Probst: “Spelers helpen hun prestaties te verbeteren” De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Probst: “Spelers helpen hun prestaties te verbeteren”

Steven Probst 1
Begin dit jaar ging Steven Probst bij OH Leuven aan de slag als Head of Health, Performance & Data Analytics. Daarmee bekleedt hij een vrij unieke positie in het Belgische voetballandschap. OHL is immers één van de weinige clubs die deze drie componenten verenigt binnen één en dezelfde persoon en dit over de verschillende geledingen van de club. En daar zijn heel goeie redenen voor…

“Ik kan zelfs aan mijn vrouw niet uitgelegd krijgen wat ik juist doe”, antwoordt Steven Probst met een kwinkslag op de vraag wat de functie van Head of Health, Performance & Data Analytics exact inhoudt. Hij doet toch een poging. “Mijn taak bestaat erin om, samen met mijn team, de ideale context te creëren waarbij we waken over de gezondheid van de spelers en waarin we hun prestaties optimaliseren op fysiek en mentaal vlak. Daarvoor zetten we in op data-analyse en de implementatie van innovatieve toepassingen. Bij onze club hebben we één visie rond die drie componenten en daarom zitten die ook alle drie vervat binnen één departement. Het gaat overigens niet enkel over de A-kern, maar ook over de Academy, OH Leuven Women en Jong OH Leuven en zelfs over onze esporter.”

Steven Probst

Uiteindelijk draait het allemaal rond het verbeteren van de prestaties of het maximaliseren van de ontwikkeling van spelers, zonder daarbij blessures op te lopen. Om goed te presteren, moeten die spelers in een zo optimaal mogelijke toestand aan de training en/of wedstrijd beginnen. “Net daarom brachten we Health en Performance samen. De laatste jaren werd er veel wetenschappelijk onderzoek verricht binnen ons domein. Daarbij werden heel wat technologie en nieuwe sensoren ontwikkeld voor het bepalen van de belastbaarheid van de speler en de belasting tijdens trainingen en wedstrijden. Logisch dus dat we Data Analytics mee opnemen als derde component.”

Steven Probst

Steven zet de structuur op en zorgt voor het uitrollen van de visie en de filosofie. Hij kan daarvoor rekenen op de hulp van een team van een tiental voltijdse collega’s, aangevuld met zo’n twintig freelancers op structurele basis. “We spreken dan over performance coaches, sportkinesisten, sportverzorgers, voedingsdeskundigen, mental coaches, een data-analist, een medische pedicure, een osteopaat en een heel aantal specifieke profielen op freelance basis. We durven uiteraard ook over onze eigen muren te kijken. Zo werken we voor verschillende aspecten al samen met KU Leuven. Daarnaast willen we de link met Leicester City nog versterken binnen de King Power-familie.”

Steven Probst

Fans die OH Leuven al langer volgen, zullen Steven Probst al wel eens tegen het lijf gelopen hebben. Steven gaat dan ook al een hele tijd mee bij OHL. “In 2007 was ik één van de eerste kinesisten bij de jeugd op het oefencomplex in Oud-Heverlee. Daar, letterlijk in de douche, begon het allemaal voor mij. Dat was toen mijn werkterrein. Ik had al snel door dat ik niet louter als kinesist aan de slag wou gaan. Ik hou meer van het opzetten van structuren, het strategisch denken en samen met de verschillende stafleden een verhaal op poten zetten. Maar ik ben wel blij dat ik met mijn voeten in de modder heb gestaan als kinesist. Dat helpt me enorm in mijn huidige functie.”

Blessurepreventie en prestatieverbetering gaan hand in hand. Daarom combineren we beide zaken in een overkoepelend departement. Steven Probst

De intensiteit van het spelletje en de snelheid van uitvoering in het moderne voetbal gaan voortdurend in stijgende lijn. Komt daarbij dat het aantal wedstrijden toeneemt en dat zorgt voor extra belasting en druk. Druk om elk weekend opnieuw te presteren. Het team van Steven wil in de jeugdacademie de voetballer van de toekomst helpen beter om te gaan met al die facetten. “We bekijken de spelers over alle leeftijdsgroepen heen via een holistische benadering. We starten uiteraard op het veld, maar kijken ook naar de levensstijl, hebben aandacht voor het voedings- en slaappatroon en checken de vermoeidheid. Al die factoren hebben immers een invloed op de gezondheid en de fitheid van een speler. Hij kan maar presteren wanneer hij fit is en het ook in zijn hoofd goed zit.”

Steven Probst

Vooral op het mentale vlak kan er nog heel veel winst geboekt worden. “We spreken bewust over mental coaches, niet over psychologen. Die mental coaches staan heel dicht bij de jeugdspelers en proberen zo veel mogelijk zaken in een wedstrijdcontext te plaatsen. Hoe ga je om met een slecht veld of bij het krijgen van een rode kaart? Wat wanneer je op achterstand komt of de scheidsrechter een foute beslissing neemt? Wat doe je na het mislukken van een actie of het missen van een strafschop? Daar kunnen mental coaches echt een toegevoegde waarde betekenen. Maar, heel belangrijk, we leggen de verantwoordelijkheid wel zo veel mogelijk bij de speler.”

Reinout Schols, esporter bij OHL Leuven, kan ook rekenen op ondersteuning. “Dat staat nog in zijn kinderschoenen”, geeft Probst toe. “Maar we geven Reinout raad rond bijvoorbeeld gezonde voeding en voldoende nachtrust. We bekijken samen met hem hoe hij maximaal zijn concentratie kan vasthouden tijdens wedstrijden en hoe we zijn beslissingsproces kunnen versnellen. Daarvoor maken we gebruik van innovatieve toepassingen. Esports boomt een daar willen we als club zeker op inzetten.”

Steven Probst

En nu we het toch hebben over innovatie, Steven wil een soort van Field Lab uitbouwen binnen de club. “Ik zou graag een omgeving creëren waarin we innovatieve oplossingen ontwikkelen en integreren, samen met de spin-offs en de innovatieve bedrijven in en rond Leuven. Ik denk dan aan kennisinstellingen als KU Leuven, UZ Leuven, Sportkot, UCLL en expertisecentra als Bakala Academy. Met die enorme kennis en knowhow in onze achtertuin moeten we echt nog veel meer doen. Nieuwe dingen uitrollen, past ook heel mooi in de visie van OH Leuven als innovatieve club.”

Hieronder vind je een video waarin CEO Peter Willems en Steven Probst een aantal zaken rond dat innovatieve karakter van de club heel concreet maken: