Teamvorming in het bosrijke Noord-Limburg De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Teamvorming in het bosrijke Noord-Limburg

Parkhotel Horst
Spelers, technische en medische staf van OH Leuven slaan in het Nederlandse Horst hun tenten op voor een vijfdaagse oefenstage. Parkhotel Horst en de velden van voetbalclub Sporting Swolgen Tienray vormen tot vrijdag de uitvalsbasis voor de manschappen van Marc Brys. De nadruk ligt op het tactisch aspect en het kneden van een hechte groep.

Marc Brys selecteerde vierentwintig spelers en drie doelmannen voor een vijfdaagse oefenstage nabij Venlo, in de Nederlandse provincie Limburg. De Leuvense coach opteerde voor Parkhotel Horst, waar hij al eens een stage doorbracht met Sint-Truiden. Het Nederlandse elftal verblijft er regelmatig en ook FC Porto kwam er over de vloer. Trainen gebeurt op het hoofdveld van Sporting Swolgen Tienry. De groundsmen van OH Leuven beschikken er over hun eigen materiaal en nemen dagelijks het veld onder handen vóór en na de oefensessies.

Mykola Kuharevych

Een klassieke oefenstage vindt enkele weken voor de start van de competitie plaats. De nadruk ligt dan vooral op het opbouwen van de conditie en het inslijpen van bepaalde patronen. De komende dagen ligt het accent niet op het conditionele aspect. De spelers hoeven slechts één keer voor dag en dauw uit de veren voor een bosloop. De groep uitdagen, samen nadenken, eenheid creëren, … Dat zijn de ingrediënten van deze oefenstage. “De stage staat in het teken van teamvorming”, schetst Marc Brys. Hij voorziet dan ook aardig wat tijd voor teambuildingactiviteiten.

Marc Brys

De Leuvense coach maakt van de gelegenheid gebruik om de spelers de voetbalfilosofie van de technische staf duidelijk te maken. “Dat doen we normaal in de voorbereiding op een nieuw seizoen, maar dat lukte deze keer niet omdat we op dat moment nog geen nieuwe jongens aan boord hadden. Uiteraard besteden we ook aandacht aan het inoefenen van bepaalde patronen. Wat doen we bij balverlies, bij de omschakeling en in balbezit? We moeten weten wat we aan elkaar hebben.”

Zelfs een oude rot in het vak als Brys bevindt zich wat op onontgonnen terrein. “Dit is de eerste keer dat ik op oefenstage trek tussen twee wedstrijden in. We doen dit omdat we voelen dat het nodig is om goede resultaten te boeken. Ik vind ons voetbal zeker niet slecht, maar we beseffen zelf ook wel dat we dringend ons puntenaantal moet aandikken. De groep geeft ook aan nood te hebben aan zo’n oefenstage. Een aantal jongens kijken ernaar uit, anderen misschien iets minder. Ik hou er alleszins van”, glimlacht de Antwerpenaar. “Je hebt er als technische staf een meer directe impact op de groep.”