Reynders: “OH Leuven ademt voetbal” De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Reynders: “OH Leuven ademt voetbal”

Peter Reynders 1
Peter Reynders neemt volgend seizoen de Elite U16 van OH Leuven onder zijn hoede en fungeert als assistent van de U18 en U21. De rugzak van deze 56-jarige Beringenaar zit propvol expertise en puilt uit van ervaring. Hij was meer dan een kwarteeuw actief in de jeugdopleiding van KRC Genk en werkte daar met jongens als De Bruyne, Courtois, Carrasco, Origi… De voorbije twee seizoenen pakte Peter als assistent bij het Canadese FC Forge twee landstitels.

Kun je eens vertellen wie Peter Reynders is?

“Ik ben 56 jaar, geboren en getogen in Beringen, gehuwd en heb een zoon en een kleinzoon. Ondertussen zit ik al zo’n 35 jaar in het voetbal. Ik startte bij Beringen, zat 26 jaar bij KRC Genk en de voorbije twee jaar bij FC Forge in de Canadian Premier League. Die club speelde de voorbije twee seizoenen kampioen. Ik werkte er als assistent bij de eerste ploeg en was er ook technisch directeur van Sigma FC.” 

Peter Reynders

Je hebt 26 jaar bij de jeugdopleiding van KRC Genk gewerkt. Dan heb je ongetwijfeld een heel aantal toppers getraind.

“Zeker. Courtois, Casteels, Carrasco, Origi, Praet, De Bruyne en Defour speelden bij mij in de U13 van KRC Genk. Maar ik had ook De Norre, Hubert en Schrijvers onder mijn hoede. Siebe staat in mijn top vijf beste spelers waarmee ik ooit werkte. Carrasco stak er echt met kop en schouders bovenuit in de U13. De andere jongens die ik net opsomde, hadden uiteraard ook veel talent. Maar het is toch altijd wat afwachten hoe zo’n jonge talenten evolueren. Ik heb trouwens ooit nog OHL-clubdokter Hacene naar Genk gehaald. Hij speelde mee in een testwedstrijd in het oude stadion van Winterslag. Na 20 minuten wist ik meer dan genoeg.”

De voorbije twee seizoenen werkte je bij FC Forge in Canada. Wat heb je daar geleerd?

“Die club bestond eigenlijk niet toen ik daar aankwam. Er was enkel een stadion, waar de American Football club Tiger Cats speelden. Het was echt opbouwen vanaf nul. De meeste jongens kende ik wel omdat ik daar in de zomer al jarenlang trainingen gaf aan jeugdspelers. Bij FC Forge speelden we verzorgd, technisch voetbal met vooral jonge gasten. We hanteerden een Europese stijl, met een Grieks-Canadese coach. Door de pandemie heb ik er maandenlang alleen gezeten, zonder familie. De besmettingscijfers liggen in Canada een stuk lager dan in Europa, maar het beleid rond COVID-19 is er een pak strenger. Daardoor kon mijn vrouw niet langskomen, zoals ze dat wel had gedaan in het eerste seizoen. Vroeger zei ik wel eens tegen buitenlandse voetballers in Genk dat ze wat meer man moesten zijn. Nu weet ik zelf wat het betekent om alleen te verblijven in het buitenland.”

Peter Reynders

Vanaf 1 juli train je de U16 van OH Leuven. Waarom de keuze voor OHL?

“Bij OH Leuven staat al een knap jeugdproject op poten, maar er zit zeker nog rek op. Daar wil ik heel graag aan meewerken. Ik speelde met KCR Genk vaak tegen OHL en weet dus in welke knappe omstandigheden ik hier zal kunnen werken. Daarnaast ken ik Academy Manager Henk Mariman en Head of Coaching Eddy Vanhemel al jarenlang erg goed. De club beschikt bovendien over veel jonge, talentvolle coaches en die wil ik graag mee helpen ontwikkelen. De toekomst oogt hier echt heel erg mooi.”

Hoe belangrijk was het feit dat je de U16 kon trainen in jouw keuze?

“Toch wel belangrijk omdat ik daarnaast ook betrokken word bij de oudste leeftijdsgroepen en de laatste stap naar de A-kern. Ik heb net twee seizoenen achter de rug met de A-kern van FC Forge. Daardoor kijk ik toch wat anders tegen de dingen aan dan vroeger. Bij KRC Genk werkte ik 22 jaar met de U13, de laatste jaren met de U15 en was ik ook betrokken bij hogere leeftijdsgroepen. Hoe hoger de leeftijdscategorie, hoe tactischer je als coach moet werken. In alle leeftijdsgroepen primeert het individu. Het gaat niet om het behalen van resultaten, al moet je uiteraard wel een winnaarsmentaliteit kweken bij die jongens, maar om het afleveren van jongeren voor de A-kern. Technisch moeten die spelers boven de middelmaat uitstijgen. Maar je moet vooral naar het totaalpakket kijken. Iemand als Castagne bijvoorbeeld stak er niet bovenuit. Door heel hard te werken en zich goed te blijven ontwikkelen, bouwt die wel een heel mooie carrière uit.”

Peter Reynders

Wat voor type coach ben je?

“Ik ben een veeleisende coach. Voor mezelf, maar ook voor de jongens. Natuurlijk mag het best plezant zijn, maar we werken wel met zijn allen in een topkader en met de intentie om profvoetballer te worden. Net daarom doen we er elke dag opnieuw alles aan om elk detail te verbeteren. Ik ben iemand die heel veel praat en dingen uitlegt. Er moet een nauwe connectie zijn met mijn spelers, maar dat moet wel van twee kanten komen. Ik wil bijna alles weten over de jongens, zodat ik hen maximaal begrijp en vervolgens het beste uit hen kan halen. Welke aanpak heeft iemand nodig? Een aai over de bol? Of eerder een meer directe aanpak?”

Welke stappen moet OHL nog zetten qua jeugdopleiding in vergelijking met KRC Genk?

“OH Leuven heeft al een tijdje geleden een serieuze inhaalbeweging ingezet. Er staat een goeie structuur. Iedereen weet waar de club naartoe wil en trekt ook aan dezelfde koord. Da’s heel belangrijk voor de doorstroming naar de A-kern. De eerste resultaten zijn er trouwens al. Kijk maar naar Keita en Patris. Twee Beloften die onlangs hun debuut maakten in de Jupiler Pro League. Jongens afleveren voor de A-kern, da’s de betrachting. Mijn credo daarbij is: als het erin zit, moet het er ook uitkomen.”

Peter Reynders

Maandag nemen OH Leuven en KRC Genk het tegen elkaar op in de Jupiler Pro League. Voor wie ga jij supporteren?

“Voor OHL, da’s heel duidelijk. Het spreekt voor zich dat ik mij gelukkig voelde in Genk. Anders blijf je geen 26 jaar bij die club. Daar moet ik niet flauw over doen. Maar ik heb enorm veel zin om bij OHL te starten op 1 juli. Alles ademt hier voetbal en dat staat mij heel erg aan. Wanneer je die fantastische accommodatie ziet, die piekfijne velden ook. Enkele weken geleden zag ik een wedstrijd tussen de Beloften van Genk en die van OHL. Leuven toonde zich veel snediger, meer doelgericht, tikte de bal goed rond en legde meer risico in de passing naar voor. Ik hou van dat soort voetbal.”