Coenraets: “Proberen beter te doen dan vorig seizoen” De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Coenraets: “Proberen beter te doen dan vorig seizoen”

Jimmy Coenraets 1
OH Leuven Women startte op 10 juli aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Die nieuwe campagne begint op 20 augustus met een wedstrijd op het veld van KAA Gent. Meteen een serieuze waardemeter voor de vrouwen van Jimmy Coenraets. De Leuvense coach wil dit seizoen opnieuw stappen zetten en de kloof met RSC Anderlecht verkleinen.

- OH Leuven Women zit in volle voorbereiding op het nieuwe seizoen. Die campagne start voor de Leuvense vrouwen op 20 augustus.
- Jimmy Coenraets durft de lat hoog te leggen, na een fantastische campagne vorig seizoen.
- De Leuvense coach beschikt over een sterkere kern dan 12 maanden geleden en wil kampioen RSC Anderlecht kietelen.
- Ver doorstoten in de beker van België en zo veel mogelijk speelsters aanleveren voor de Red Flames en de andere nationale lichtingen. Dat zijn de twee andere ambities de komende maanden.

In de aanloop naar de nieuwe campagne oefent OH Leuven Women tegen sterke tegenstanders als FC Basel, PSV Eindhoven, Feyenoord en Den Haag. De Leuvense vrouwen trekken van 2 tot 5 augustus ook op oefenstage naar het Franse Bonnefontaine. “Tegen die topploegen zullen we meteen merken wat er goed en minder goed loopt. In de voorbereidingsperiode op het vorige seizoen speelden we wat te weinig oefenwedstrijden tegen ploegen van hoog niveau. Die fout wilden we niet opnieuw maken”, legt Jimmy Coenraets uit.

Jimmy Coenraets

De Leuvense vrouwen kunnen er maar beter meteen serieus invliegen, want er wacht hen een moeilijk openingsprogramma in de competitie met wedstrijden tegen Gent, Aalst en Standard. “Na de partij tegen Gent zullen we al weten hoe ver we staan op conditioneel vlak”, knipoogt Coenraets. “Da’s een fysiek heel erg sterk team dat de duels niet schuwt en voetbalt aan een hoge intensiteit. Er vertrokken wat sterkhouders bij Gent, dat daardoor wat meer kansen geeft aan de jeugd. Dat zou in ons voordeel kunnen spelen, maar ik verwacht Gent opnieuw in de top vier.”

Hoe sterk moeten we OH Leuven Women inschatten? “Sterker dan vorig seizoen”, klinkt het resoluut. “We hebben ons heel gericht versterkt met vier speelsters waarvan ik verwacht dat ze een basisplaats zullen opeisen. We opteerden voor speelsters die meteen inzetbaar zijn en die de ploeg sterker maken, zowel op als naast het veld. Met Charlotte Cranshoff haalden we een grote naam binnen. Zij brengt karakter in de ploeg, is verbaal sterk en dus heel aanwezig. Ze speelt bovendien op een sleutelpositie, waar ze rust kan brengen door de bal bij te houden.”

Charlotte Cranshoff

“Ellen Charlier is een ijzersterke verdedigster die al eens de botte bijl durft boven te halen wanneer dat moet. Ze weet haar momenten ook goed te kiezen. Lola Wainblum komt, net als Cranshoff, over van Standard. Zij beschikt over kwaliteiten die we nog niet hadden in onze kern. Ze speelt vanuit haar intuïtie en toont zich zo heel creatief. Linde Veefkind haalden we in Nederland. Ze staat daar te boek als een beenharde verdedigster die een heel strakke pas in de voeten heeft. Een rasechte back, heel verbaal ook.”

We willen ver doorstoten in de beker en zo veel mogelijk speelsters afleveren voor de nationale lichtingen. Jimmy Coenraets

Een aantal vrouwen verlieten de club in het tussenseizoen of stopten, al dan niet tijdelijk, met voetballen. “Met Noa Corbeels, Louise Van Den Bergh en Sara Yüceil verliezen we drie belangrijke speelsters. Noa was een trouwe soldaat, altijd aanwezig op training en steeds en overal inzetbaar. Ik kon haar in minuut 80 inbrengen en wist dat ze haar taken meteen zou invullen. Ze mogen in Woluwe heel blij zijn met Corbeels. Van Den Bergh en Yüceil stopten met voetballen.”

Louise Van den Bergh

Jonge meisjes kansen geven in de Scooore Super League, da’s één van de ingrediënten van het succes van vorig seizoen. Logisch dus dat er vier talentjes doorstromen naar de A-kern met Valesca Ampoorter, Lina Meeuwis, Lauren Meyers en Debbie Coenraets. “Een aantal van die meisjes proefden vorig seizoen al even van de Super League. We moeten de komende weken en maanden evalueren hoe ver ze al staan in hun proces.”

Jimmy Coenraets

Coenraets kan komend seizoen rekenen op een sterke technische staf. De 58-jarige Geert Persoons, die onder andere hoofdtrainer was bij Geel en Lierse, vervoegt het team en fungeert als T2. “Hij brengt veel ervaring mee en is een echte veldtrainer”, zegt Jimmy. “Arno Van den Abbeel, vorig seizoen T2, zet geen stap terug maar zal zich focussen op de individuele actieplannen om zo de speelsters beter te maken. Tijdens de play-offs bewees Sam Lismont al dat hij de sterkste video-analist van de reeks is. We zoeken nu nog een keepertrainer en physical coach.”

OH Leuven Women training

De regerende vicekampioen staat voor de moeilijke opdracht om een fantastisch seizoen te herhalen. Coenraets schuwt die lastige klus niet: “We willen beter doen dan vorig seizoen. Daarmee bedoel ik niet dat we de titel ambiëren. We trachten onze statistieken te verbeteren: meer clean sheets behalen en zelf vaker scoren. Vooral ons scorend vermogen moeten we opkrikken. In de vorige campagne domineerden we vaak, maar scoorden we in verhouding tot die dominantie te weinig. Als we erin slagen die twee statistieken te verbeteren, moeten we in staat zijn om Anderlecht te kietelen. Thuis hielden we in de PO’s de nul tegen de kampioen. Nu willen we ook op offensief vlak iets tonen tegen Anderlecht.”

Anderlecht- OH Leuven Women

De Leuvense coach wil niet alleen in de competitie hoge ogen gooien. Zo ver mogelijk doorstoten in de beker van België is ook absoluut een doel. “Ik zou graag de finale van de beker betwisten, maar daarvoor ben je uiteraard ook wat afhankelijk van de loting.” Volgend jaar staat het Europees kampioenschap voor vrouwen op het programma in Engeland. Op dit moment levert OH Leuven Women een handvol Red Flames af. “Bedoeling is uiteraard dat onze speelsters stappen blijven zetten, zowel op individueel als op collectief vlak. Die individuele stappen meten we via het aantal speelsters dat we aanleveren voor de nationale lichtingen. De collectieve vooruitgang kunnen we meten aan het einde van dit seizoen.”