Coenraets: “Mikken op vierde plek in PO’s” De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Coenraets: “Mikken op vierde plek in PO’s”

Jimmy Coenraets 1
OHL Women start zaterdag in Brugge aan de campagne in Play-off 1. De vrouwen van coach Jimmy Coenraets willen in de eerste plaats hun vierde plaats behouden. Daarnaast hopen ze de top drie van het Belgische vrouwenvoetbal het vuur aan de schenen te kunnen leggen. Al beseffen ze uiteraard ook wel dat er op dit moment een serieus niveauverschil gaapt met topteams als Anderlecht en Standard.

De Leuvense vrouwen gaan de play-offs in als vierde en met een pak vertrouwen. Ze pakten de laatste weken immers 16 op 18 in het slot van de reguliere competitie. Logisch dus dat Coenraets met een goed gevoel terugblikt op het kampioenschap. Hij toont zich vooral tevreden over de erg sterke terugronde. Daarin verloor OHL Women slechts twee keer. Dat gebeurde dan nog tegen Anderlecht en Standard, de absolute topteams in ons land.

“Nochtans vreesde ik vooraf een beetje voor een mindere terugronde qua punten”, verrast Coenraets. “We hadden verwacht dat de teams die pas aansloten bij de Scooore League stappen zouden gezet hebben en moeilijker te verslaan zouden zijn na Nieuwjaar.” Die vrees bleek ongegrond. Enkel tegen Woluwe liet OHL Women twee punten liggen. “We wonnen van teams als Gent, Brugge en Genk. Ploegen die we vorig seizoen nog niet konden kloppen.”  

Coenraets en team

De Leuvense vrouwen misten nochtans hun competitiestart. Ze verloren thuis met 0-3 tegen Gent en kregen een pandoering van Standard. “Tijdens de voorbereiding op dit seizoen konden we ons te weinig testen. We speelden al te vaak tegen relatief makkelijke tegenstanders. Na die 0 op 6 in de competitie staken we de koppen bij elkaar. We wijzigden onze veldbezetting en ruilden een 4-3-3 in voor een 3-5-2. Vooral op defensief vlak zetten we enorme stappen vooruit en we gingen met de speelsters individueel aan de slag. Ik moet daarbij ook onze videoanalist danken voor zijn bijdrage.”

Jimmy Coenraets

De mayonaise begon te pakken en de resultaten volgden al snel. De mix van jong, aanstormend talent met ervaren speelsters als Onzia, Van Den Bergh, Yuceil en Schryvers vormden daarbij een belangrijk ingrediënt. ‘We komen nog net wat ervaring te kort, vooral dan op vocaal vlak. Daar moeten we in de komende transferperiode naar op zoek”, geeft Coenraets nu al mee. “Ervaren speelsters als Onzia en Van Den Bergh zoeken vooral naar consensus. Da’s uiteraard goed, maar je hebt in een groep ook iemand nodig die echt de bovenhand neemt.”

Lenie Onzia

“Daarvoor kan ik steeds meer rekenen op Onzia. Lenie diende nog wat te groeien in haar rol van kapitein. Schryvers sukkelde wat met blessures, maar had best een impact op tal van speelsters. Ondanks de taalbarrière bracht Yuceil vaak het vuur terug in het team en verhoogde ze de strijdlust. Jong talent zien ontluiken, da’s uiteraard prachtig. Die jonge meisjes willen elke dag leren en gaan er elke training opnieuw vol voor. Een constante leggen in hun prestaties, is dan weer niet zo evident. Net dan heb je als coach nood aan sterke karakters die het voortouw nemen en de kar trekken.”  

Wij willen de kloof met Club YLA zaterdag uitdiepen tot zeven punten. Tegen Anderlecht en Standard hopen we betere resultaten neer te zetten dan in de competitie. Jimmy Coenraets

De overwinning in de terugronde op Gent schat Coenraets in als het voorlopige hoogtepunt van het seizoen. “Op de openingsspeeldag verloren we nog met 0-3 tegen Gent. Dat kwam hard binnen. Vooral omdat we in het tussenseizoen drie speelsters weghaalden bij Gent en ik daar de knepen van het vak leerde. We wilden die wedstrijd zo graag winnen. De teleurstelling was dan ook enorm groot. In de terugronde toonden we ons op het veld van Gent defensief heel sterk. We wonnen er dankzij één flits van Vanzeir. Luna legde de bal vervolgens slim breed en de goed gevolgde Eurlings legde binnen.”

Jimmy Coenraets

“We hadden de dagen voor die match op training hard gewerkt op die omschakelmomenten. Leuk als zich dat vertaalt naar een resultaat in de wedstrijd. Voor de groep betekende die overwinning tegen Gent echt heel veel. Maar ik mag zeker de 0-4 overwinning tegen Club YLA niet vergeten. De eerste match ooit van OHL Women die live op televisie kwam. Na die knappe overwinning kreeg ik een pak berichtjes.”

OHL Women

De reguliere competitie zit erop, nu volgen er acht topwedstrijden in Play-off 1. De ambitie van OHL Women lijkt duidelijk: die vierde plaats behouden en waar kan de top drie het vuur aan de schenen leggen. Een overwinning zaterdag tegen Club YLA zou de Leuvense vrouwen meteen op goeie weg zetten. Het lijkt ook het ideale moment om Brugge te treffen, want ex-Rode Duivel Leo Van Der Elst mist een handvol basisspeelsters door blessure. “We willen de kloof met Club YLA zaterdag uitdiepen tot zeven punten. Dat zou ons wat ademruimte geven.”

In de wedstrijden tegen Gent en Standard hoopt Coenraets stilletjes ook iets te kunnen rapen. Anderlecht blijft Anderlecht en dat betekent een team ‘hors categorie’. “We verloren thuis met 8-1 tegen de Brusselaars. De afstand met de Anderlecht en Standard is nog erg groot. We beseffen met zijn allen dat we acht keer de perfecte wedstrijd zullen moeten spelen om iets te halen in elk van die acht topwedstrijden. Ik kijk er alleszins reikhalzend naar uit.”

Jimmy Coenraets

Coenraets durft zelfs al iets verder vooruit te kijken dan de play-offs. In tegenstelling tot de voorbije seizoenen slaagde OHL erin om de huidige kern vast te leggen voor volgend seizoen. “Zo’n 15 vrouwen hebben al verlengd. We hevelen ook drie à vier talentjes van Jong OHL over naar het eerste team. Van een handvol speelsters nemen we afscheid en we willen die vervangen door drie of vier versterkingen. Zo bouwen we een team dat over twee tot drie jaar echt kan meestrijden met de topploegen.”

OHL Women tegen Anderlecht

Niet alleen tussen de krijtlijnen boekte OHL Women progressie. Ook in de omkadering werden er serieuze stappen gezet. “Op het vlak van video-analyse en het fysieke aspect durf ik te zeggen dat wij toonaangevend zijn in het Belgische vrouwenvoetbal. Zo clippen wij bijvoorbeeld al live beelden tijdens wedstrijd”, zegt Coenraets. “Da’s ook het verhaal dat we willen brengen naar de speelsters. Wij moeten dat verhaal ook durven uitschreeuwen. Bij OHL Women koesteren wij de ambitie om elk seizoen top vier te spelen en daarnaast kunnen we via onze sterke omkadering echt inzoomen op het individu. Speelsters, jong en oud, kunnen progressie boeken bij ons.”