Brys: “Meer power, minder frivoliteit” De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Brys: “Meer power, minder frivoliteit”

Marc Brys 1
Na het kunstgrasveld zondag op Stayen wacht OH Leuven donderdag de akker van het Regenboogstadion. Qua contrast kan dat tellen. Net als Sint-Truiden verkeert ook Zulte Waregem in erg goeie doen. Coach Brys kampt met personeelsproblemen door de schorsing van Ngawa, de bilblessure van Kotysch en de zieke Hubert.

- OHL treft donderdag alweer een ploeg in vorm. Zulte Waregem doet het, net als Sint-Truiden, heel goed met vier overwinningen op een rij.
- Qua schoeisel wordt het aanpassen voor de Leuvenaars. Het kunstgras ruimt immers plaats voor een erg zwaar en moeilijk bespeelbaar veld.
- Coach Brys kan niet rekenen op de geschorste Ngawa. Kotysch (blessure) en Hubert (ziek) zijn twijfelachtig. Voor Aguemon komt de wedstrijd nog iets te vroeg.
- Bij Zulte Waregem geen Vossen. De West-Vlamingen lijken hun spits niet echt te missen, want vorig weekend troffen ze liefst vijf keer raak op de Freethiel.

Geen Ngawa morgenavond aan de Gaverbeek. De Luikenaar kreeg één schorsingsdag aan de broek voor de rode kaart die zondag volgde na de tackle op Suzuki. “Heel erg jammer dat we Pierre donderdag moeten missen tegen Zulte Waregem. Ik vond hem erg sterk spelen de voorbije weken”, zegt coach Marc Brys. De Antwerpenaar begrijpt nog steeds niet waarom de scheids de verdediger zondag van het veld stuurde: “Ngawa voerde een perfecte, verdedigende actie uit. Hij speelde de bal met links en raakte de speler daarbij niet.” 

Pierre Ngawa

De kans dat Kotysch speelklaar raakt voor de partij tegen Essevee lijkt eerder klein. “Sascha sukkelt met een kleine verrekking achteraan in de bil. Ik vrees dat donderdag wat vroeg dag zal zijn voor hem”, aldus de Leuvense coach. Is nieuwkomer Benkovic misschien een optie, centraal achterin? “Filip mist nog wat wedstrijdritme.” Beter nieuws valt er te rapen over Aguemon. “Yan doet al een tijdje alles mee op training, maar we zijn heel bewust voorzichtig met hem. Ik verwacht hem eerder zondag, eerlijk gezegd.” Kehli traint opnieuw mee, Duplus werkt in Dubai verder aan zijn herstel en Schuermans maalt zijn kilometers af. 

Benkovic en King

Wie wel helemaal klaar lijkt voor de strijd op de akker van het Regenboogstadion, da’s Schrijvers. De Perenaar oogt erg fit en mocht zondag op Stayen al invallen voor zijn nieuwe werkgever. “Ik ben blij over zo’n offensieve, slimme speler te kunnen beschikken. Hij brengt techniek, snelheid en beweging in de ploeg. Op Sint-Truiden viel hij meteen op met zijn goeie passing. Met zijn loopacties en infiltraties vormt hij een extra wapen voor ons. Ik moet wel nog eens nadenken waar ik hem het beste kan inpassen in het team, want wij spelen niet met een schaduwspits of een echte tien.”

Zulte Waregem is met die 12 op 12 aan een erg sterke reeks bezig. Marc Brys

In de heenronde pakte OH Leuven thuis verdiend de drie punten tegen Zulte Waregem. Henry en Sowah tekenden voor de Leuvense doelpunten, Berahino milderde voor de West-Vlamingen. “Donderdag voetballen we tegen een heel ander Zulte Waregem”, waarschuwt Brys. “Het team voetbalt in een andere bezetting en zette met die 12 op 12 een geweldige reeks neer. Indrukwekkend. Het wordt sowieso niet makkelijk en de slechte staat van het veld helpt ons uiteraard niet.”

Marc Brys

Personeelsproblemen, een tegenstander die in de flow zit en een erbarmelijk veld. De kansen op puntenwinst lijken niet al te groot voor de manschappen van Brys. De statistieken spreken gelukkig een andere taal. De West-Vlamingen pakten dit seizoen 30 punten. Slechts 11 daarvan raapten ze op eigen veld. Enkel Waasland-Beveren en Cercle Brugge doen het thuis nog slechter. “Dat heeft ongetwijfeld met de slechte staat van het veld te maken. Op zo’n terrein kun je moeilijk voetballen. Ik ben overigens best verbaasd dat het veld er daar zo slecht bijligt. De voorbije jaren viel dat wel mee.”

Marc Brys en technische staf

In de aanloop naar de partij tegen Sint-Truiden trainden de Leuvenaars enkele keren op kunstgras. Zoeken ze nu een akker op om de match tegen Zulte Waregem optimaal voor te bereiden? Brys lacht: “Zo ver zullen we het maar niet drijven, zeker? We moeten de zaken ook niet dramatiseren. In mijn beginjaren als coach lagen de velden er vaak veel slechter bij. We zijn op dat vlak toch wel wat verwend. Het is aan ons om donderdag meer power te brengen en wat minder frivoliteit.”