Brys: “Willen onszelf belonen met play-offs” De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Brys: “Willen onszelf belonen met play-offs”

Marc Brys 1
Zes op zes in de twee resterende wedstrijden in de reguliere competitie leveren OH Leuven sowieso een ticket op voor Play-off 2. De Leuvenaars hebben hun lot dus in eigen handen. Het belooft twee keer ruim anderhalf uur een strijd op het scherpst van de snee tegen twee ploegen die hun huid zeer duur zullen verkopen. Zowel Cercle Brugge als Waasland-Beveren vechten immers om het behoud.

- Er staat zaterdag heel wat op het spel op Jan Breydel. Cercle is in een degradatiestrijd verwikkeld met Moeskroen en Waasland-Beveren. OHL wil via de play-offs een verlengstuk breien aan een knap seizoen.
- Een driepunter tegen de Vereniging zou de Leuvenaars een heel eind op weg zetten naar dat ticket voor Play-off 2.
- Coach Marc Brys benadrukt het belang van deelname aan de PO’s voor het proces dat OH Leuven doormaakt.

Veel tijd om te blijven hangen in de ontgoocheling van de nederlaag tegen KRC Genk is er niet voor de manschappen van coach Marc Brys. Zaterdag staat er al een trip naar Brugge op het programma. De Antwerpenaar blikt nog even kort terug op die nederlaag. “Wij startten met de intentie om hoog druk te zetten. Door de forse tegenwind lukte dat gewoon niet en kwamen wij onder druk te staan. Ik vind dat er in de pers echt te weinig aandacht werd besteed aan de rol van de wind. Na de rust ondervond Genk hetzelfde probleem.”

Marc Brys

Op Jan Breydel neemt Brys opnieuw plaats in de dugout na de schorsing die hij opliep in de partij op KV Mechelen. “De thuiswedstrijd tegen Genk heb ik gevolgd vanuit de tribune. Da’s verre van ideaal. Je kunt immers niet communiceren, maar daar moet je je in schikken. Je hebt wel een beter overzicht, zo hoog in de tribune. Ik werk al heel lang heel goed samen met mijn technische staf. Zij hebben die coaching op zich genomen tegen Genk en deden dat uitstekend.”

Marc Brys

In de laatste drie wedstrijden gaf OH Leuven twee keer een voorsprong en één keer een gelijkspel uit handen. Dat kost de Leuvenaars in de kering liefst vijf punten. “Maandag gingen we na de gelijkmaker van Mercier vol voor de drie punten tegen Genk. Die drie punten zaten er ook echt in. Getuige daarvan de grote kans van Henry op 2-1. Helaas kregen we het deksel op de neus. Je weet dat zoiets kan gebeuren in voetbal. De wedstrijden op Eupen en KV Mechelen vertonen wel wat gelijkenissen.”

Marc Brys

“Op Mechelen had Peyre rood moeten krijgen voor die slag op Henry in de beginfase. In een onbewaakt moment denk ik ook nog wel eens terug aan die turbulente wedstrijd op Oostende. Ach, dat heeft allemaal niet veel zin. Da’s negatief denken en daar doe ik niet aan mee. Uiteraard jammer dat we te weinig punten pakten de voorbije weken. We hadden in die drie partijen zeker recht op meer dan twee punten. Maar dat zijn vijgen na Pasen.”

Deelname aan Play-off 2 is belangrijk voor ons proces. Wij willen ons in die minicompetitie meten met goeie tegenstanders. Marc Brys

Zaterdag krijgt OHL al de kans om opnieuw aan te knopen met de overwinning. Dan trekt het naar Jan Breydel om er Cercle Brugge partij te geven. De Vereniging boert best goed nadat Vanderhaeghe het roer overnam van Clement. “Het vrijblijvende verdween wat uit het spel van Cercle met de komst van Yves. Hij zorgt voor duidelijke consignes, meer discipline en een zakelijker voetbal. Je merkt gewoon de hand van een goeie trainer in de wedstrijden van Cercle.”

Marc Brys

De Leuvenaars mogen zich zaterdag sowieso verwachten aan een meer dan gemotiveerde tegenstander. De Bruggelingen strijden immers nog voor het behoud. “Op de vorige speeldag pakten alle teams onderin punten. Zij beseffen ook wel de consequenties van een eventuele degradatie. Maar mijn team zal ook zeer gemotiveerd aan de aftrap komen. De wil om een ticket voor Play-off 2 in de wacht te slepen is erg groot. Deze groep wil zichzelf belonen na een knap parcours in de reguliere competitie en zich meten met goeie tegenstanders in die nacompetitie. Voor ons proces is het belangrijk om na de competitie nog zes matchen te spelen met inzet.”

Marc Brys

Een opvallende statistiek die de Leuvenaars vertrouwen moet geven: Cercle Brugge pakte dit seizoen thuis niet meer punten dan op verplaatsing. “Door de afwezigheid van publiek in de stadions merk je dat wel meer teams thuis meer punten verliezen dan normaal”, zegt Brys. “Da’s dus geen typisch patroon bij Cercle Brugge, maar eerder een algemene tendens. We leven en voetballen nu eenmaal in ongeziene tijden. Voetballers missen de steun van het thuispubliek om hen over een dood moment te helpen. Ons publiek zou ons letterlijk en figuurlijk vooruit geschreeuwd hebben na die gelijkmaker van Mercier tegen Genk.”