Brys: “Herken veel dingen bij STVV” De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Brys: “Herken veel dingen bij STVV”

Marc Brys 1
Drieëntwintig dagen na de nederlaag op het veld van Beerschot kan OH Leuven maandagavond eindelijk nog eens vol aan de bak in de Jupiler Pro League. De Leuvenaars ontvangen met Sint-Truiden de ex-club van coach Brys en zijn assistenten en van de spelers Kotysch en De Norre.

- Maandagavond kan OH Leuven op Den Dreef de kater van 23 dagen geleden op het Kiel doorspoelen.
- Coach Brys gaat uit van een lastige opdracht. De Kanaries toonden zowel tegen Genk als tegen Standard dat ze in een goeie vorm verkeren na enkele mindere wedstrijden.
- Op Schuermans, Aguemon, Kehli en Osabutey na kan Brys putten uit zijn volledige kern.

Sint-Truiden heeft geen geheimen voor Team Brys. Tot een jaar geleden werkten coach Brys en zijn assistenten immers dagelijks met een groot deel van de huidige kern. “Ik ken dat team inderdaad erg goed. Wekelijks draven er zeven à acht spelers op die ook onder mijn bewind in de basis stonden. Ik zie ook veel zaken terug waarop ik heb getraind met Sint-Truiden.”

Marc Brys

Muscat volgde begin juni Kostic op als trainer van STVV. De voormalige verdediger en Australisch international experimenteerde er in het begin op los bij de Truienaars, op zoek naar de juiste mix. Ondertussen greep de in Engeland geboren Australiër toch grotendeels terug naar het recept onder Brys. “Hij voegt daar uiteraard zijn eigen toets aan toe. Ik denk dan aan een gezonde dosis agressiviteit en bij momenten een heel hoge pressing. Dat maakt het voor elke tegenstander moeilijk om uit te voetballen.”

Marc Brys

Door de uitgestelde thuiswedstrijd tegen Moeskroen en het vrije interlandweekend dat daarop volgde, zal het voor de Leuvenaars maandag 23 dagen geleden zijn sinds hun laatste competitiewedstrijd. “Da’s best vervelend. Maar dat heb je zelf niet in de hand. Het heeft dan ook geen zin om daar energie in de steken”, zegt Brys. “We hebben de voorbije drie weken goed en hard getraind. Zo legden we een goeie basis voor de erg drukke weken die eraan komen.”

Groep traint

In die 23 dagen oefende OHL tegen Racing FC Union Luxembourg (4-1 winst) en Waasland-Beveren (3-2 winst). “We hebben onze tijd goed benut met twee vriendenmatchen aan een hoge intensiteit. Vergeet toch ook niet de onderlinge wedstrijd die we tegen mekaar speelden. Dat was niet zomaar een matchke onder mekaar. We hebben toen gezorgd voor scheids- en lijnrechters, filmden die partij en gaven nadien feedback op de beelden. Een aantal jongens verbraken in die onderlinge oefenpot zelfs persoonlijke records.”

Ik ken Sint-Truiden heel erg goed. Er staan wekelijks zeven à acht spelers in de basis die ook onder mij aan de aftrap verschenen. Marc Brys

De Leuvense coach zag Sint-Truiden erg goed spelen in de strijd om Limburg tegen KRC Genk. De week daarvoor wonnen de Kanaries met knap combinatievoetbal van Standard Luik. “We staan voor een lastige opdracht”, waarschuwt hij dan ook. “Met Suzuki heeft Sint-Truiden scorend vermogen in de ploeg en ook Nazon doet het goed als tweede spits. Filippov ontpopte zich tot een heel intelligente speler centraal op het middenveld en blijkt een goeie aankoop. Doe daar nog Teixeira en Garcia bij die durven voetballen van achteruit en je weet dat het niet makkelijk wordt.”

Marc Brys

Kapitein De Ridder komt maandag niet in actie op Den Dreef. De tot verdedigende middenvelder omgeschoolde aanvaller zit een rode schorsingsdag uit. “Een heel slimme speler die het spel goed leest, snel nadenkt en vaak anticipeert. Net omdat hij zo goed anticipeert, lijkt hij supersnel. Ik heb in mijn tijd bij Sint-Truiden veel plezier beleefd aan die jongen. Vooral in combinatie met Asamoah, nog zo’n verstandige speler, komt Steve goed tot zijn recht.”

Voor Brys wordt het de eerste keer tegen zijn ex-ploeg, waar hij 60 keer in de dug-out zat. Bijna dag op dag één jaar geleden moest hij er vertrekken, met in zijn zog ook zijn assistenten Charaï, Verbist en Van Lancker. “Eerlijk? Het doet me niet zo heel veel. Het is niet zo dat die datum in het rood staat aangeduid in mijn agenda. Ik wil die match uiteraard graag winnen. Maar da’s elke week zo.”

Marc Brys en technische staf

De laatste keer dat OH Leuven en Sint-Truiden elkaar in de ogen keken in een wedstrijd om de knikkers, dateert van vorig seizoen. Toen plaatsten de Kanaries zich ten nadele van de Leuvenaars voor de volgende ronde van de Croky Cup. Brys zat op Stayen in het winnende kamp. “Ik herinner me die match nog, ja. Het was een woensdagavond en erg guur weer. We hadden verlengingen nodig om ons te plaatsen voor de 1/8ste finale.”

Marc Brys en Bram Verbist

Voor de partij tegen STVV kan Brys, op de gekende revaliderende jongens na, putten uit zijn volledige kern. De Antwerpenaar heeft goed nieuws over zowel Kehli als Aguemon: “Samy werkte donderdag voor het eerst sinds zowat een jaar twee individuele trainingssessies af. Ik bewonder hem echt voor zijn doorzettingsvermogen. Dat geldt overigens ook voor Aguemon. Yanick werkt keihard aan zijn comeback en stelt doelen. Op de training van donderdag kon hij voor de eerste keer versnellen. Da’s een geweldige sprong voorwaarts. Yan ligt ruim voor op zijn schema, net door zijn fantastische ingesteldheid. Die twee jongens zijn echt een voorbeeld voor de groep.”

Yanick Aguemon

Hieronder zie je hoe de manschappen van Brys zich hebben voorbereid op de wedstrijd tegen STVV: