Brys: “Genieten van onze luxepositie” De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Brys: “Genieten van onze luxepositie”

Marc Brys 1
Er staat maandagmiddag heel wat op het spel in de partij tussen OH Leuven en KRC Genk. Beide ploegen vechten om een plaatsje in de play-offs. Daarnaast is er uiteraard de match in de match tussen topschutters Onuachu en Henry. Bij de Leuvenaars zitten bovendien een handvol ex-Genkies die zich zeker willen tonen. En tot slot blijft er nog steeds die wrange nasmaak na het nochtans knappe gelijkspel in de Luminus Arena.

- OH Leuven probeert tegen bekerfinalist KRC Genk minstens één punt thuis te houden en zo in de race te blijven voor een ticket voor de play-offs.
- In de heenwedstrijd op Genk voelde heel Leuven zich bestolen omdat de scheidsrechter in het slot geen strafschop floot voor een overduidelijke fout op de ingevallen Myny.
- Hubert keert terug na schorsing, Maertens blijft onbeschikbaar. Schuermans en Kehli pikken op training al de opwarming en pasvormen mee.

Op paasmaandag speelt OH Leuven tegen KRC Genk zijn eerste van drie finales. Doet Leuven het goed in die drie resterende wedstrijden van de reguliere competitie, dan krijgt het zes extra wedstrijden om een nu al erg goed seizoen in schoonheid af te sluiten. “Gaandeweg sloop in de groep de ambitie om play-offs te spelen”, zegt Marc Brys. “Hopelijk kunnen we dat doel de komende weken bereiken. We verdienen dat ook gewoon omdat we goeie wedstrijden speelden en een knap parcours hebben afgelegd.”

Marc Brys

De Leuvense coach beseft dat zijn team best iets raapt tegen de toekomstige bekerfinalist. Anders dreigt het in extremis alsnog uit de top acht te zullen vallen. “We gaan er maandag vol tegenaan en proberen die match te winnen”, klinkt Brys strijdvaardig. “We hoeven ons geen nodeloze druk op te leggen, maar net te genieten van de luxepositie waarin we ons bevinden. Mijn collega hanteert het Nederlandse systeem. Dat betekent de klassieke 4-3-3, waarin een heel aantal jongens renderen. Je hebt uiteraard Onuachu met zijn lengte en scorend vermogen. Maar van dat soort jongens lopen er wel meer rond bij Genk.”

Brys zal de wedstrijd tegen de Limburgers niet kunnen volgen vanuit de dug-out. In het AFAS Stadion kreeg hij in het slot van de match tegen KV Mechelen immers rood onder de neus geduwd. “Ik uitte helemaal geen kritiek op de leiding, maar had een verbale discussie met Bijker. Ach, we zullen sowieso goed voorbereid zijn en de rest lossen we intern wel op. Waar ik zal zitten? In de tribune. Daar heb ik een beter overzicht over de wedstrijd”, glimlacht de Leuvense coach.

Marc Brys

De match in de match tussen topschutters Onuachu en Henry vormt maandag een extra pigment. “Thomas trof al 20 keer raak. Dat kan toch tellen. Hij trok ons dit seizoen al meermaals over de streep. Uiteraard scoort Thomas graag. Logisch, want da’s nu eenmaal zijn job. Maar daarnaast toont hij zich ook nog eens een echte teamspeler en past hij perfect binnen het teamgebeuren. Da’s een zegen voor elke coach.”

Goal 20 Thomas Henry vs. KAS Eupen

Voor Tshimanga, Hubert, Schrijvers en De Norre betekent de komst van hun ex-ploeg naar Den Dreef iets extra’s. “Zij hebben een goeie periode meegemaakt bij een heel mooie club. Dat is iets wat ze zeker moeten koesteren. Ze zullen zich maandag wel willen tonen. Dat mag ook. Maar ze zijn slim genoeg om dat op een goeie manier te doen en dus niet ten koste van het geheel.”

13u30 is uiteraard geen ideaal aanvangsuur. Maar al speelden we die match tegen Genk om middernacht, dan nog zouden we met veel vuur voetballen. Marc Brys

De partij tussen OHL en Genk vindt al plaats om 13u30. Brys toont zich geen grote fan van dat vroege aanvangsuur, maar klaagt er ook niet over. “Da’s uiteraard geen ideaal moment, maar daar mag je geen energie in steken. Zelfs als zou die match plaatsvinden om middernacht, dan nog zouden we dat met veel vuur voetballen. Een voetballer die niet de nodige flexibiliteit aan de dag kan leggen, zit in het foute wereldje. Sinds vrijdag trainen we om 13u30 om gewoon te raken aan dat bizarre aanvangsuur.” 

Marc Brys

In de heenronde pakte OH Leuven op de tweede speeldag een knap puntje mee uit de Luminus Arena. Toch overheersten toen ontgoocheling en boosheid bij de Leuvenaars omdat ze zich bestolen voelden. In het absolute slot van die wedstrijd weigerde de scheids de bal op de stip te leggen voor een duidelijke fout op de pas ingevallen Myny. Revanchegevoelens? “Ach, het heeft weinig zin om daar een item van te maken”, zegt Brys.

“Hopelijk zorgt het voor wat extra motivatie bij de spelers. We speelden een erg slimme wedstrijd op Genk. Heel België zag toen dat we die strafschop onterecht niet kregen. Zuur, want we kwamen toen net piepen op het hoogste niveau. We zijn nu, op drie matchen van het einde, nog volop in de running voor de play-offs. We trachten in die drie resterende wedstrijden zo veel mogelijk punten te pakken. Vooral uit dat gegeven moeten de jongens heel veel motivatie halen.”

Marc Brys

De technische staf kan opnieuw rekenen op Hubert. De ex-kapitein van Genk komt terug uit schorsing. Maertens blijft helaas onbeschikbaar met een blessure aan de adductoren. Zowel Schuermans als Kehli pikten de voorbije dagen op training de opwarming en de pasvormen mee. Volgende week komt daar ook het positiespel bij. “Ze hebben een goeie revalidatie achter de rug. Da’s een compliment voor onze medische staf.”