Op zoek naar volle buit in roemrijk stadion

Derrick Tshimanga
Oud-Heverlee Leuven probeert zondag de drie punten mee te graaien in het Dudenpark.

- OH Leuven trekt zondagmiddag naar het roemrijke Joseph Marienstadion.
- Union verloor op de openingsspeeldag met 1-0 op het veld van Lommel SK.
- Bij de Brusselaars vinden we met Serge Tabekou en Mathias Fixelles twee ex-spelers terug.

Zondagmiddag (aftrap 16u) gaan de manschappen van Nigel Pearson op bezoek bij Royale Union Saint-Gilloise. De Brusselse trots werkt die partij voor het eerst sinds enkele jaren opnieuw af in het roemrijke Joseph Marienstadion, in het Dudenpark. Die terugkeer naar de roots zal bij de hondstrouwe Brusselse fans zeker zorgen voor een boost.

Het palmares van Royale Union Saint-Gilloise mag er zijn: elf landstitels in de hoogste Belgische klasse en twee Bekers van België. Tussen 1933 en 1935 verloren de Brusselaars liefst 60 keer op rij geen enkele wedstrijd in de eerste klasse. Dat record staat er trouwens nog altijd.

Union verloor op de openingsspeeldag van de nieuwe competitie met 1-0 op het veld van Lommel SK, na een buffelstoot van Sam Valcke in de eerste helft. De ploeg van coach Luka Elsner moet zondag dus vol aan de bak, want het kan zich in eigen huis geen nieuw puntenverlies veroorloven in.

De Sloveense coach van Union kan zondagmiddag rekenen op de diensten van twee ex-OHL’ers. Zowel Serge Tabekou, als Mathias Fixelles verdedigen dit seizoen de Brusselse kleuren. Tabekou startte vorige week tegen Lommel, Fixelles behoorde niet tot de selectie van Elsner.

Vorig seizoen trok OH Leuven in eigen huis twee keer aan het langste eind tegen de Brusselaars. Op verplaatsing, toen nog in het Koning Boudewijnstadion, slaagden geen van beide ploegen erin om te scoren en prijkten er dus evenveel keer twee nullen op het scorebord na negentig minuten.

In de campagne 2016/17 ontpopte Union zich tot de kwelduivel van de Leuvenaars. De Brusselaars wonnen in eigen huis twee keer erg makkelijk met 4-0 en 2-0. In het King Power at Den Dreef Stadion vierde OHL één keer na een 2-0 overwinning, maar ging het ook eens met de billen bloot: 0-3.

Voor de laatste Leuvense uitoverwinning tegen Union moeten we toch al teruggaan naar het seizoen 2007/08. Toen kroonde Thomas Matton zich tot matchwinnaar met twee doelpunten. Tussenin pikte ook kapitein Bjorn Ruytinx zijn doelpuntje mee. In de slotminuten tekende Préseaux voor de Brusselse eerredder.