Probst: “Sportmedische screening vormt nulpunt” De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Probst: “Sportmedische screening vormt nulpunt”

Fysieke testen voorbereiding 1
De spelers van OH Leuven lieten zich maandag en dinsdag uitvoerig testen op medisch en fysiek vlak. Dat gebeurde op de club, bij Bakala en in het UZ Leuven. Steven Probst, Head of Health, Performance & Analytics geeft een woordje uitleg over het doel van die batterij aan testen.

De voorbije vier weken genoten de manschappen van coach Marc Brys van een welverdiende vakantie, na een lang en slopend seizoen. Vakantie, da’s uiteraard relatief voor een voetballer. Zo kreeg elke speler op 7 mei een individueel schema mee. Dat bestond vooral uit een loop- en krachtprogramma.

Fysieke testen voorbereiding

“Het programma van een jonge speler die terugkeerde na een uitleenbeurt zag er uiteraard heel anders uit dan dat van iemand met interlandverplichtingen of van een speler die met een blessure het vorige seizoen afsloot. Voetbal is nu eenmaal steeds meer een individuele sport in teamverband”, schetst Steven Probst.

Naast onze eigen stafleden bij Health & Performance, kunnen we voor de medische en de fysieke testen rekenen op de expertise van UZ Leuven en Bakala. Steven Probst

Het Health & Performance team van OH Leuven nam een testbatterij af met krachttesten, sprongtesten en een wendbaarheidstest, terwijl de nutritioniste ging over de lichaamssamenstelling van elke speler. Er vonden ook een cardiologische screening en een bloedanalyse plaats, net als een sportmedische check in het UZ Leuven. In Bakala Academy legden de spelers een maximale inspanningstest af op de loopband om hun fysieke conditie te checken.

Fysieke testen Ngawa

 

“Zo brengen we elke speler perfect in kaart”, zegt Probst. “We maken daarbij gebruik van de ondersteuning en de knowhow van UZ Leuven afdeling fysische geneeskunde en van het Athletic performance center van Bakala Academy. De samenwerking met deze partners willen we in de toekomst overigens nog versterken. We mogen als OH Leuven wat blij zijn dat we ons bevinden in een omgeving waar zo veel sportwetenschappelijke kennis voorhanden is.” 

Fysieke testen voorbereiding

Het was voor de spelers dus puffen geblazen, maandag en dinsdag. “Neen, spelers kijken niet echt uit naar die medische en fysieke testen”, glimlacht Probst. “Nochtans zijn de resultaten van die testen cruciaal voor een goeie opbouw naar het nieuwe seizoen en voor de individuele aanpak per speler. Ze vormen een soort van nulpunt en dus het startpunt van de begeleiding doorheen het hele seizoen.”

Steven Probst

“De wetenschappelijke partners bezorgen ons objectieve en onafhankelijke resultaten. Tijdens het seizoen worden de spelers dagelijks opgevolgd en vinden er opnieuw testen plaats, zowel in het labo als op het veld. Zo kunnen we elke speler afzonderlijk begeleiden, de progressie monitoren en eventueel ingrijpen indien nodig.”

Fysieke testen voorbereiding

De Health & Performance staf onderwerpt binnenkort ook de oudste leeftijdscategorieën binnen de Academy aan dezelfde testen als de A-kern.