Performance coaches bewaken delicaat evenwicht De officiële website van Oud-Heverlee Leuven

Performance coaches bewaken delicaat evenwicht

Dries Bloemen en Seppe Torfs 1
Performance coaches Dries Bloemen en Seppe Torfs, gouwgenoten uit Noord-Limburg, vullen en voelen mekaar perfect aan. Samen met de kinesisten, dokter en diëtiste trachten zij de balans tussen blessurepreventie aan de ene kant en prestatieverbeteringen aan de andere kant perfect in evenwicht te houden. Voor die vaak delicate oefening maken zij gebruik van data en overleggen ze regelmatig met de sportieve staf.

Seppe Torfs treedt in de voetsporen van Bart Van Lancker, die ons helaas veel te vroeg is ontvallen. Seppe werkte daarvoor bij FC Twente en FC Utrecht en hielp een tijdje mee aan de comeback van Kim Clijsters. In juli van dit jaar ging hij voor het eerst mee op oefenstage met de A-kern van OH Leuven. Daar vond hij Dries Bloemen terug, waarvan hij ooit nog les kreeg aan de universiteit. Dries startte in 2012 bij de U15 en U16 van OHL als physical coach. Hij was toen ook physical coach van de scheidsrechters in 1A en werkte voor het departement coach education bij Voetbal Vlaanderen. Eind 2019 hevelde toenmalig OHL-coach Vince Euvrard hem over van de Beloften naar de A-kern. Dries en Seppe spreken dagelijks om 6u ‘s morgens af in Hechtel voor een lange rit richting Leuven. In de auto vinden er regelmatig brainstorm- of overlegmomenten plaats en dan blijkt die rit zelfs al eens te kort.

Seppe Torfs

De taak van de twee performance coaches bij OH Leuven valt uiteen in twee grote delen. Zij dienen enerzijds de spelers tot het uiterste te pushen op fysiek vlak en anderzijds ervoor te zorgen dat ze niet geblesseerd raken. Dat lukt op dit moment heel aardig. De kloof qua fysiek tussen de nieuwe aanwinsten en de spelers die er vorig seizoen al bijliepen, lijkt stilaan gedicht. Daartegenover staat dat enkel Scotty Sadzoute aan de kant moet toekijken met een knieblessure. “We mogen daar als Health & Performance team best trots op zijn”, zegt Dries. “Zeker als je weet dat onze sportieve staf veel trainingsarbeid eist van de spelers.”

Dries Bloemen

Meten is weten. Spelers dienen daarom dagelijks een vragenlijst in te vullen over hun fysieke en gemoedstoestand. Een aantal keer per week staan ze op de weegschaal en dienen ze een urinestaal in te dienen. Na elke training checken Dries en Seppe de gps van elke speler individueel. Die geven zelf ook aan hoe zwaar ze de training vonden. “Data is enorm belangrijk om een goed beeld te krijgen van de spelers. We gebruiken data eerder als middel dan als doel. Die data delen we ook met de sportieve staf”, zegt Seppe. “In de toekomst willen we als Health & Performance departement nog meer inzetten op data en die linken aan bepaalde spelfases.”    

Op Sadzoute na beschikt de sportieve staf over een volledig fitte groep. Daar mogen we als Health & Performance team best trots op zijn. Dries Bloemen

Hoofdcoach Marc Brys gunt zijn twee performance coaches aardig wat vrijheid en dat waarderen Dries en Seppe heel erg. “In een klassieke week met telkens een wedstrijd op zaterdag mogen we maandagochtend en woensdagochtend ons ding doen”, zegt Dries. “Uiteraard spreken we dat altijd vooraf door met de technische staf”, nuanceert Seppe. “Ook op dagen met dubbele oefensessies krijgen we veel tijd met de jongens. Ik start binnen met de pre-activatie, nadien neemt Dries over op het veld zodat de spelers klaar zijn voor de training. We stemmen daarbij de inhoud van onze oefenvormen af op wat er later zal volgen tijdens de training.”  

Dries Bloemen en Seppe Torfs

Bij wedstrijden zorgen Dries en Seppe ervoor dat de jongens die moeten invallen daar fysiek klaar voor zijn. Op Jan Breydel kijken er dan zo’n 20.000 Brugse fans op hun vingers terwijl zij de opwarming verzorgen voor die invallers. “Het maakt me niet uit hoeveel volk er in het stadion zit”, zegt Dries. “Ik zit dan in een tunnelvisie en hoor het publiek amper. Toen het publiek in Beerschot ons in de heenmatch van de dubbele promotiefinale vergastte op een oorverdovend fluitconcert bij het oplopen, moest ik toch even slikken. Dan stokt je adem even, maar nadien krijg je een boost van energie.” Seppe is op dat vlak wel wat gewoon, want hij stond al in de Rotterdamse Kuip en de Amsterdam Arena. “Dan krijg je als tegenstander een vol stadion over je heen. Mooi toch, die passie?”

Seppe Torfs

In een klassieke oefenstage, die normaal enkele weken voor aanvang van de competitie plaatsvindt, kunnen de performance coaches zich uitleven. De nadruk ligt dan immers op het conditionele aspect. Nu ligt dat anders en wordt er vooral op het tactisch vlak getraind en is er plaats voor teambuildingmomenten. “We zitten eigenlijk in een normale trainingsweek, maar dan op een andere locatie. De insteek is anders dan in de voorbereiding, maar we blijven in de weer met het geven van de opwarming, het uitlezen van data en het overleggen met onze collega’s van Health & Performance en de sportieve staf.”