Benkovic: “Hunker naar speelminuten” De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Benkovic: “Hunker naar speelminuten”

Filip Benkovic 1
De Kroatische centrale verdediger staat vol ongeduld te trappelen om wedstrijdritme op te doen. Zijn doortocht bij Cardiff City draaide immers uit op een sisser. Big Ben, 1m94 groot, wil bij OH Leuven opnieuw naar het hoge niveau groeien dat hij haalde bij Celtic Glasgow.

- Filip Benkovic, nog tot juni 2023 onder contract bij Leicester City, maakt het seizoen vol bij OH Leuven.
- De Kroatische centrale verdediger wil vooral opnieuw speelminuten vergaren nadat hij bij Cardiff City amper aan spelen toekwam.
- Bij Bristol City en vooral bij Celtic Glasgow toonde Benkovic wat hij in zijn mars heeft.
- De boomlange verdediger kent de Belgische competitie vrij goed en volgde de Jupiler Pro League op de voet in zijn thuisland.

“Ik wil voetballen, man!” De honger van Filip Benkovic lijkt enorm groot. Lang moest de Kroaat dan ook niet nadenken toen Leicester City hem een uitweg bood bij OH Leuven. “Ik speelde de voorbije maanden nauwelijks bij Cardiff City. Hier wil ik een nieuwe start nemen en mijn beste vorm terugvinden. Het ging allemaal erg snel. Ik had zelfs geen tijd om mijn beslissing door te spreken met Andy King en Josh Eppiah. De ambities van deze club en het gesprek met de coach overtuigden me om deze stap te zetten.”

Bij Cardiff City kwam Benkovic slechts één keer in actie. “Ze spraken daar weinig met mij. Wanneer ik vroeg waarom ik amper speelde, kreeg ik te horen dat ze best tevreden waren over mij. Maar uiteindelijk opteerde de coach toch weer voor de jongens die er vorig seizoen al waren. Het had dan ook geen enkele zin om daar te blijven.” 

Ik volgde de Belgische competitie al toen ik nog in Kroatië voetbalde. De Jupiler Pro League telt steevast een pak jonge, talentvolle spelers. Filip Benkovic

Vorig seizoen deed Benkovic al ervaring op bij Bristol City, een gevestigde waarde in de Championship. “Alles liep lekker en toen kwam corona.” Zijn beste periode kende hij bij Celtic City. Daar stond hij steevast in de ploeg. “Ik was enorm graag in Celtic. Bij Celtic voelde ik me heel erg in mijn sas en draaide ik een heel goed seizoen. Ik pakte er de titel en twee bekers. Daar ben ik nog steeds heel erg trots op.”

Filip Benkovic

De Kroaat zag zondag op de tribune zijn nieuwe team de scalp pakken van Anderlecht. “Leuke binnenkomer”, grijnst Benkovic. “Ik volg het Belgisch voetbal al vrij lang. In Kroatië krijgen we vaak beelden te zien van de Jupiler Pro League. Ik wist dus al dat deze competitie veel jonge, talentvolle spelers herbergt. Zowel de intensiteit als het algemene niveau liggen best hoog. Dat kon ik zondag live zien.”

Wat mogen de Leuvense fans verwachten van Big Ben? “Met mijn lengte beschik ik uiteraard over een goed kopspel. Ik lees het spel goed en verstuur vaak diagonale ballen. Ik moet nog leren om 90 minuten geconcentreerd te blijven. Met mijn 23 jaar ben ik nog jong en besef ik dat er best nog wel wat aspecten zijn die beter moeten. Ik ben ervan overtuigd te kunnen evolueren bij OH Leuven. Ik sprak al met de coach. Een fijn gesprek met een ambitieuze man.”

Filip Benkovic

Niet alleen Filip, in zijn jeugdjaren overigens een uitstekend tennisser, voetbalt in de familie Benkovic. Zijn jongere zus Petra speelt nog steeds bij Dinamo Zagreb en sloeg een aanbod van Arsenal af. “Ze is erg goed, hoor. Ze staat diep in de spits. Mijn vader voetbalde ook. Hij overleed toen ik zeven jaar oud was. Hij is mijn held. De persoon naar wie ik opkijk.”