Copa

Boubacar Copa

GOALKEEPER COACH
Nationaliteit Ivoorkust
Geboortedatum

Copa kreeg zijn opleiding bij ASEC Mimosa in Abidjan. Nadien trok de doelman naar Stade Rennais. In ons land maakte de Ivoriaan, met zijn spectaculaire reddingen, furore bij eerst SK Beveren en later bij Sporting Lokeren. Met Lokeren won Copa twee keer de Beker van België. In 2009 werd hij verkozen tot beste doelman van de Jupiler Pro League.

In 2000 debuteerde Copa bij de Ivoriaanse nationale ploeg, waar hij meer dan 70 interlands speelde. Hij maakte zich in eigen land onsterfelijk door in de finale van de Africa Cup eerst een Ghanese strafschop te redden en meteen daarop zelf de beslissende elfmeter binnen te trappen. Hij was ook actief op de Wereldbeker van 2006, 2010 en 2014.

In het seizoen 2017/18 ruilde Copa Lokeren voor OH Leuven, maar hij speelde geen officiële wedstrijd voor de Leuvenaars. Eind dat seizoen fungeerde de Ivoriaan als interim- keepertrainer. Dit seizoen ontfermt Copa zich over de doelmannen van het eerste elftal en werkt hij nauw samen met de keepertrainers in de jeugdelftallen.