schrik in. “Ik heb het al enkele keren gezegd, wij vangen elke wedstrijd aan met de intentie om de drie punten te pakken. Dat zal zaterdag niet anders zijn. Worden wij gepakt door een beter team dat verder staat dan wij, dan moeten we daaruit leren. We zullen morgen niet spelen met de handrem op, maar zullen er vol voor gaan en in onze kwaliteiten spelen.”

Marc Brys

De manschappen van Brys wonnen dit seizoen al van Standard de Liège en KAA Gent en pakten een meer dan verdiend punt tegen KRC Genk en RSC Anderlecht. Knappe statistieken tegen vier van de vijf topclubs in onze competitie. “Daar schuilt misschien ook wel wat gevaar in. We mogen de zaken niet te vrijpostig beginnen oppakken. Maar maak je geen zorgen, ik zit er erg kort op.” 

Ik maak keuzes op basis van wat ik zie op training, in functie van de tegenstander en ik probeer ook te anticiperen met mijn bankzitters. Marc Brys

OH Leuven bewees in de voorbije wedstrijden al dat het kan terugvechten na een achterstand. “Wij geven nooit op. Dat zit gewoon ingebakken in de groep. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet dat gevoel had toen ik in Leuven aankwam. Op dat vlak heeft de groep mijn ongelijk bewezen en da’s knap. Wij steken er niet bovenuit in de Jupiler Pro League en moeten er elke week opnieuw meer dan honderd procent tegenaan gaan. Doen we dat, dan maken we kans om iets te rapen. Doen we dat niet, dan krijg je een misbaksel zoals op KV Oostende.”

Marc Brys

Het gevaar komt zaterdag bij Club van zowat alle kanten. Toch een opmerkelijke statistiek: Diatta scoorde in de laatste drie competitiewedstrijden telkens het openingsdoelpunt voor de West-Vlamingen. “Die jongen is voor mij de exponent van de groei van Club Brugge. In onze oefenwedstrijd op Club was Limbombe gewoon beter dan Diatta, die toen een anonieme match speelde. Nu brengt hij veel meer beweging en toont hij zich veel bepalender voor het team. Er zit zo veel kwaliteit in die kern.”

Marc Brys

Voor Club Brugge zit de partij van zaterdag tegen OH Leuven wat gewrongen tussen twee confrontaties in de Champions League. Zou dat in het voordeel van OHL kunnen spelen? “Dat zou kunnen”, antwoordt Brys voorzichtig. “Maar misschien voelt Club zich wel onwaarschijnlijk sterk en kan het de wereld aan na die goeie prestatie tegen Zenit. Dat kun je vooraf moeilijk inschatten. Clement zal zaterdag misschien wat roteren, maar hij beschikt over zo’n kwantitatief en kwalitatief sterke kern. Kijk maar naar wat Horvath dinsdag uit zijn handschoenen schudde. Die stond meer dan een jaar niet meer tussen de palen en levert dan zo’n knappe prestatie af. De tranen van die jongen na de match ontroerden mij echt.”  

Horvath

Brys kan zaterdag opnieuw rekenen op Ouedraogo. Aguemon zit voor op zijn revalidatieprogramma. Kehli en Schuermans blijven out. De Leuvense ziekenboeg en lappenmand raken dus stilaan leeg. Keuzestress voor Brys? “Die luxe mag ik ook wel eens hebben zeker”, gekscheert de Antwerpenaar. “Ik maak mijn wedstrijdselectie elke keer in eer en geweten. Het zijn zeker niet altijd de beste achttien jongens die het wedstrijdblad halen. Ik selecteer op basis van drie factoren: wat ik zie op training, in functie van de tegenstander en hoe kan ik anticiperen met mijn bankzitters.”