Praet: “Bekerfinale leeft enorm” De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Praet: “Bekerfinale leeft enorm”

Dennis Praet 1
Het Leicester City van Dennis Praet probeert zaterdag voor het eerst in zijn rijke geschiedenis de FA Cup te veroveren. De Foxes moeten op het legendarische Wembley dan wel ploeg in vorm Chelsea opzijzetten. De ex-speler van Stade Leuven hoopt, daags na zijn 27ste verjaardag, op een prachtig cadeau. Het zou zijn seizoen, toch wat overschaduwd door blessureleed, veel glans geven. Een exclusief gesprek met één van onze jeugdproducten.

- Leicester City en Chelsea FC strijden zaterdagavond om de meest begeerde beker in het voetbal.
- Ex-Stadist Dennis Praet gelooft in een goeie afloop voor zijn club en hoopt op speelminuten op Wembley.
- De geboren en getogen Leuvenaar volgt de uitslagen van OHL op de voet en ziet een terugkeer naar Den Dreef in de herfst van zijn carrière als een mogelijke optie.

Ruim 20.000 Engelse fans kunnen zaterdag de jaarlijkse hoogmis van het voetbal bijwonen in het stadion. Op het heilige gras van Wembley vechten Leicester City en Chelsea FC vanaf 18u15 om de heilige graal. De Foxes stonden al vier keer in de finale van de FA Cup. De laatste keer dateert alweer van 1969. Eén van die vier finales winnen, dat lukte helaas nog nooit. De clubslogan luidt niet voor niets ‘Foxes Never Quit’ en dus gaan de manschappen van coach Brendan Rodgers zaterdag vol voor die eerste cup. 

Dennis Praet

Het spreekt voor zich dat die vijfde bekerfinale enorm leeft in de grootste stad van de East Midlands. “Die FA Cup is voor de club en voor de stad misschien nog wel belangrijker dan de Europa League waarin we actief waren en waar we vorig seizoen toch heel hard voor geknokt hadden. De FA Cup is sowieso de mooiste beker om te winnen. De beker met de meeste weerklank ook in de hele wereld. Het is al fantastisch om in de finale te staan, maar uiteraard hopen we zaterdagavond die beker in de lucht te kunnen steken.”

Chelsea FC wil daar uiteraard een stokje voor steken. In de heenronde van de Premier League won Leicester relatief makkelijk met 2-0 tegen de Londenaars. “Ik moest verstek geven voor die wedstrijd door mijn hamstringblessure en zag dat Chelsea toen niet goed voor de dag kwam. Maar je kunt dat team niet vergelijken met de huidige machine. Sinds de komst van coach Tuchel speelt Chelsea heel georganiseerd. Elke speler weet perfect wat hij moet doen. Voorin beschikt het over spelers die het verschil kunnen maken. Weinig doelpunten slikken en makkelijk scoren, dat zijn twee heel belangrijke facetten in het moderne voetbal.”

Dennis Praet

De Blues spelen al maanden de pannen van het dak. Ze wipten Manchester City in de halve finale van de FA Cup en plaatsten zich vorige week woensdag tegen Real Madrid nog voor de finale van de Champions League. “We beseffen dat het zaterdag niet makkelijk wordt. Toch leeft er veel enthousiasme in de groep om er iets van te maken. We geloven er zeker in. Het wordt een pittige match, op het scherpst van de snee.”

Zowel de stad Leuven als de club zitten heel diep in mijn hart. Ooit terugkeren naar waar het allemaal begon, da’s zeker een optie. Dennis Praet

Ex-Stade Leuvenspeler Dennis Praet moet zaterdag waarschijnlijk genoegen nemen met een plaatsje op de bank. Na de hamstringblessure die hem in het voorjaar van de velden hield, raakt de geboren en getogen Leuvenaar maar moeilijk in de ploeg. Verder dan een uurtje tegen West Ham United en een handvol minuten tegen West Brom kwam Dennis niet. “De blessure is heel goed geheeld en ik maakte zelfs iets sneller mijn comeback dan vooraf gehoopt”, zegt Praet.

Dennis Praet

“Het is uiteraard niet makkelijk om je terug in een elftal te knokken dat vrij goed draait. De voorbije weken pikte ik weinig speelminuten mee. Da’s uiteraard altijd jammer en pijnlijk voor een voetballer, want je wilt gewoon spelen. Er resten ons dit seizoen nog een handvol wedstrijden en we hebben nog heel wat om voor te strijden. We betwisten de finale van de FA Cup en doen in de competitie volop mee voor een plaatsje in de Champions League. Er staat dus nog wel wat op het spel voor Leicester.”

Sinds de komst van Praet naar Leicester in augustus 2019 bekleedde hij zowat alle posities op het middenveld. “Vorig seizoen stond ik vaak iets lager. Meer op de acht en dus op de plaats van Youri Tielemans. Dit seizoen speelde ik vooral op de tien. Voor die positie lig ik in concurrentie met James Maddison. We spelen nu met drie of vijf achterin en dus in een ander systeem dan in het begin van deze campagne. Het vaste middenveld met Tielemans, Wilfred Ndidi en Madisson staat er natuurlijk wel. Het is echt knokken om daar een plaatsje af te dwingen.”

Dennis Praet

Dik 20.000 gelukkigen kunnen de clash tussen Leicester en Chelsea zaterdag bijwonen op Wembley. Onder hen ruim 6.000 fans van Leicester City. “Alle spelers snakken ernaar om nog eens voor publiek te kunnen voetballen. Wedstrijden spelen in een leeg stadion geeft een heel ander, erg koud gevoel. In de halve finale tegen Southampton speelden we voor 4.000 toeschouwers en dat was echt al dag en nacht verschil. Hopelijk kunnen we vanaf volgend seizoen opnieuw voor volle stadions voetballen. Da’s echt wel essentieel voor een voetballer.”

Praet

Wie weet, voetbalt Dennis ooit nog wel voor een uitverkocht Den Dreef. Dat zou zelfs in de kleuren van OH Leuven kunnen zijn. “Ik kijk met een heel warm gevoel terug op mijn jaren bij Stade Leuven. Zowel de club als de stad zitten heel diep in mijn hart en dat zal nooit veranderen. Ik ben geboren en getogen in Leuven en woonde daar tot ik vertrok naar Sampdoria Genua. Mijn vader is fan van OHL en ik volg de uitslagen en de rangschikking op de voet. Het is zeker en vast een optie om ooit terug te keren naar waar het allemaal begon voor mij.”