Kotysch: “Nieuwe wereld gaat open voor mij” De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Kotysch: “Nieuwe wereld gaat open voor mij”

Sascha Kotysch 1
Geen zwart gat voor Sascha Kotysch. De centrale verdediger moest eind vorig seizoen noodgedwongen zijn studs aan de haak hangen, maar leeft zich nu uit als assistent in de Academy. Hij assisteert de hoofdcoach van de Leuvense Beloften, de U18 en de U16.

- Op 11 juli maakte Sascha Kotysch zijn debuut als jeugdcoach bij de Leuvense Academy.
- De Duitser ondersteunt in de bovenbouw de hoofdcoaches Eddy Vanhemel, Zurab Amirian en Peter Reynders.
- Kotysch koestert de ambitie om het ooit waar te maken als hoofdcoach, maar wil dit seizoen vooral zaken opsteken en stelen met de ogen.

Een aanslepende blessure dwong Sascha Kotysch in mei afscheid te nemen van het leven als profvoetballer. “Ik heb uiteraard moeilijke momenten gehad, maar toch kon ik dat afscheid vrij goed plaatsen en verwerken. Veel tijd om in een zwart gat te vallen, was er niet omdat ik al snel aan de slag kon bij de Academy. Het voelt goed om mijn ervaring te kunnen doorgeven aan jonge, talentvolle spelers.”

Sascha Kotysch

“De kleedkamer, het dollen met de jongens op training, de spanning en de gezonde druk net voor de aftrap van een wedstrijd… Dat zijn de dingen die ik natuurlijk wel mis. Maar nu kan ik al eens op restaurant gaan met mijn vrouw, een ijsje eten en meer tijd doorbrengen met mijn hond. In november verwachten we ons eerste kindje. Leuk om dat nu heel bewust te kunnen meemaken.”

Sascha Kotysch

Op 11 juli startte Kotysch aan zijn tweede carrière. Hij assisteert de hoofdcoach van de Beloften (Eddy Vanhemel), de U18 (Zurab Amirian) en de U16 (Peter Reynders). “Binnen de bovenbouw van de Academy fungeren we allemaal als trainer van elkaar. Niemand werkt op zijn eigen eilandje. Ik zal vooral Eddy bijstaan bij de Beloften, maar ontferm me ook over de U18 en de U16. Heel vaak staan we met zijn vieren samen op het terrein. We vullen elkaar perfect aan. Ik probeer vooral mijn ervaring en visie als speler over te brengen.”

Ik ben blij dat ik mag samenwerken met drie excellente hoofdcoaches. Sascha Kotysch

Sascha toont zich soms best streng op training. “Op bepaalde momenten, bijvoorbeeld wanneer we tactisch trainen, moeten die jongens zich absoluut focussen en dan zit ik er kort op. Het is nu eenmaal één van mijn taken om te waken over de kwaliteit van de training. Wie mij kent, weet dat ik altijd opensta voor een grapje. Die jongens moeten zich ook amuseren op training. Wanneer het plezier weg is bij de spelers, ben je als coach verkeerd bezig.” 

Sascha Kotysch

De 32-jarige ex-profvoetballer benadrukt de fantastische omkadering en begeleiding die de spelers in de Academy genieten. “Da’s echt waanzin. Die jongens kunnen in de beste omstandigheden trainen. Ik merkte al snel dat ze een stuk mondiger zijn dan ik was een jaar of vijftien geleden. Ze zijn ook wat sneller tevreden over zichzelf en denken te snel dat ze er al zijn. Dat zijn zaken die je niet enkel in het voetbal vaststelt, maar in de hele maatschappij.”

Sascha Kotysch

Kotysch komt pas piepen in het trainersvak en wil dit seizoen vooral stelen met de ogen. “Dit is echt een nieuwe wereld voor mij. Ik heb het geluk te mogen samenwerken met kleppers als Eddy, Zurab en Peter. Van hen kan ik heel veel leren. Daarom probeer ik ook zo veel mogelijk trainingen mee te pikken en af ten toe mijn eigen inbreng te geven. Op termijn wil ik hoofdcoach worden. Die ambitie koester ik zeker. Maar misschien word ik wel een goeie T2. Die taak van assistent wordt vaak onderschat. Dat merk ik nu al. Wie weet, vind ik op termijn mijn ding in video-analyse. We zien wel. Op dit moment zit ik heel goed waar ik ben en tracht ik mijn steentje bij te dragen in de ontwikkeling van de jonge talenten.”