Bese: “Fantastisch voor het Hongaarse voetbal” De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Bese: “Fantastisch voor het Hongaarse voetbal”

Barnabas Bese 1
OH Leuven vaardigt volgend jaar met Barnabás Bese en Vaclav Jemelka twee spelers af op het Europees kampioenschap. Da’s een primeur voor onze club. Tsjechië plaatste zich zowat een jaar geleden al, toen Jemelka zijn debuut nog moest maken bij de nationale ploeg. Bese zag zijn team vorige week donderdag van op de bank doorstoten naar het EK, na winst tegen IJsland.

- Barnabás ‘Barni’ Bese beleefde een fantastische week met de nationale ploeg van zijn land.
- De Hongaren plaatsten zich vorige week donderdag tegen IJsland voor het EK van volgend jaar en promoveerden een handvol dagen later naar League A in de Nations League.
- Zo knoopt de huidige generatie opnieuw aan met de Magische Magyaren uit de jaren ‘50 met Ferenc Puskás van Real Madrid als grote ster.
- Bese en Co zitten op het EK in de groep des doods en nemen het daarin op tegen Frankrijk, Duitsland en Portugal.

Barnabas Bese

“We hebben onze tweede opeenvolgende kwalificatie voor een Europees kampioenschap toch wat gevierd, ja. Maar we deden niet te zot, want nadien volgden immers nog wedstrijden tegen Turkije en Servië in de Nations League”, blinkt Bese een dikke week later nog na van trots op het oefencentrum in Oud-Heverlee. “Fantastisch voor het Hongaarse voetbal uiteraard.”

Barnabas Bese

De Hongaarse rechtsback maakte die kwalificatie mee van op de bank. “We slikten vrij vroeg in de wedstrijd een wat bizar doelpunt. Echt een lucky goal van de IJslanders. We toonden ons mentaal sterk na die opdoffer, probeerden ons spel te spelen en bleven zoeken naar de voetballende oplossing. De tegenstander bleek enkel nog geïnteresseerd in het verdedigen van die vroege voorsprong.”

Barnabas Bese

In de 87ste minuut stond het nog steeds 0-1 voor de bezoekers, maar toen zetten de Hongaren een remontada in. Nego, pas drie minuten op het veld, bracht zijn team langszij. “We kenden ook wel wat geluk bij dat doelpunt”, klinkt het eerlijk bij Bese. In de blessuretijd zorgde Szoboszlai met zijn doelpunt voor een historisch moment in de Puskás Aréna, vernoemd naar de beste Hongaarse voetballer aller tijden. “Een fantastisch gevoel om dat van zo kortbij te kunnen meemaken. Iedereen sprong in elkaars armen. Onvergetelijk.”

Door corona moest de coach van de Beloften plaatsnemen op de bank. Tja, da’s 2020 zeker? Barnabás Bese

De aanloop naar die belangrijke wedstrijd was nochtans allesbehalve van een leien dakje gelopen. Gera, coach van de Beloften en ex-speler van onder andere Fulham en West Bromwich Albion, nam plaats op de bank. Zowel coach Rossi als zijn twee assistenten moesten immers verstek geven door corona. “Een heel rare situatie. Da’s nu eenmaal het jaar 2020, zeker?”

Barnabas Bese

Drie dagen na de kwalificatie voor het EK speelde Hongarije 1-1 gelijk tegen Servië. Bese stond 78 minuten tussen de lijnen. Woensdag wonnen de Hongaren met 2-0 van Turkije. Dat volstond voor het team van Bese om zijn groep te winnen in de Nations League. Knap, want het hield Rusland, Servië en Turkije achter zich en promoveert naar League A. “Pas voor aanvang van de partij tegen Turkije stelden we groepswinst als een objectief. We mochten dus twee keer vieren in één week.”

Barnabas Bese

Op het Europees kampioenschap van volgend jaar zit Hongarije in de groep des doods. Ze nemen het immers op tegen Frankrijk, Duitsland en Portugal. “Piece of cake”, grapt Bese. “Als kleine jongen droom je om ooit te kunnen spelen tegen de vele supersterren die zo’n sterke voetballanden tellen. We gaan ons best doen, met in het achterhoofd dat we niets te verliezen hebben.”  

Barnabas Bese

Maar eerst wil Bese uiteraard vlammen bij OH Leuven. Barni kijkt met een goed gevoel terug op zijn eerste vier maanden bij OHL. “Ik heb me snel ingeburgerd. Zowel in de groep als in de stad. De lockdown maakt het allemaal wat lastiger, want ik ben iemand die graag eens op restaurant ga of de stad ontdekt. Natuurlijk mis ik mijn familie en vrienden al eens, maar dat geldt voor elke voetballer die actief is in het buitenland.”